Povežite se s nama

Kultura

Ljiljana Vuglač i Anđelko Polančec (PŠ Vrbno) laureati “Drage domače rieči”

Foto: Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

U kinodvorani Ivanec u petak je, 5. studenog, održana završna priredba 41. kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč.

Natječaj i završnu priredbu organizirala je Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“, kao krunski događaj u povodu Mjeseca hrvatske knjige.

Na ovogodišnji natječaj pristigle su 204 pjesme iz pera 38 odraslih autora i 77 učenika iz škola s cijelog sjevera Hrvatske.

U ime Grada Ivanca kao glavnog pokrovitelja manifestacije, skup je pozdravio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić te svim autorima zahvalio što njeguju domaći kaj i kreiraju kulturni život Ivanca.

Posebne čestitke uputio je nagrađenim autorima te Gradskoj knjižnici na čelu s ravnateljicom prof. Marinom Grudenić koja, i unatoč otežanim epidemiološkim uvjetima, nastavlja organizirati ovu najdugovječniju ivanečku kulturnu manifestaciju.

Ujedno je uručio novčane nagrade autorima najboljih pjesama, koje je odabrala Prosudbena komisija u sastavu prof. Iskra Petak, dr. sc. Mirjana Posavec i knjižničarka Vesna Matišić, glavna urednica Zbornika Drage domače rieči 2021.

U konkurenciji odraslih, prvo mjesto osvojila je Ljiljana Vuglač iz Ivanca, druga je Snježana Liber iz Sračinca, dok su treće nagrade dodijeljene Božidaru Glavini iz Preloga i Manueli Mikić iz Bednje.

U kategoriji učenika prvi je Anđelko Polančec (PŠ Vrbno), druga je Ivana Korenić (PŠ Salinovec), a treća Iva Plišo (OŠ Varaždinske Toplice).

U programu su nastupile učenice OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave s igrokazom, monologom i dvije pjesme u izvedbi Andreje Kundija.

Priredbu je vodila knjižničarka Vesna Matišić.

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Kultura

Još tjedan dana traju prijave na natječaj Kreativno edukativnog centra “Murai”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ne propusti priliku za “programiranje” u Kreativno edukativnom centru “Murai”. Ostalo je još nekoliko dana do zatvaranja javnog poziva za društveno-kulturne i umjetničke programe 2022., javljaju iz “Muraija”.

Javni poziv za programe otvoren je do 20. siječnja, a mogu se prijaviti udruge, umjetničke organizacije, neformalne grupe, pojedinci, javne ustanove i institucije.

“Murai” financira produkciju programa u Kreativno edukativnom centru u ukupnom trošku ugovora o djelu od 3900 kuna po programu. Odabranih osam programa objavit će sredinom veljače.

Javni poziv, potrebnu dokumentaciju i sve informacije možete pronaći na ovoj poveznici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje