Povežite se s nama

U fokusu

Cepanec: Radite li space shuttle? Ako ne možete uspostaviti javni prijevoz, kupite leteće tepihe!

Objavljeno:

- dana

AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA

I prije nego što se počelo raspravljati o dnevnom redu, prijedlog odluke o Gospodarskoj zoni Brezje izazvao je „iskrenje“ između gradonačelnika Gorana Habuša i vijećnika HDZ-a već na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća.

Nakon što je jučer Damir Habijan, šef gradskog HDZ-a, pozvao Habuša da tu odluku skine s dnevnog reda, jer bi Državni ured za upravljanje državnom imovinom mogao zatražiti povrat zemljišta budući da ga Grad nije priveo svrsi, na aktualnom satu je na to upozorila vijećnica Otilija Cvetko.

Habuš se na nju obrušio.

– Neće nam nekretnine biti uzete! Upravo zbog toga donosimo ovu odluku, da nam DUUDI ne uzme. Njihov je prijedlog i da četiri zone objedinimo. Prizivate DUUDI da nam to zemljište oduzmu! Pa u kojem gradu vi živite, u Ludbregu?! Zar da to skinemo s dnevnog reda, pa da dođe inspekcija, a da vi budete sretni i veseli?! – ljutito je reagirao Habuš.

Raskid ugovora s Univerzalom?

A na gradonačelnika se pak obrušio nezavisni vijećnik Stjepan Cepanec, i to zbog javnog gradskog prijevoza.

– Što vi gradonačelniče radite već pet mjeseci s javnim gradskim prijevozom? Kaj delate space shuttle?! Ako nema volje i nema financija, onda to recite, a imate i Tepih centar, pa kupite leteće tepihe umjesto da mučite ljude – bio je ljut.

Naime, nakon što je raskinut koncesijski ugovor s AP-om u stečaju, čeka se raspisivanje novog koncesijskog natječaja, no pred vijećnike je upućen samo materijal o tome što se dosad poduzelo.

Hoće li Grad Varaždin raskinuti ugovor s Univerzalom pokaže li se da je točno da su odvozili otpad na nezakonitu deponiju Piškornica?, upitao je HSLS-ov vijećnik Željko Bunić.

– Zasad imamo samo indicije, još ne znamo je li Univerzal prekršio Zakon o otpadu. Međutim, udruga Eko breza nije dobila odgovor na pitanje gdje Univerzal o odvozi otpad iz varaždinskih domaćinstava. Gdje koncesionar odlaže otpad i je li to zakonito ili nezakonito, ne može biti tajna. Ako su prekršili zakon, hoće li gradonačelnik postupiti po odredbi iz ugovora i jednostrano ga raskinuti? – zanimalo ga je.

Habuš je rekao da se apsolutno s tim slaže. – Ako Univerzal krši zakon i inspekcija ga zatvori, tada ostajemo bez koncesionara. Ako je riječ samo o novčanoj kazni, ne treba stvarati problem – naveo je. 

Što radi inspekcija?

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar je pak upozorio da se oko MBO tvornice opet gomilaju bale, pa se zapitao zašto Grad već nije pozvao inspekciju budući da tvornica nema dozvolu za skladištenje otpada.

Habuš je kratko odgovorio da se nada da će inspekcija i u tom slučaju biti revna.

Traje rasprava o Gospodarskoj zoni u Brezju.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje