Povežite se s nama

Život i društvo

Ljevaci se bolje orijentiraju, uspješniji su u matematici i arhitekturi

Objavljeno:

- dana

Opisuje ih se kao po mnogočemu posebne, kreativne i intuitivne osobe, a najviše su u centru pažnje sredinom kolovoza, kada slave svoj dan.

Riječ je, naravno, o ljevorukim osobama, a ta se posebnost ljudske vrste svake godine slavi na Međunarodni dan ljevaka, 13. kolovoza.

Razlike

Iz Odjela za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo Zavoda „Dr. Andrija Štampar“ navode podatak da ljevaci čine između 10 i 12 % svjetske populacije, no moguće je da je njihov udio i veći jer je inzistiranje na korištenju desne ruke prouzrokovalo da je velik broj ljevaka naučio koristiti jednako spretno i desnu ruku, što je praksa koju ne treba zagovarati.

– Istraživanja su pokazala značajne različitosti između ljevaka i dešnjaka. Tako je nađeno da su kod ljevaka obje polutke mozga jednako razvijene, za razliku od dešnjaka, kojima je razvijenija lijeva polutka mozga, koja kontrolira desnu stranu tijela. Znatno veći broj živčanih vlakana u mozgu ljevaka je odgovoran za brži prijenos informacija između mozgovnih polutki te se to drži razlogom bolje prostorne orijentacije i uspješnosti u matematici i arhitekturi. Istraživanja su pokazala veću osjetljivost dešnjaka na njihovu desnu stranu, dok su ljevaci podjednako osjetljivi na obje strane tijela. Ako je potrebno da ljevaci obavljaju zadatke desnom rukom, činit će to uspješnije, nego što to dešnjaci mogu lijevom. Tako, primjerice, ljevaci lakše nauče pisati desnom rukom nego što dešnjaci mogu naučiti pisati lijevom rukom. Desna ruka kod dešnjaka je malo veća i jača, a kod ljevaka su obje ruke u pravilu podjednako razvijene – istaknule su voditeljica Odjela za promicanje zdravlja dr. med., spec. javnog zdravstva Ana Puljak i specijalizantica javnozdravstvene medicine dr. med. Ivana Šućur.

Iako je ljevorukost nasljedna osobina, ako su, primjerice, oba roditelja ljevaci, nije nužno da će i dijete biti. Primjerice, čak 90 % beba u majčinu trbuhu siše palac ruke koja će mu biti dominantna, stoga je snimka ultrazvuka odličan pokazatelj moguće ljevorukosti. Zanimljivo je da je taj podatak u skladu s udjelom ljevaka u općoj populaciji.

MENSA, kao najveće udruženje visokointeligentnih pojedinaca, navodi da je više ljevaka u kategoriji genija s kvocijentom inteligencije (IQ) iznad 140. Među ljevorukom populacijom nalaze se iznimno talentirani matematičari, arhitekti i umjetnici. Nespretnost ljevaka u svijetu dizajniranom za dešnjake u jasnom je kontrastu s njihovom većom uspješnošću u pojedinačnim sportovima kao što su tenis, boks i mačevanje.

Ovo su samo neki od poznatih ljevaka: Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Michelangelo, Mark Twain, Jimi Hendrix, Marie Curie, Julije Cezar, Aleksandar Veliki, Mahatma Gandhi, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Goethe, Aristotel, Nietzsche, Kafka, Hans Christian Andersen, Napoleon, Charlie Chaplin, Picasso, Isaac Newton, Karlo Veliki, Henry Ford, Helen Keller, Kurt Cobain, Albrecht Dürer, Bill Gates, Barack Obama i Oprah Winfrey.

U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljevaka te senzibiliziranja na praktične poteškoće s kojima se susreću u svakodnevici, znanstvenice sa Zavoda „Dr. Andrija Štampar“ svima preporučaju da na jedan dan počnu koristiti lijevu ruku za većinu radnji, čime će zasigurno kao neljevaci dobiti novu perspektivu.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati