Povežite se s nama

U fokusu

ZagrebDox – etablirano filmsko događanje

Objavljeno:

- dana

Jubilarni 10. ZagrebDox od 23. veljaće do 3. ožujka

ZagrebDox slavi deseti rođendan. U tom je desetljeću na festivalu dokumentarnog filma prikazano oko 1500 filmova koje je pogledalo više od 200 tisuća gledatelja.Stoga su realne pretpostavke da će ljubitelji dokumentaraca i ove godine doći na zagrebački Kaptol i od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol na projekciju nekog od 150 aktualnih dokumentiranih priča iz cijelog svijeta

Osobito jer je riječ o filmovima koji se, obzirom na domaći kino repertoar, gotovo sigurno mogu pogledati samo na Festivalu. Direktor festivala, Nenad Puhovski, uopće ne sumnja u posjećenost Festivala jer do sada je već dokazano da je – bilo kada je o broju filmova ili gledatelja riječ – ne bi postidjeli niti daleko financijski bogatiji festivali od ovog hrvatskog.

Četiri “Oscarovca”

Da je riječ o Festivalu koji se etablirao kao renomirano filmsko događanje najbolje govori činjenica da je prijavljeno i četiri filma koji se natječu za ovogodišnjeg Oscara. To su „Prljavi ratovi“, „Slatkica i boksač“, „Pet metara od slave“ i „Čin smaknuća“. Hoće li režiser baš nekog od tih filmova ponijeti kući pozlaćenog Oscara, saznat će se posljednjeg dana Festivala. Tog se dana, naime, održava 86. dodjela najpriznatije svjetske filmske nagrade.
Osim međunarodne i regionalne konkurencije, filmovi će se prikazati i u službenim programima Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox i Biografski Dox.
Iako se svim filmovima posvećuje jednaka pozornost i u svim je kategorijama predstavljeno najbolje što svjetska dokumentaristika nudi u ovom trenutku, kategorija Majstori Doxa ipak predstavlja „creme de la crem“ Festivala. U programu Majstori Doxa predstavljaju se najnoviji radovi redateljica i redatelja koji pripadaju u vrh svjetskog dokumentarnog filma. Probrano društvo ove godine predvode tri ženske autorice- Kim Longinotto, Helena Třeštíková i Lucy Walker!
Dok su Majstori Doxa poslastica za dobre poznavatelje svjetskog dokumentarnog filma, svakako najpopularnija kategorija je Kontroverzni Dox. Riječ je o filmovima koji progovaraju o spornim fenomenima, osobama ili događajima. Uz svjetski nagrađivane filmove, na repertoaru će se naći i domaći dokumentarac „Potrošeni“, Boruta Šeparovića. Šeparović će na Festivalu premijerno prikazati ekraniziranu verziju projekta 55+ skupine Montažstroja.

Tu su i hrvatski “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” Damira Čučića, “Naslovnica” Silvane Menđušić koji prati zadnju godinu u životu glumice Dolores Lambaša i odnos medija prema njoj, “Ovrha” Nevena Hitreca, “Još jednom” Ane Opalić i Noe Pintarića u kojem se tijekom pet godina ‘iznutra’ prati životi lezbijki, te “Dragi Lastane” Irene Škorić o mitskom junaku koji je godinama u “Modroj lasti” pomagao zbunjenoj djeci na pragu puberteta.

U istoj će kategoriji biti prikazan i film koji je izazvao pravu pomutnju u europskim medijima – U“Ukrajina nije bordel“, redateljice Kitty Green. Ukrajinska feministička toples senzacija Femen je zgrožena predodžbom Ukrajinki kao prodanih nevjesta i robe u službi seksualnog turizma u znak prosvjeda obnažile su svoje grudi da bi promijenile stereotip. Ukrajina nije bordel po prvi put nudi pogled na tu najprovokativniju feminističku organizaciju na svijetu.
U kategoriji Konroverzni Dox prikazati će se još “Gospodar Svemira”. Happy Dox prikazuje film “Visuljak” posvećen vječitom muškom „pitanju“, a Glazbeni globus još jedan film nominiran za Oscara, “Pet metara od slave” o vječnim pratećim vokalima.TeenDox neizvedivu ljubavnu priču “Zaustavi otkucaje srca”, a Biografski Dox portrete utjecajnih ličnosti, među kojima i onaj redatelja Ingmara Bergmana.

Veliki i mali pečat

U popratnom programu prikazat će se retrospektive – Moj najbolji Dox s najboljim dokumentarcima tog festivala po izboru kritičara, izbor hrvatskih dugometražnih dokumenataraca, Retrospektiva ZagrebDox Pro s uspješnim filmovima pokrenutima upravo u sklopu tog festivalskog programa, izbor filmova poljske filmske škole Wajda i autorsku večer Damira Čučića.
Filmovi će se prikazati u 18 programa u svih pet dvorana Cineplexxa, cijena ulaznica nije se mijenjala od prošle godine, a i ove će se u jednoj dvorani besplatno prikazati svi filmovi iz konkurencije, ali bez hrvatskih podnaslova.

Direktor festivala Nenad Puhovski iz programa je izdvojio filmove nagrađivane na važnim svjetskim filmskim festivalima. U međunarodnoj konkurenciji je “Brat po krvi” Stevea Hoovera, među ostalim dobitnik nagrade publike i žirija Sundancea, o mladom Amerikancu koji odlazi u Indiju brinuti se za HIV pozitivnu djecu, te “Pjesma iz šume” Michaela Oberta, nagrađen na IDFA-i, o čovjeku koji se nakon 25 godina sa sinom vraća iz afričke prašume u New York, gdje susreće obitelj i prijatelje, među kojima je i redatelj Jim Jarmusch.

Filmovi u natjecateljskim programima ZagrebDoxa, međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, u utrci su za Velike pečate, glavne festivalske nagrade. Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter, filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava.Nagrada mojoj generaciji dodjeljuje se prema izboru direktora festivala Nenada Puhovskog, i to najboljem filmu autora njegove generacije. Nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox i Phone Dox.
Favoritima za osvajanje Velikog pečata kritika je izdvojila politički triler o američkim tajnim ratovima, nominiran za Oscara, “Prljavi ratovi” Richarda Rowleya. Sirijsko-njemački “Povratak u Homs” Talala Derkija o mladom nogometašu i izvjestitelju koji se uključuju u borbu i dansko-švedski “Ekspedicija na kraj svijeta”Daniela Dencika o neobičnoj skupini znanstvenika koji odlaze na Grenland. Zanimljiv filmski eksperiment napravili su cijenjeni poljski dokumentaristi Marcel i Pawel Lozinski, otac i sin koji su počeli snimati zajednički film, no posvađali su se i snimili svaki svoj. Rezultat su dvije verzije projekta, filmovi “Otac i sin” te “Otac i sin na putu”.
Kao i svake godine običaj je da se po zatvaranju festivala organizira pregled najboljih tj. nagrađenih filmova popularnije znano kao Best of the fest.

Tematika filmova ovogodišnjeg  ZagrebDox-a kai i svake godine vrlo je šarolika. Od  razotkrivanja fatalne privlačnosti ekstremnih sportova koje rezultiraju fatalnim ishodom; Muslimanki koju je obitelj zaključala na 25 godina zabranivši joj da uči i natjeravši je na brak što je rezultiralo da je žena postala najpoznatija tamilska pjesnikinja; intiman dokumentarac o teškom životu glazbenika, aktivista i izvjestitelja Vojte Lavičke,temeljito prikazujući marginaliziranje Roma u suvremenoj Češkoj; uspon i pad Lancea Armstronga, jedne od najistaknutijih ličnosti u povijesti sporta, koji je privukao pažnju javnosti kao čovjek koji je pobijedio rak i osvojio najveću biciklističku utrku Tour de France rekordnih sedam puta zaredom; Oseks u pravoj špijunskoj maniri, uz pomoć reporterke Hsiao-Hung Pai – koja se  kao čistaćica zaposlila u bordelu – razotkriva stravičnu stvarnost britanske trgovine seksom; četverosatni film o pacijentima pacijentima izolirane umobolnice koji cijelu godinu žive bez doticaja sa svijetom…

Prije deset godina postavili smo si cilj da približimo dokumentarne filmove zagrebačkoj publici i napravimo ih vidljivijima, u tome smo u velikoj mjeri uspjeli, a uključivši i ovogodišnje projekcije dosad smo imali 1500 prikazanih filmova i 200 tisuća gledatelja, rekao je. Statistički se može reći da je svaki četvrti Zagrepčanin i svaki 25. stanovnik Hrvatske bio na Doxu, no iako je to samo statistika ona govori o tome što smo napravili za popularizaciju dokumentaraca, dodao je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje