Povežite se s nama

Međimurje

Ljetni odmor u slovenskim Alpama uz savršen omjer sunca i svježeg zraka

Objavljeno:

- dana

IDEMO NA PLANINE

Umjesto na moru, sve je više onih koji svoj ljetni odmor ili ljetne vikend izlete odluče provesti pored rijeke ili u planinama.

Osim što će izbjeći prometne gužve, pretrpane plaže i paklene vrućine, planine će im pružiti dobitnu kombinaciju sunca i svježeg zraka. Za one koji žele iskusiti drukčije ljetovanje, dobar izbor može biti izlet u Logarsku dolinu i na obronke Kamniško-Savinjskih Alpi u obližnjoj Sloveniji.
Ovaj se planinski lanac prostire na sjeveru Slovenije uz granicu s Austrijom, a od Varaždina se do podnožja planina može stići za oko dva i pol sata vožnje automobilom. Stoga ne čudi da je ovo omiljeno odredište planinara i alpinista varaždinskog kraja, ali i ostatka Hrvatske. Logarska dolina pruža obilje prirodnih ljepota, zanimljivosti i turističkih sadržaja svakom izletniku namjerniku bez obzira na njegove planinarske ambicije.

Posljednji ledenjaci

Prvenstveno, ovo je područje jedno od najšumovitijih dijelova Slovenije. Zbog obilja kisika i svježeg zraka čak i tijekom najsparnijih ljetnih dana odlično je mjesto odmora za sve kojima prženje na suncu nije ideal ljetnog provoda.

Iz Varaždina i Zagreba do Logarske se doline može bez problema stići lokalnim cestama, pa se ne mora plaćati slovenska vinjeta za autoceste. Već je sam ulazak u dolinu veličanstven jer se uokolo pruža pogled na plavičaste planinske masive s nakupinama snijega koji se može vidjeti i tijekom najtoplijih ljetnih dana. Jedna od atrakcija Kamniških Alpa je i Ledenjak pod Skutom. Uz Triglavski ledenjak, to je jedini preostali ledenjak u Sloveniji.
Na ulazu u dolinu smještena je recepcija gdje se za ulazak plaća 8 eura po automobilu, osim ako dolazite kasno navečer. U dolini je smješteno nekoliko ugostiteljskih objekata i privatnih obiteljskih kuća sa sobama, igralištima za djecu, prostorom za rekreaciju i ograđenim prostorima s domaćim životinjama poput konja i krava. Cesta vodi kroz dolinu i ulazi u šumu u podnožju planina, a na kraju puta obavezno se prošetajte do slapa Rinke koji je dio izvorišta rijeke Savinje. U Logarskoj dolini je dvadesetak slapova, od kojih većina nastane tijekom proljeća i jeseni, a Rinka je najveći i ujedno među najljepšima u Sloveniji pa je i popularna turistička destinacija.

Pažnju će vam sigurno odmah privući Orlovo gnijezdo, drvena nastamba sagrađena na visokoj stijeni koja služi kao kafić, suvenirnica i osmatračnica s koje možete uloviti najbolje kadrove prštećeg slapa. Od parkirališta do podnožja slapa vodi šetnjica od petnaestak minuta, a od Rinke kreće planinarska staza prema Frischaufovom domu na Okrešlju. Dom je smješten na oko 1400 metara nadmorske visine i odatle kreću planinarske staze prema svim vrhovima Kamniško-Savinjskih Alpi od kojih su najpopularniji Brana, Turska Gora, Grintavac, Skuta, Mrzla Gora, Ojstrica…

Egzotična staza

Put do doma mjestimice je strm i zahtjevan ali se njime rado prošeću i obitelji s djecom jer je staza dobro uređena i vrlo zanimljiva, a uspon traje oko sat i pol. Na oko dvije trećine puta dolazi se do stijena odakle izvire rijeka Savinja. Voda se odatle strmo spušta preko kamenja i raslinja uz male slapove i bazene te se na kraju izlijeva kroz slap Rinku. Voda zatim ponire pod zemlju i nakon nekoliko kilometara izvire na površinu stvarajući hladnu i bistru rijeku Savinju. Na putu od slapa do doma na Okrešlju možda ćete se na trenutke osjećati kao da ste u nekom egzotičnom raju zbog huka vode, bujne vegetacije i cvijeća raskošnih boja.

Na trećini puta naći ćete se točno iznad slapa Rinke. Potok (koji se pretvara u slap) prelazi se preko mostića i put dalje vodi uzvodno preko drvenih ljestvi i kamenja. Sve u svemu, staza je kao stvorena za avanturiste i ljubitelje prirode svih uzrasta. Ukoliko imate sreće pa u Frischaufov dom stignete za lijepa i vedra dana, sa zaravni ispred doma uživat ćete u predivnom pogledu na stjenovite planinske vrhunce i ugodnom svježem planinskom zraku. Za one koji imaju dovoljno iskustva i potrebnu opremu, odavde mogu nastaviti prema planinarskom domu na Kamniškom sedlu. Uspon je kategoriziran kao zahtjevan i traje oko dva i pol sata.

Frischaufov dom na Okrešlju prilično je omiljen među hrvatskim planinarima. Velikim dijelom zahvaljujući Belom, slovenskom planinaru koji je donedavno vodio dom u kojem se umjesto slovenskih narodnih popevki mogla čuti isključivo rock glazba. Beli u domu više nije gazda, ali je atmosfera i dalje opuštena, a on navodno pokušava naći posao na nekom svjetioniku jer mu je na Okrešlju postalo predinamično.

 

Izvor: Marija Gašpar, HPD Željezničar
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje