Povežite se s nama

U fokusu

ZagrebDox – etablirano filmsko događanje

Objavljeno:

- dana

Jubilarni 10. ZagrebDox od 23. veljaće do 3. ožujka

ZagrebDox slavi deseti rođendan. U tom je desetljeću na festivalu dokumentarnog filma prikazano oko 1500 filmova koje je pogledalo više od 200 tisuća gledatelja.Stoga su realne pretpostavke da će ljubitelji dokumentaraca i ove godine doći na zagrebački Kaptol i od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol na projekciju nekog od 150 aktualnih dokumentiranih priča iz cijelog svijeta

Osobito jer je riječ o filmovima koji se, obzirom na domaći kino repertoar, gotovo sigurno mogu pogledati samo na Festivalu. Direktor festivala, Nenad Puhovski, uopće ne sumnja u posjećenost Festivala jer do sada je već dokazano da je – bilo kada je o broju filmova ili gledatelja riječ – ne bi postidjeli niti daleko financijski bogatiji festivali od ovog hrvatskog.

Četiri “Oscarovca”

Da je riječ o Festivalu koji se etablirao kao renomirano filmsko događanje najbolje govori činjenica da je prijavljeno i četiri filma koji se natječu za ovogodišnjeg Oscara. To su „Prljavi ratovi“, „Slatkica i boksač“, „Pet metara od slave“ i „Čin smaknuća“. Hoće li režiser baš nekog od tih filmova ponijeti kući pozlaćenog Oscara, saznat će se posljednjeg dana Festivala. Tog se dana, naime, održava 86. dodjela najpriznatije svjetske filmske nagrade.
Osim međunarodne i regionalne konkurencije, filmovi će se prikazati i u službenim programima Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox i Biografski Dox.
Iako se svim filmovima posvećuje jednaka pozornost i u svim je kategorijama predstavljeno najbolje što svjetska dokumentaristika nudi u ovom trenutku, kategorija Majstori Doxa ipak predstavlja „creme de la crem“ Festivala. U programu Majstori Doxa predstavljaju se najnoviji radovi redateljica i redatelja koji pripadaju u vrh svjetskog dokumentarnog filma. Probrano društvo ove godine predvode tri ženske autorice- Kim Longinotto, Helena Třeštíková i Lucy Walker!
Dok su Majstori Doxa poslastica za dobre poznavatelje svjetskog dokumentarnog filma, svakako najpopularnija kategorija je Kontroverzni Dox. Riječ je o filmovima koji progovaraju o spornim fenomenima, osobama ili događajima. Uz svjetski nagrađivane filmove, na repertoaru će se naći i domaći dokumentarac „Potrošeni“, Boruta Šeparovića. Šeparović će na Festivalu premijerno prikazati ekraniziranu verziju projekta 55+ skupine Montažstroja.

Tu su i hrvatski “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” Damira Čučića, “Naslovnica” Silvane Menđušić koji prati zadnju godinu u životu glumice Dolores Lambaša i odnos medija prema njoj, “Ovrha” Nevena Hitreca, “Još jednom” Ane Opalić i Noe Pintarića u kojem se tijekom pet godina ‘iznutra’ prati životi lezbijki, te “Dragi Lastane” Irene Škorić o mitskom junaku koji je godinama u “Modroj lasti” pomagao zbunjenoj djeci na pragu puberteta.

U istoj će kategoriji biti prikazan i film koji je izazvao pravu pomutnju u europskim medijima – U“Ukrajina nije bordel“, redateljice Kitty Green. Ukrajinska feministička toples senzacija Femen je zgrožena predodžbom Ukrajinki kao prodanih nevjesta i robe u službi seksualnog turizma u znak prosvjeda obnažile su svoje grudi da bi promijenile stereotip. Ukrajina nije bordel po prvi put nudi pogled na tu najprovokativniju feminističku organizaciju na svijetu.
U kategoriji Konroverzni Dox prikazati će se još “Gospodar Svemira”. Happy Dox prikazuje film “Visuljak” posvećen vječitom muškom „pitanju“, a Glazbeni globus još jedan film nominiran za Oscara, “Pet metara od slave” o vječnim pratećim vokalima.TeenDox neizvedivu ljubavnu priču “Zaustavi otkucaje srca”, a Biografski Dox portrete utjecajnih ličnosti, među kojima i onaj redatelja Ingmara Bergmana.

Veliki i mali pečat

U popratnom programu prikazat će se retrospektive – Moj najbolji Dox s najboljim dokumentarcima tog festivala po izboru kritičara, izbor hrvatskih dugometražnih dokumenataraca, Retrospektiva ZagrebDox Pro s uspješnim filmovima pokrenutima upravo u sklopu tog festivalskog programa, izbor filmova poljske filmske škole Wajda i autorsku večer Damira Čučića.
Filmovi će se prikazati u 18 programa u svih pet dvorana Cineplexxa, cijena ulaznica nije se mijenjala od prošle godine, a i ove će se u jednoj dvorani besplatno prikazati svi filmovi iz konkurencije, ali bez hrvatskih podnaslova.

Direktor festivala Nenad Puhovski iz programa je izdvojio filmove nagrađivane na važnim svjetskim filmskim festivalima. U međunarodnoj konkurenciji je “Brat po krvi” Stevea Hoovera, među ostalim dobitnik nagrade publike i žirija Sundancea, o mladom Amerikancu koji odlazi u Indiju brinuti se za HIV pozitivnu djecu, te “Pjesma iz šume” Michaela Oberta, nagrađen na IDFA-i, o čovjeku koji se nakon 25 godina sa sinom vraća iz afričke prašume u New York, gdje susreće obitelj i prijatelje, među kojima je i redatelj Jim Jarmusch.

Filmovi u natjecateljskim programima ZagrebDoxa, međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, u utrci su za Velike pečate, glavne festivalske nagrade. Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter, filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava.Nagrada mojoj generaciji dodjeljuje se prema izboru direktora festivala Nenada Puhovskog, i to najboljem filmu autora njegove generacije. Nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox i Phone Dox.
Favoritima za osvajanje Velikog pečata kritika je izdvojila politički triler o američkim tajnim ratovima, nominiran za Oscara, “Prljavi ratovi” Richarda Rowleya. Sirijsko-njemački “Povratak u Homs” Talala Derkija o mladom nogometašu i izvjestitelju koji se uključuju u borbu i dansko-švedski “Ekspedicija na kraj svijeta”Daniela Dencika o neobičnoj skupini znanstvenika koji odlaze na Grenland. Zanimljiv filmski eksperiment napravili su cijenjeni poljski dokumentaristi Marcel i Pawel Lozinski, otac i sin koji su počeli snimati zajednički film, no posvađali su se i snimili svaki svoj. Rezultat su dvije verzije projekta, filmovi “Otac i sin” te “Otac i sin na putu”.
Kao i svake godine običaj je da se po zatvaranju festivala organizira pregled najboljih tj. nagrađenih filmova popularnije znano kao Best of the fest.

Tematika filmova ovogodišnjeg  ZagrebDox-a kai i svake godine vrlo je šarolika. Od  razotkrivanja fatalne privlačnosti ekstremnih sportova koje rezultiraju fatalnim ishodom; Muslimanki koju je obitelj zaključala na 25 godina zabranivši joj da uči i natjeravši je na brak što je rezultiralo da je žena postala najpoznatija tamilska pjesnikinja; intiman dokumentarac o teškom životu glazbenika, aktivista i izvjestitelja Vojte Lavičke,temeljito prikazujući marginaliziranje Roma u suvremenoj Češkoj; uspon i pad Lancea Armstronga, jedne od najistaknutijih ličnosti u povijesti sporta, koji je privukao pažnju javnosti kao čovjek koji je pobijedio rak i osvojio najveću biciklističku utrku Tour de France rekordnih sedam puta zaredom; Oseks u pravoj špijunskoj maniri, uz pomoć reporterke Hsiao-Hung Pai – koja se  kao čistaćica zaposlila u bordelu – razotkriva stravičnu stvarnost britanske trgovine seksom; četverosatni film o pacijentima pacijentima izolirane umobolnice koji cijelu godinu žive bez doticaja sa svijetom…

Prije deset godina postavili smo si cilj da približimo dokumentarne filmove zagrebačkoj publici i napravimo ih vidljivijima, u tome smo u velikoj mjeri uspjeli, a uključivši i ovogodišnje projekcije dosad smo imali 1500 prikazanih filmova i 200 tisuća gledatelja, rekao je. Statistički se može reći da je svaki četvrti Zagrepčanin i svaki 25. stanovnik Hrvatske bio na Doxu, no iako je to samo statistika ona govori o tome što smo napravili za popularizaciju dokumentaraca, dodao je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje