Povežite se s nama

Međimurje

‘Ljetno kulturanje’: koncertom Ane Rucner od 24. lipnja započinje čakovečko ljeto

Objavljeno:

- dana

Dobro poznato “Ljeto u gradu Zrinskih” od ove godine ima novi naziv – „Ljetno kulturanje“. Ne samo novi naziv, nego nas i prema programu očekuje nešto drugačije i svježe.

Manifestaciju koja od 26. lipnja do 3. srpnja donosi 25 događanja, koncerata, predstava, plesnih točaka, after partyja, filmova uza zidine Starog grada, programe za djecu i obitelji, na konferenciji za medije prezentirali su nositelji i idejni začetnici programa, redom ekipa okupljena u Centru za kulturu Čakovec. Marina Kukolić, Kristina Štebih, Tasjenka Žnidar i Davor Dokleja, uz ravnatelja CZK-a Romana Bogdana i Ljerku Cividini, gradonačelnicu Grada Čakovca. Pritom je napomenuto kako je glazbene programe priredio i Ladislav Varga, a svi događaji planirani su u suradnji s Turističkom zajednicom grada Čakovca.

– Odlučili smo kao djelatnici u kulturi koji putuju diljem Hrvatske i šire, te su dio niza događanja, čakovečku manifestaciju pomladiti, promijeniti na bolje i tako je nastalo „kulturanje“ po našem gradu. Otvorene su neke nove pozornice i lokacije, pripremamo niz zanimljivosti i pravih osvježenja – rekao je ravnatelj i najavio da „Ljetno kulturanje“ u petak, 24. lipnja, u 21 sat u atriju Staroga grada otvara čakovečka gradonačelnica.

Ana Rucner. FOTO: Koprolčec

Posjetitelje u dva vikenda očekuje oko 25 programa

– Ove godine nakon gotovo dva desetljeća ljetna događanja u Čakovcu organizira Centar za kulturu Čakovec. Vjerujem da su se potrudili te da će svima nama po ustaljenom receptu ponuditi nešto novo i zanimljivo. Među oko 25 programa, redom kazališnih predstava, filmskih projekcija, koncerata i drugo, vjerujem da će svatko pronaći nešto što ga zanima. Manifestacija traje od petka, 24. lipnja pa do 3. srpnja te će biti odlična uvertira u vruće i zanimljivo ljeto u gradu – rekla je gradonačelnica Cividini te dodala kako manifestaciju financira Grad Čakovec pa će svi programi biti u potpunosti besplatni.

Nekoliko je novina u bogatom ovogodišnjem programu, tako će se otvoriti nova lokacija Kraljeva vrta u Ulici Ruđera Boškovića, a pripremljena je i chill zona „Ligeštul“ kod kipa sv. Jeronima u Perivoju Zrinskih, zamišljena kao mjesto za opuštanje i osvježenje, uz programe za djecu i odrasle. Uz koncert Ane Rucner na violončelu koji otvara manifestaciju, organizirat će se tribute jednom od prvih organizatora “Ljeta u gradu Zrinskih” Emilu Marciušu, a ŠAF – Škola animiranog filma, koja je priredila i vizual manifestacije, održava završne projekcije filmova u okviru 28. Međunarodne filmske radionice.

Valja napomenuti kako je za sve događaje organiziran i zamjenski prostor u slučaju lošeg vremena, a do svoje programske knjižice možete doći već ove subote, 18. lipnja, kada će se od 10 do 12 sati, prigodno na rolama, centrom grada dijeliti letci i programi „Ljetnog kulturanja“.

Međimurje

Mursko Središće: Šetnica sv. Barbare širit će se nizvodno prema Podturnu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće nastavlja s projektom proširenja kapaciteta i sadržaja na popularnoj Šetnici sv. Barbare. Naime, već dulje vrijeme postoji ideja za njezino proširenje i nizvodno od Murskog Središća sve do Podturna.

Tim je povodom u Murskom Središću održan sastanak na kojem je projektant Lorand Klemenčić koji je dosad projektirao sve sadržaje na Šetnici sv. Barbare prezentirao idejno rješenje njezina produžetka kroz naselja Peklenica, Križovec, Miklavec, Ferketinec i Podturen, a u budućnosti i sve do ušća Mure u Dravu kod Legrada. Na sastanku su bili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradski pročelnik Josip Sršan i načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović.

Već za ovaj tjedan je planiran sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda s kojima se surađivalo na uređenju šetnice prema Svetom Martinu na Muri. Želja je urediti servisne puteve Hrvatskih voda koji bi također bili u funkciji pješačkih i biciklističkih staza.

– I kod ovog projekta na prvome mjestu bit će zaštita prirode jer niti jedan zahvat neće zadirati u prirodni okoliš rijeke Mure – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Započelo trasiranje buduće atraktivne planinarske staze pod nazivom „Pješke oko Međimurja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Međimurje u petak ujutro krenuli su trasirati buduću planinarsku stazu pod nazivom „Pješke oko Međimurja“.

Staza se trasira u okviru projekta „Međimurje Europska regija sporta 2022.“, a donijet će dodatnu prepoznatljivost međimurskoj sportskoj, ali i turističkoj ponudi. Kako je objasnio predsjednik HPD-a Međimurje Željko Poljak u prvoj fazi tijekom tri dana prešla se dionica od mosta u Donjoj Dubravi pa uzvodnu uz Muru do Prhovca.

– Riječ je o oko 100 kilometara staza. Imali smo dobar tempo i smo u petak smo prešli 34 kilometra. U Murščaku kod Domašinca smo prenoćili u šatorima nakon čega smo se zaputili dalje prema Hlapičini – otkrio je predsjednik Poljak.

Staza „Pješke oko Međimurja“ zamišljena je da ide od Pažuta preko Donje Dubrave uzvodno uz Muru do Čestijanca i preko Štrigove, Mađerkina brega, Stanetinca i Badličana završit će u Gornjem Kuršancu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje