Povežite se s nama

Novosti

Logičnije bi mi bilo da imamo povjerenika, a ne gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

– Logičnije bi mi bilo da imamo povjerenika, a ne gradonačelnika – ustvrdila je nezavisna vijećnica Marija Habijan uoči glasovanja u varaždinskom Gradskom vijeću o izmjeni Odluke o komunalnoj djelatnosti.

Habijan nije krila nezadovoljstvo što probleme oko varaždinskog komunalnog otpada nije uspio riješiti Grad Varaždin, već se u to morao uključiti Zagreb.

Odluka o komunalnoj djelatnosti na rubu zakonitosti

– Mene kao Varaždinku jako žalosti što sami ne možemo riješiti probleme, već se angažira Zagreb. Zbog naše neaktivnosti i medijsko sveučilište ide u Koprivnicu. Logično bi bilo da imamo povjerenika umjesto gradonačelnika, ustvrdila je Habijan.

Nezavisna vijećnica zapitala je zašto se tek sada ide u izmjene Odluke o komunalnoj djelatnosti, ukoliko je ona na rubi zakonitosti, kako su to ustvrdili gradonačelnik Goran Habuš  i pročelnik za komunalne djelatnosti Vlado Vlašić.  Da nezakonitost ili mogućnost različitog tumačenja pojedinih odredbi Odluke ipak nisu glavni razlozi izmjenama, moglo se lako zaključiti iz Vlašićevog objašnjenja.

– Postojeća Odluka o komunalnoj djelatnosti dovela je do Brezja. Da bi došli do rješenja za otpad, moramo uskladiti tu odluku sa Zakonom o otpadu. Izmjene će omogućiti da se daju u koncesiju one djelatnosti koje ne možemo raditi. To je pretpostavka za konačno rješenje varaždinskog otpada, rekao je Vlašić te najavio raspisivanje natječaja sukladno promemoriji koja je potpisana u Zagrebu.

Upravo zbog promemorije iz Ministarstva gospodarstva, gdje su prisutni potpisali da će Ministarstvo za zaštitu okoliša i prirode riješiti bale, a Grad Varaždin novonastali otpad, vijećnici koji su predlagali ustrojavanje skupine za pregovore s T7 VIS-om – odustala je od tog prijedloga.

Žalosno da sedam mjeseci mi nismo ništa napravili, pa se uključuje Zagreb

– S obzirom na novonastalu situaciju, točnije uključivanje ministarstva, povlačimo prijedlog, iako nismo sigurni da će se problematika otpada uistinu riješiti tako kako se navodi u promemoriji. Žalosno da sedam mjeseci mi nismo ništa napravili, pa se uključuje Zagreb.  Vodeći se time da dođemo do rješenja s najmanje financijske i ekološke štete, dali smo kompromisni prijedlog koji je uključivao privremenu cijenu od 700, odnosno 800 kuna. Dok bi se nastavili svi sporovi, pojasnio je Vlatko Vuković (HDZ) koji je zamjerio gradonačelniku što je prozvao HDZ zbog „miniranja dogovora s Općinom Davor“.

Iako to nije poslovnikom određeno, predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet dao je riječ gradonačelniku Goranu Habušu.

Tko će biti odgovoran ako se izgube sporovi s T7 VIS-om?

– Prijedlog vijećnika je zapravo prijedlog T7 VIS-a koji je neprihvatljiv zbog cijene i toga što predviđa nastavak svih sporova za čije smo okončanje. Nakon prekida pregovora s Općinom Davor, koja bi dobila čistih 25 milijuna kuna, i dalje želimo naći najkvalitetnije i najeftinije rješenje. Međutim, teško da ćemo naći rješenje jeftinije od Općine Davor gdje bi nas odlaganje i prijevoz stajali 600 kuna. Stoga će za sve što će biti više biti odgovorni oni koji su to minirali – ustvrdio je Habuš kojeg je Vuković upitao, tko će biti odgovoran ako se izgube sporovi s T7 VIS-om.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje