Povežite se s nama

Kultura

Ljiljana Belavić Kliček, Valentina Meštrić i Hrvoje Svaty izlažu u Kuli stražarnici

Objavljeno:

- dana

Nakon dulje stanke zbog epidemije COVID-a 19, Galerija HDLU ponovo otvara svoja vrata.

Na prvoj ovogodišnjoj izložbi koja se otvara danas, u srijedu 17. veljače, svoje radove predstavit će novoprimljeni članovi u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin. To su Ljiljana Belavić Kliček, Valentina Meštrić i Hrvoje Svaty.

Svečanog  otvorenja izložbe neće biti zbog opreza i epidemioloških mjera. Izložba se može pogledati do 2. ožujka u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Ljiljana Belavić Kliček rođena je u Varaždinu 1983. godine, gdje završava osnovnu školu. Godine 1997. upisuje Školu za tekstil i dizajn, smjer dizajner odjeće i tekstila. 2007. diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Animirani film i novi mediji. Napravila je ilustracije za školski zbornik pjesama i za nekoliko bojanki. Živi u Varaždinskim Toplicama gdje radi kao učiteljica likovne kulture u osnovnoj školi.

Valentina Meštrić je rođena u Varaždinu 1994. god. Od svoje pete godine pokazuje afinitete za umjetnost. Godine 2019. je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti kao najbolji student generacije. Dobitnica je rektorove nagrade za znanstveno-istraživački rad proveden na slici Samsonovo vjenčanje iz 19. st.

Na četvrtoj godini studija, sudjeluje u restauraciji Michelangelovih zidnih slika na Ischiji, na fragmentima zidnih slika s Pompeja itd… Njezini radovi su bili izlagani na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u Galeriji Širi, u Centru za kulturu zdravlja, u Napulju i u Toruńu. Trenutno stvara umjetnost i umijeće s talentiranom prijateljicom i trenericom mačevanja Maiom Rathwell te zajedno otvaraju umjetničku udrugu Valliartù pod čijim se pseudonimom predstavljaju.

Hrvoje Svaty rođen je 1995. godine  u Varaždinu. Završio je II. osnovnu školu i srednju Strukovnu školu u Varaždinu gdje je upisao smjer Likovna umjetnost – modul grafički dizajn. Srednju školu završio je školske godine 2014. s odličnim uspjehom, zvanja Grafički dizajner te također je izabran za najboljeg učenika svoje generacije.

Na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci upisao je 2014.godine smjer Likovna pedagogija. Kroz prve tri godine studiranja obuhvatio je sve module kao što su: slikarstvo, kiparstvo i grafiku. Na petom semestru odlučio je odabrati modul Grafika jer je htio proširiti znanje u tradicionalnoj grafici.

Tijekom studiranja na trećoj godini uz poticaj profesorice Maje Franković dobio je Rektorovo priznanje za uspješno promoviranje riječkog Sveučilišta. U sklopu Erasmus projekta 2018./2019. četiri mjeseca boravio je u Španjolskoj, u Oviedu, u školi primijenjene umjetnosti gdje je usavršavao i učio nove tehnike tradicionalne grafike. Na kraju projekta bila je organizirana skupna izložba grafičkih radova na kojoj su izloženi i njegovi radovi.

 U njegovom petogodišnjem obrazovanju višestruko je nagrađivan. Tri godine za redom osvojio je prvu nagradu za najbolji studenski rad na likovnoj kolonije pod nazivom „Pul Kaštela“ i dvije godine za najbolji rad „Ex Tempore“.

Na Međunarodnom susretu likovnih umjetnika u Čabru osvojio je prvu nagradu za najbolji rad te je rad otkupljen za Ured gradonačelnika. U Rijeci 2019.godine diplomirao je i stekao zvanje magistra likovne pedagogije. Također radio je u Osnovnoj školi Vjenceslava Novaka u Zagreba kao zamjena učitelja likovne kulture.

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje