Povežite se s nama

Međimurje

Ljetni odmor u slovenskim Alpama uz savršen omjer sunca i svježeg zraka

Objavljeno:

- dana

IDEMO NA PLANINE

Umjesto na moru, sve je više onih koji svoj ljetni odmor ili ljetne vikend izlete odluče provesti pored rijeke ili u planinama.

Osim što će izbjeći prometne gužve, pretrpane plaže i paklene vrućine, planine će im pružiti dobitnu kombinaciju sunca i svježeg zraka. Za one koji žele iskusiti drukčije ljetovanje, dobar izbor može biti izlet u Logarsku dolinu i na obronke Kamniško-Savinjskih Alpi u obližnjoj Sloveniji.
Ovaj se planinski lanac prostire na sjeveru Slovenije uz granicu s Austrijom, a od Varaždina se do podnožja planina može stići za oko dva i pol sata vožnje automobilom. Stoga ne čudi da je ovo omiljeno odredište planinara i alpinista varaždinskog kraja, ali i ostatka Hrvatske. Logarska dolina pruža obilje prirodnih ljepota, zanimljivosti i turističkih sadržaja svakom izletniku namjerniku bez obzira na njegove planinarske ambicije.

Posljednji ledenjaci

Prvenstveno, ovo je područje jedno od najšumovitijih dijelova Slovenije. Zbog obilja kisika i svježeg zraka čak i tijekom najsparnijih ljetnih dana odlično je mjesto odmora za sve kojima prženje na suncu nije ideal ljetnog provoda.

Iz Varaždina i Zagreba do Logarske se doline može bez problema stići lokalnim cestama, pa se ne mora plaćati slovenska vinjeta za autoceste. Već je sam ulazak u dolinu veličanstven jer se uokolo pruža pogled na plavičaste planinske masive s nakupinama snijega koji se može vidjeti i tijekom najtoplijih ljetnih dana. Jedna od atrakcija Kamniških Alpa je i Ledenjak pod Skutom. Uz Triglavski ledenjak, to je jedini preostali ledenjak u Sloveniji.
Na ulazu u dolinu smještena je recepcija gdje se za ulazak plaća 8 eura po automobilu, osim ako dolazite kasno navečer. U dolini je smješteno nekoliko ugostiteljskih objekata i privatnih obiteljskih kuća sa sobama, igralištima za djecu, prostorom za rekreaciju i ograđenim prostorima s domaćim životinjama poput konja i krava. Cesta vodi kroz dolinu i ulazi u šumu u podnožju planina, a na kraju puta obavezno se prošetajte do slapa Rinke koji je dio izvorišta rijeke Savinje. U Logarskoj dolini je dvadesetak slapova, od kojih većina nastane tijekom proljeća i jeseni, a Rinka je najveći i ujedno među najljepšima u Sloveniji pa je i popularna turistička destinacija.

Pažnju će vam sigurno odmah privući Orlovo gnijezdo, drvena nastamba sagrađena na visokoj stijeni koja služi kao kafić, suvenirnica i osmatračnica s koje možete uloviti najbolje kadrove prštećeg slapa. Od parkirališta do podnožja slapa vodi šetnjica od petnaestak minuta, a od Rinke kreće planinarska staza prema Frischaufovom domu na Okrešlju. Dom je smješten na oko 1400 metara nadmorske visine i odatle kreću planinarske staze prema svim vrhovima Kamniško-Savinjskih Alpi od kojih su najpopularniji Brana, Turska Gora, Grintavac, Skuta, Mrzla Gora, Ojstrica…

Egzotična staza

Put do doma mjestimice je strm i zahtjevan ali se njime rado prošeću i obitelji s djecom jer je staza dobro uređena i vrlo zanimljiva, a uspon traje oko sat i pol. Na oko dvije trećine puta dolazi se do stijena odakle izvire rijeka Savinja. Voda se odatle strmo spušta preko kamenja i raslinja uz male slapove i bazene te se na kraju izlijeva kroz slap Rinku. Voda zatim ponire pod zemlju i nakon nekoliko kilometara izvire na površinu stvarajući hladnu i bistru rijeku Savinju. Na putu od slapa do doma na Okrešlju možda ćete se na trenutke osjećati kao da ste u nekom egzotičnom raju zbog huka vode, bujne vegetacije i cvijeća raskošnih boja.

Na trećini puta naći ćete se točno iznad slapa Rinke. Potok (koji se pretvara u slap) prelazi se preko mostića i put dalje vodi uzvodno preko drvenih ljestvi i kamenja. Sve u svemu, staza je kao stvorena za avanturiste i ljubitelje prirode svih uzrasta. Ukoliko imate sreće pa u Frischaufov dom stignete za lijepa i vedra dana, sa zaravni ispred doma uživat ćete u predivnom pogledu na stjenovite planinske vrhunce i ugodnom svježem planinskom zraku. Za one koji imaju dovoljno iskustva i potrebnu opremu, odavde mogu nastaviti prema planinarskom domu na Kamniškom sedlu. Uspon je kategoriziran kao zahtjevan i traje oko dva i pol sata.

Frischaufov dom na Okrešlju prilično je omiljen među hrvatskim planinarima. Velikim dijelom zahvaljujući Belom, slovenskom planinaru koji je donedavno vodio dom u kojem se umjesto slovenskih narodnih popevki mogla čuti isključivo rock glazba. Beli u domu više nije gazda, ali je atmosfera i dalje opuštena, a on navodno pokušava naći posao na nekom svjetioniku jer mu je na Okrešlju postalo predinamično.

 

Izvor: Marija Gašpar, HPD Željezničar
Foto:

Međimurje

Ovrhe u Međimurju: 6472 blokirana građana duguju gotovo 371 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac
Ilustracija

Zaključno s 31. prosincem 2021. godine u Hrvatskoj je pod ovrhom bilo 15.440 tvrtki i 239.278 građana. Njihov ukupni dug iznosio je 22,3 milijarde kuna, od čega su blokirani građani dugovali 18,1 milijardu, a tvrtke 4,2 milijarde, a riječ je samo o iznosu glavnica.

U odnosu na isti datum 2020. godine je devet više blokiranih poslovnih subjekata, ali i gotovo 7500 više građana. I dok se ukupni dug tvrtki u godinu dana smanjio za visokih 14,7 posto, odnosno 720,5 milijuna kuna, dug blokiranih građana se povećao za gotovo sedam posto, što iznosi oko 1,3 milijarde kuna. Od ukupnog dugovanja građana, najveći iznos otpada na nepodmirena potraživanja banaka što je oko 5,8 milijardi kuna.

U Međimurskoj županiji su sa zadnjim danom 2021. godine u blokadi bila 6472 građana, što je udio u ukupnom broju stanovnika od 5,69 posto. Njihov dug iznosio je gotovo 371 milijun kuna. Susjedna Varaždinska županija imala je 8451 blokiranog stanovnika, što je udio od 4,8 posto, a njihov dug je dosegao 723 milijuna kuna. Najviše udjele blokiranih u ukupnom broju stanovnika s 6,43 posto ima Bjelovarsko-bilogorska županija, a slijede je Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka s udjelom od 6,41 posto. Najviše duguju stanovnici Grada Zagreba, više od 5,3 milijarde kuna, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s dugom blokiranih građana od 1,65 milijardi kuna i Zagrebačka županija s 1,3 milijarde.

Na području Grada Čakovca kraj lanjske godine dočekalo je 2119 blokiranih građana s ukupnim dugom od gotovo 170 milijuna kuna. Najzaduženiji su stanovnici Zagreba. Njih 48.948 pod ovrhom imaju potraživanja u iznosu od 5,3 milijarde kuna. Slijede gradovi Split (8785 blokiranih građana; dug od 851 milijuna kuna), Rijeka (7765 blokiranih; 491 milijun kuna), Osijek (6196 blokiranih; 392 milijuna kuna) i Varaždin (2612 blokiranih; 346 milijuna kuna).

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurskoj županiji danas 678 novozaraženih, preminuo je muškarac (89)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 941 uzorak, od čega je evidentirano 678 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 72% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 344 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3437. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 103.362 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 49 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, 6 pacijenta je na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba stara 89 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

U subotu, 29. siječnja 2022. godine cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje