Povežite se s nama

Međimurje

Ljubomir Kolarek: „Premijer Plenković dolaskom dokazao da mu je stalo do razvoja Međimurja i sjevera Hrvatske“

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u utorak, 27. prosinca, je s ministarskom delegacijom boravio u Međimurskoj županiji gdje se sastao s novooizabranim predsjednikom Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije i gradonačelnikom Preloga Ljubomirom Kolarekom te članovima stranke s područja Međimurja.

Premijer Plenković na sastanku je naglasio da će se skori ulazak u Schengen i eurozonu svakako pozitivno odraziti na Međimurje. Podsjetio je i na sve mjere koje provodi njegova Vlada, među kojima je i nedavna odluka o usmjeravanju više od 700 milijuna kuna građanima da bi se dodatno ublažile posljedice inflacije. Povod službenom posjetu bio je i podjela ugovora za razne projekte koji će se provoditi u Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevaćkoj županiji. Projekti u vrijednosti od 65,5 milijuna kuna poticat će regionalni i lokalni razvoj unaprjeđenjem obrazovne, prometne, zdravstvene, komunalne i druge infrastrukture. Što se tiče same Međimurske županije, riječ je o sedam razvojnih projekata vrijednih 816 milijuna kuna te dva prijedloga za dodatno sufinanciranje,

Uz sve objektivne probleme i krize s kojima se ova Vlada mora nositi, premijer Plenković je naglasio da HDZ ulazi u osmu kalendarsku godinu obnašanja vlasti na nacionalnoj razini sa snažnom potporom od gotovo 31 posto.

– Borite se, a mi smo uvijek tu da vam pomognemo, prije svega u daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarstva koje ima veliki potencijal ovdje u Međimurju. Vlada je osigurala znatna sredstva i projekte za sjever Hrvatske i za Međimurje – poručio je Plenković.

Ljubomir Kolarek, predsjednik međimurskog Ogranka vladajuće stranke zahvalio je premijeru na podršci.

– Ono što vam ja mogu obećati je – rad, rad i samo rad. A ako se vjerno i marljivo radi sigurno da će doći i rezultati. Zahvaljujem vam na dolasku kojim svima dajete do znanja da Vlada RH misli o Međimurju iako se često suprotno piše i govori iz usta sadašnjeg župana – rekao je Kolarek.

Uz predsjednika Vlade sastanku je nazočila Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Vili Beroš, ministar zdravstva, Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja i europarlamentarka Sunčana Glavak.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje