Kao malo koja druga jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, Općina Kotoriba se dokazala u privlačenju novaca iz europskih fondova. Kotoriba svoj procvat u svakom pogledu može zahvaliti upravo kvalitetno pripremljenim projektima, koji su prepoznati i nagrađeni na nacionalnoj i europskoj razini. Znanje i upornost općinskih čelnika, načelnika Ljubomira Grgeca i njegova zamjenika Roberta Ujlakija, kao i složnost čitavoga sastava Općinskog vijeća, pretvorili su Općinu Kotoriba u moderan europski prostor poželjan za život.

– U posljednje dvije godine privukli smo putem europskih fondova i drugih izvora vanjskog financiranja više od 46 milijuna kuna, što je oko 7500 kuna po glavi stanovnika, odnosno oko 1000 eura – pohvalio se na početku razgovora načelnik Ljubomir Grgec.

Riječ je o projektima osmišljenima u općinskim prostorijama koji su uspješno realizirani ili se još uvijek provode.

– Među najvrednije projekte svakako spada opremanje Poduzetničke zone Jug. Riječ je o investiciji vrijednoj 11,5 milijuna kuna, za koju smo iz europskih strukturnih i investicijskih fondova dobili bespovratnih 9,2 milijuna kuna, dok je razlika osigurana u općinskom Proračunu. Ovim projektom omogućili smo da Poduzetnička zona dobije javnu rasvjetu, prometnicu i sustav oborinske odvodnje, čime se poduzetnicima kao nositeljima gospodarskog razvoja Kotoribe omogućuju uvjeti za nesmetani rad i daljnji razvoj – ističe Grgec.

Takve uvjete prepoznali su gospodarstvenici pa je sve više zainteresiranih za pokretanje poslovanja upravo u Kotoribi.

– To se najbolje vidi po popunjenosti radnih mjesta jer je Kotoriba gotovo bez nezaposlenih. Svatko tko želi raditi, posao može i pronaći – dodaje zamjenik načelnika Roberto Ujlaki.

Uvjeti za poslovanje, ali i život stanovnika s obje strane rijeke Mure, u skoroj će budućnosti biti još kvalitetniji. Razlog je potvrđivanje odluke o gradnji mosta preko Mure. Spajanjem Kotoribe i mađarskog Murakeresztura, put od 50 kilometara koji je sada potrebno prijeći bit će smanjen na realnih pet kilometara.

– Izgradnja mosta je od strateške važnosti, ne samo za Međimurje već i za cijelu Hrvatsku, ali i susjednu Mađarsku. Stvorit će se pretpostavke za otvaranje novog prometnog pravca koji će skratiti put do autoceste, ali i omogućiti našim ljudima da više ne trebaju voziti okolnim duljim putem. Otvaraju se prilike za jačanje turizma i gospodarstva, privlačenja novih investicija… – ustvrdio je Grgec.

Kotoriba je jedna od prvih općina koja je započela s provođenjem konkretnih mjera kojima se olakšava život mladima i njihovim obiteljima. Iz općinskoga Proračuna sufinancira se gradnja ili uređenje prve stambene nekretnine, a u rad je pušten i uređeni, dograđeni i opremljeni Dječji vrtić Kotoriba.

– Za uređenje Dječjeg vrtića dobili smo 4,3 milijuna kuna, što je u cijelosti financirano iz Programa ruralnog razvoja. Problem je nastao prilikom odabira izvođača jer se na javni natječaj javio jedan ponuditelj s ponudom većom od iznosa predviđenih troškova. No, Općina je spremno uskočila i vlastitim proračunskim sredstvima namirila razliku, tako da su mališani i njihove odgojiteljice 2. rujna dobili priliku ući u obnovljene prostorije Dječjeg vrtića – ustvrdio je Ujlaki.

Kotoriba kao malo koja druga općina u Međimurskoj županiji, ali i puno šire, svojim mještanima nudi puni komfor blizine javnih usluga. Pošta, ured Fine, medicinski laboratorij… samo je dio onoga što mještani imaju na dohvat ruke.

– Ta je ljestvica sada podignuta i više otvaranjem ispostave Hitne medicine u Kotoribi. Općina je uredila i prilagodila unutrašnjost dijela zgrade ambulante te djelomično opremila prostor. U Proračunu je za tu namjenu osigurano 450.000 kuna, dok je preostali dio dao Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije. Ne treba niti spominjati kolika je važnost imati u blizini uslugu hitne medicinske pomoći i koliki su životi spašeni u kratkom vremenu – rekao je Grgec.

Općina je za projekt obnove zgrade stare Osnovne škole dobila 6,9 milijuna kuna od ukupno potrebnih 9 milijuna pa će se razlika namaknuti putem Proračuna. Uspješno su okončani i radovi na obnovi Duge ulice vrijedni 3,8 milijuna kuna.

Dani šibe i ribe

Puno prije nekih drugih sredina, Općina Kotoriba započela je s brendiranjem svoje najveće i najpoznatije manifestacije „Dani šibe i ribe“. Događanje koje je preraslo granice Međimurja, svake godine zabavnim i tradicijskim programom privlači sve veći broj posjetitelja.

– Riječ je o manifestaciji koja je uspješno spojila tri najvažnije odrednice Kotoribe tijekom njezine povijesti – šibu, ribu i vlak! Naime, niz godina organiziramo besplatni vlak od Varaždina do Kotoribe i natrag, koji osim što omogućuje posjetiteljima da se bezbrižno zabave i opuste u Kotoribi, podsjeća da je upravo ova pruga bila prva u Hrvatskoj izgrađena davne 1860. godine. Manifestacija na zabavan način prikazuje tradiciju kotoripskoga kraja i cijeloga donjeg Međimurja. Tako ne samo da čuvamo običaje od zaborava, već ih s ponosom prezentiramo domaćim i stranim gostima! – ističe Roberto Ujlaki.

Komentari

Komentara

loading...