Povežite se s nama

Život i društvo

Ljubešćica za svoj rođendan dobila darove vrijedne dva milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

ROĐENDANI

Ljubešćica je za rođendan dobila vrijedne darove – oko milijun kuna za modernizaciju prometnica i izgradnju dijela vodovodne mreže

. Ugovori su potpisani prvog dana proslave Dana Općine s Mariom Vdovićem iz PZC-a i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislavom Tolušićem. Istog dana je u Općinu stigao i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, da bi prisustvovao postavljanju kamena temeljca za prvo poduzeće u općinskoj Poslovnoj zoni. Sve je ovo vrlo značajno za Ljubešćicu ili, kako je rekao načelnik Nenad Horvatić, Općina nije mogla poželjeti ništa ljepše za rođendan.

Nova cestovna infrastruktura stajat će oko 760 tisuća kuna – od čega će pola milijuna kuna dati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije – dok će se 1,5 kilometar vodovodne mreže, vrijedne 232 tisuće kuna, financirati novcem iz namjenskog Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja resornog ministarstva.
– Projekti nisu realizirani u proteklih 15 dana, već smo dio sredstava predvidjeli u prošlogodišnjem proračunu. Na vrijeme smo se javili na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i dobili sredstva. Ovi projekti se rade u najudaljenijim mjestima Općine, a želja ove vlasti je da žitelji Općine, bez obzira na to gdje žive, imaju iste uvjete – izjavio je načelnik Horvatić, dodajući da dok se god ne realiziraju svi projekti, njegova Općina uporno će se javljati na natječaje.

Ministar Tolušić je kazao da se radi o novcu koji je Općina Ljubešćica zaslužila svojim radom i predloženim projektima. Tolušić je rekao da je Varaždinska županija dobar primjer za povlačenje europskog novca i novca iz fondova – S obzirom na broj pripremljenih projekata, siguran sam da će Varaždinska županija u narednom razdoblju biti pri samom vrhu po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Projekti koji su mi predstavljeni odnose se na obnovu školskih dvorana, vrtića, društvenih domova, a važno je naglasiti da su orijentirani na podizanje kvalitete života stanovnika ruralnih područja, koji su često nepravedno zaboravljeni – naglasio je ministar Tolušić.
Tako je Ljubešćica dobila taj, najljepši rođendanski poklon. 

Nakon završetka službenog dijela posjeta, ministar Tolušić je obišao i etno kuću, o kojoj u Ljubešćici brine Udruga umirovljenika na čelu sa Šteficom Horvatić. Kuća je namještena vrijednim starinama. U knjigu dojmova ministar Tolušić je napisao: – Prekrasna etno kuća u kojoj možemo vidjeti prošlost i naličje ove predivne Općine kao primjer za budućnost i našu djecu. 

Položeni su i vijenci kod spomenika četirima poginulim braniteljima s područja Općine.
Istog poslijepodneva je u Ljubešćicu stigao Tolušićev kolega iz Vlade, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Jer, tog je dana Poslovna zona u Ljubešćici dobila prvog „stanara“. U zoni veličine 100 tisuća kvadrata postavljen je kamen temeljac za tvrtku Mehanika Štriga – koja se bavi servisiranjem građevinskih strojeva i isporukom rezervnih dijelova – čije se otvorenje očekuje u travnju. Bio je to – nakon potpisivanja ugovora s ministrom Tomislavom Tolušićem i Mariom Vdovićem iz PZC-a za projekte vrijedne milijun kuna – drugi svečani događaj tijekom prvog dana rođendanskog slavlja Općine Ljubešćica.

Mladi poduzetnik Danijel Štriga kupio je u Poslovnoj zoni 2.200 kvadrata zemljišta za investiciju vrijednu dva milijuna kuna. Za to se morao kreditno zadužiti, ali Općina Ljubešćica pomoći će mu u vraćanju dijela kamata – sa sveukupno 125 tisuća kuna tijekom sedam godina. Čestitajući Danijelu Štrigi, ministar Horvat je rekao da je u zadnjih šest mjeseci došlo do reanimacije privatnog poduzetničkog sektora. – Hrvatska ima najpovoljnije investicijsko okruženje u regiji – rekao je Horvat te dodao da su danas za potrebe potpore gospodarstvu na raspolaganju još tri milijarde eura.

Na pitanje je li se bilo teško odvažiti na ovu investiciju, Štriga priznaje da nije bilo lako. – Ipak, moramo ići naprijed. Došli smo na stepenicu gdje smo morali odlučiti hoćemo li ići gore ili ostati na mjestu – rekao je Danijel Štriga. Također veli da poslovanje u Hrvatskoj ide nabolje. – Sve je više posla za poduzetnike. Tko želi raditi, uvijek ima posla – zaključio je Štriga.

Bez minusa

Poslovna zona u Ljubešćici kompletno je infrastrukturno uređena, a zemljište je otkupljeno od čak 156 vlasnika. – Ovdje svoj uspjeh više ne mjerimo kilometrima ceste, najvažnije je poduzetništvo. Podupiremo svoje studente, ali što vrijede ako nakon obrazovanja neće imati gdje raditi. Tako ruralne sredine ne mogu opstati. Priče u kojima domaći poduzetnik stavlja egzistenciju svoje obitelji na kocku zbog ulaganja u gospodarstvo ćemo podupirati i pomoći u svakom pogledu da mu se to i isplati – rekao je načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić. On je siguran da će dobar postotak od samo 3,8 posto nezaposlenih i s prosječnom plaćom od 4700 kuna – što je druga po visini prosječna plaća u Županiji – uskoro biti još i bolji – rekao je načelnik Horvat.

 

U Općini je 3,8 posto nezaposlenih, a prosječna plaća je 4.700 kuna – što je druga po visini prosječna plaća u Županiji

Isto priznanje općinskim gospodarstvenicima načelnik Horvatić je ponovio i pred brojnim uzvanicima na svečanoj sjednici održanoj poslije polaganja kamena temeljca. – Vjerujem da će Ljubešćica, nastavimo li ovakvim tempom, postati perjanica županijskog gospodarstva. Inače, ovo je deveta godina Horvatićevog mandata i deveta godina bez minusa u blagajni. I to unatoč tome što je ovih godina izostalo 250 tisuća kuna za brdsko-planinsko područje. – Svi kukaju, ali moram reći da smo zadovoljni tempom ulaganja. Ponosno sam ovdje pred svojim Ljubešćanima, ne želim politizirati. Možda će iduće godine netko drugi stajati ovdje i obraćati se sumještanima. Sloga nas je dovela do toga da, recimo, vrtić sufinanciramo s 50 posto za prvo dijete, 75 posto za drugo i 100 posto za treće. Za prvu bebu roditelje darujemo s tri tisuće kuna, za drugo s četiri, a za treće s pet tisuća kuna – veli Horvatić. Možda je i to pridonijelo podatku da je u Ljubešćici u prvih sedam mjeseci ove godine rođeno više djece nego cijele lanjske godine. Zbog toga je Ljubešćica i radosno morala imati rebalans proračuna. 

– Zbog svega toga ćemo u svibnju čistog srca i obraza izaći pred ljude i tražiti novi mandat – zaključio je Nenad Horvatić.
Svečanoj su sjednici, uz ministra Horvata, prisustvovali brojni uzvanici, između kojih i varaždinski dožupan Alen Kišić, saborski zastupnik Anđelko Stričak te gradonačelnici, načelnici ili njihovi zamjenici brojnih općina Varaždinske županije.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje