Povežite se s nama

Međimurje

“Ljubav se ne trži niti ne kupuje”: promocija međimurskog turizma, enogastronomske i kulturne ponude

Objavljeno:

- dana

Uz podršku Međimurske županije i županijske Turističke zajednice, u Zagrebu je u Hrvatskoj kući “Materina priča” održan niz predavanja i prezentacija relevantnih stručnjaka, predstavnika institucija i profesionalaca iz područja prirodne i kulturne baštine, u sklopu kojih su predstavljeni novi projekti, radionice i zanimljivi turistički proizvodi koje će Međimurje i tvrtka Etno Art ponuditi tijekom ove i idućih godina.

– Svaki međimurski turistički smještajni kapacitet, kušaonica, interpretacijski centar, kulturni, sportski, vjerski događaj, manifestacija, putovi, tematske ili biciklističke staze, po jedan su biser ili po jedna nota u pjesmi „Ljubav se ne trži niti ne kupuje“ – rekla je, između ostaloga, Tatjana Martinjaš iz agencije Etno Art Travel, organizatora promocije kulturne baštine i turističke ponude Međimurja usred Zagreba.

Izvrsnost

Na okupljanje najboljeg od međimurskog turizma, enogastronomske i kulturne ponude, na jednom se mjestu okupilo više od 50 izlagača i predavača iz Međimurja, koji su oduševili, baš kao i pripadnici Zrinske garde Čakovec te etnoglazbenici Lidija Bajuk i Miroslav Švenda Žiga.

Nastavak promocije održat će se u restoranu Međimurski dvori u Lopatincu od 17. veljače do 25. ožujka

– Svaka promocija kvalitete turizma na kontinentu je važna, pogotovo kada imate proizvod ili uslugu kojom se možete prezentirati, a danas je ovdje samo djelić svega onoga što u kvaliteti tradicije, povijesti i baštine čini Međimurje. Prepoznaju to i drugi, upisivanjem međimurskog blaga na listu nematerijalne kulturne baštine, mnogobrojnim nagradama turističkih novinara i turističkih zajednica, dvostrukom titulom Europske destinacije izvrsnosti, ali i prezentacijom u glavnom gradu Hrvatske. Ovo je najbolji poziv svima da posjete „hrvatski cvjetnjak“ – Međimurje – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, ujedno i predsjednik Turističke zajednice.

Nakon Zagreba, nastavak promocije i izložbe kulturne baštine i turističke ponude Međimurja održat će se u restoranu Međimurski dvori u Lopatincu. Izložba se otvara 17. veljače, a može se razgledati do 25. ožujka.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje