U sklopu ovogodišnjeg „Ljeta u Varaždinu“ u utvrdi Stari grad održava se „Ljetna muzezancija“, program besplatnih edukativno-likovnih radionica za djecu svih uzrasta.

„Ljetna muzezancija“ odvija se tijekom dva tjedna, radnim danima od 13. do 24. srpnja u sigurnom hladu atrija, od 10 do 13 sati.

Voditeljica programa je muzejska pedagoginja Jelena Petković, a program aktivnosti obuhvaća izradu makete Staroga grada i kartonskog dvorca, pričaonicu legendi i pripovijetki vezanih uz povijest Staroga grada, igru muzejski Twister, igru pikado na prikladnim kopijama streljačkih meta te popratne likovne aktivnosti (bojenje, crtanje i slično).

Edukativno-likovne radionice provode se u sklopu projekta “Mreža ‘živih’ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog naslijeđa”, odnosno „Living castles“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. godine.

Prvi tjedan

Prvi tjedan radionica bio je vrlo uspješan, a roditelji su već zabilježili djecu i za drugi. Radionicama se do četvrtka odazvalo 63-oje djece, no u petak su aktivnosti zbog lošeg vremena morale biti otkazane.

– Djeci su radionice jako zanimljive, “fora” im je bila izrada makete Staroga grada jer nije baš lagano. Jako su ponosni na sebe kad izrade cijelu i mogu je uzeti doma da pokažu što su radili. U utorak nam se pridružila vrtićka grupa, pa smo svi zajedno bojili kartonski dvorac, bila je dobra podjela mlađih i starijih, pa su si međusobno pomagali. U srijedu sam im ispričala priču koju sam napisala za “Knjigu priča o dvorcima”, koja će biti tiskana u okviru projekta. U mojoj priči za djecu o Starom gradu noćni čuvar otkrije da veliki portret Ivana Nepomuka Erdödyja govori te mu on ispriča razne zanimljive priče o muzejskim predmetima i slično. Druga priča je bila o sireni Meluzini s dva repa, čija je kopija na Korzu. U četvrtak je bila pripremljena prava poslastica – muzejski Twister, na kojem se, umjesto klasičnih šarenih polja, nalaze predmeti Staroga grada. Igrali smo i pikado na streljačkim metama napravljenima po uzoru na one iz stalnoga muzejskog postava – ispričala je voditeljica Jelena Petković, koja je kompletan program radionica, kao i sve rekvizite za igru i bojenje, osmislila i izradila sama.

Djeci su igre bile posebno zanimljive jer su natjecateljskog duha, a osim toga, vizualno zapamte predmete s, primjerice, Twistera.

– Uče putem igre, a to je najvažnije. Osim toga, pamte i kad izrađuju nešto svojim rukama; njegujemo razvoj motoričkih vještina izrađivanjem raznih maketa, predmeta i slično. Bitno je da se djeca dobro osjećaju u muzeju, da znaju što se u njemu nalazi i da upoznaju svoje kulturno naslijeđe te općenito da steknu naviku odlaska u muzej – rekla je muzejska pedagoginja.

Dodaje da djecu najviše zanimaju legende o Starom gradu, kako je to bilo živjeti prije, i jako su iznenađeni kad čuju da je oko dvorca prije bila voda kao mjera sigurnosti, pa im treba približiti i to da se mjesta, građevine, običaji i ljudi mijenjaju kroz vrijeme te da ništa ne ostane zauvijek isto.

Muzej bez pedagoga

Veseli, kaže, što su veliki interes pokazali roditelji. Ipak, u gradu nema mnogo aktivnosti za djecu tijekom ljeta, a da su besplatne. Pogotovo nema takvih ili sličnih edukativno-likovnih sadržaja za djecu, i to zato što nema stručne osobe koja bi se time bavila, odnosno Muzej nema stalno zaposlenog muzejskog pedagoga.

– Tu sam do ožujka iduće godine, kada projekt završava, a Muzej nema mogućnosti zapošljavanja muzejskog pedagoga. Naša je županija među dvije-tri u zemlji koje su još uvijek bez muzejskog pedagoga – ističe kreativna pedagoginja te zaključuje da je prava šteta što je Gradski muzej Varaždin jedan od tek nekolicine muzeja u Hrvatskoj koji nemaju osiguran edukativno-likovni program za najmlađe, a pogotovo kada u gradu već postoji stručna osoba za to, entuzijastična za rad s djecom, za koju je važno da se od malih nogu upoznaju s kulturom podneblja u kojem žive.

Komentari

Komentara