Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Ljubomir Grgec: “Šiba, riba i cug othranili su brojne donjomeđimurske obitelji”

Objavljeno:

- dana

Popularna kotoripska manifestacija „Dani šibe i ribe“ proslavila je 15. rođendan. Dvodnevna događanja na prostoru uz Osnovnu školu Jože Horvata ni ove godine nisu nikoga ostavila ravnodušnim.

Brojni posjetitelji iz cijele Međimurske te susjednih županija mogli su u mnoštvu različitih događanja pronaći nešto po vlastitom ukusu.

Brojni sadržaji

– Manifestacija raste iz godine u godinu. Na ovim, 15. „Danima šibe i ribe“ okupio se rekordan broj posjetitelja. Svima u Kotoribi to služi na čast, s obzirom na to da smo manifestaciju gradili isključivo vlastitim angažmanom. Riječ je o originalnom događanju, jedinstvenom na ovom području, a mi se trudimo svake godine program osvježiti novim događanjima – objasnio je Ljubomir Grgec, načelnik Općine Kotoriba.

Najveće zanimanje subotnjeg programa privukla je „Ribijada“, u sklopu koje su kotoripske udruge kuhale fiš i pripremale pečenu ribu uz besplatnu degustaciju za posjetitelje.

–Čak 20 naših udruga uključilo se u pripremu ribljih specijaliteta. Šibe i ribe duboko su usađene u tradiciju kotoripskoga kraja. Othranile su generacije donjomeđimurskih obitelji, a održavanjem manifestacije na neki način održavamo sjećanje na vremena kakva su nekada bila.

Osim šiba i riba, još je jedan detalj obilježio život ljudi Kotoribe i donjeg Međimurja, a to je pruga, odnosno vlak ili cug. Pruga je predstavljala vezu Kotoribe s administrativnim centrima, Čakovcu, Varaždinu i Zagrebu. Danas, kada gotovo svaka obitelj ima vlastiti automobil, pruga je izgubila značaj, ali je nikako ne smijemo zaboraviti – istaknuo je Grgec.

A nakon što su se putnici namjernici okrijepili ukusnim ribljim jelima, mogli su uživati u brojnim drugim sadržajima.

Društvo žena Kotoriba pripremilo je izložbu ručnih radova „Protuletje”. Mališani Društva „Naša djeca“ Kotoriba organizirali su prigodnu radionicu vezanu uz temu vode i ribe, dok su učenici Osnove škole nudili proizvode Učeničke zadruge „Mura“. Svoje mjesto u Kotoribi pronašli su i brojni drugi izlagači na Sajmu tradicijskih proizvoda.

Rekordi

Druženje na „Danima šibe i ribe“ ne propuštaju ni članovi Oldtimer kluba „Međimurje“, koji su se dovezli limenim ljubimcima.

Za glazbeni program prvog dana zadužene su bile Cure iz centra, dok je pozornicu u večernjim satima okupirala legendarna Crvena jabuka. Čast da spuste zastor na još jedno uspješno izdanje kotoripskih „Dana šibe i ribe“ pripala je tamburaškom sastavu Gazde.

– Podvučemo li crtu ispod ovogodišnje manifestacije, možemo slobodno reći da je po posjećenosti bila najuspješnija, s postavljenim novim rekordima. Za vrijeme dvodnevnog druženja već smo započeli i s planovima za sljedeće izdanje manifestacije dogodine – zaključio je načelnik Grgec.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje