Povežite se s nama

Život i društvo

Ljiljana Šestak i Damir Laljek istinom o Domovinskom ratu jačaju spone s Gradišćanskim Hrvatima

Objavljeno:

- dana

Predsjednik varaždinskog mjesnog odbora Hrašćica Damir Laljek, junak sa Sajmišta u Vukovaru, nedavno je ugostio predstavnicu Zajednice Hrvata iz Austrije. U toj je prigodi Ljiljani Šestak uručio vrijednu foto-monografiju posvećenu varaždinskim policijskim postrojbama u Domovinskom ratu.

Naime, Hrvati u Austriji već duže vremena žele se bolje upoznati s događajima koji su obilježili Domovinski rat u Varaždinu, Vukovaru i drugdje.

– Mi u Austriji ponosni srno na branitelje iz našeg – varaždinskog kraja, koji su branili domovinu gotovo na svom ratištima. Tijekom rata dijaspora je pomagala na više načina, osobito humanitarnim akcijama. Ja sam kao rođena Varaždinka više desetljeća u Austriji, ali u svom srcu nosim svoju domovinu. Stoga je ne samo kod mene nostalgija itekako prisutna. Često svratim u svoj Varaždin i sretnem one koji su mi dragi još iz djetinjstva – ističe Šestak.

Dodala je da pod geslom „ Da se ne zaboravi“ njezini zemljaci nastavljaju sa suradnjom s veteranima Domovinskog rata. Razloga ima mnogo, jer zaboravljivost je prema riječima Ljiljane Šestak, poput pandemije. Brzo se i jako širi.

– Kao što je Milošević izvršio agresiju na Hrvatsku, tako danas gledamo brutalnu agresiju Putina i njegove svite na Ukrajinu. Zaborav ne smijemo dozvoliti, poglavito radi mlađih generacija koje danas u Hrvatskoj uživaju slobodu. Kod Gradišćanskih Hrvata u Austriji pripremamo izložbe i tribine, pritom promoviramo različite domoljubne publikacije s ciljem njegovanja ljubavi prema domovini – poručila je naša sugovornica.

Dodajmo da je u Gradišću u tijeku priprema putujuće izložbe ratnih fotografija iz Domovinskog rata.  Štoviše, u sklopu programa bit će održana i tribina posvećena varaždinskim i vukovarskim danima rata.

– Dragi gost bit će nam Damir Laljek kojem će se pridružiti kolege iz drugih postrojbi HV-e i ratni fotoreporteri poput Ivice Dolenca – zaključila je Ljiljana Šestak.

Život i društvo

Ekipa „Nikud nikam“ pobijedila na 2. „Strmskim seoskim igrama“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 6. kolovoza, na igralištu Gašparnjak, u organizaciji Mjesnog odbora Strmec Podravski i DVD-a Strmec Podravski održane su 2. „Strmske seoske igre“.

Sudjelovalo je šest miješovitih ekipa u pet disciplina: mali nogomet, odbojka na pijesku, potezanje užeta, vatrogasni poligon i ispijanje piva.

Cilj ove manifestacije je bilo druženje mještanja te su rezultati bili u drugom planu, ali valja istaknuti da je prvo mjesta nakon zbroja svih rezultata osvojila ekipa „Nikud nikam“, drugi su bili „Krovopokrivači“, dok je treće mjesto osvojila ekipa caffe bara „Monaco“.

Djeca su se mogla zabaviti na popularnom napuhancu i vožnji vlakićem.

Za sve natjecatelje i posjetitelja bila je osigurana hrana i piće, a sve zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima kako s područja općine Petrijanec, tako i iz susjednih mjesta. Organizatori su ima zahvalili na pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

U protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na divljač, policija poziva na oprez u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske u proteklih nekoliko dana, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako pozivamo ih da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali i domaćih životinja – poručili su iz PU varaždinske.

Napominju također da je samo tijekom protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana.

– Također, pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama – ističe policija.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje