Povežite se s nama

Međimurje

Lokacije kao što su Goričan i Donji Vidovec udomljavaju kockavice!

Objavljeno:

- dana

Piše: Sara Janković, “Međimurska priroda”

Već jedanaestu godinu uzastopno tijekom ožujka i početkom travnja djelatnici “Međimurske prirode” provode monitoring kockavice na području Međimurske županije.

Kockavica (Fritillaria meleagris L.) je biljna svojta koja spada u porodicu ljiljana. Kockavica je također proljetnica ili vjesnik proljeća jer cvjeta na početku vegetacijske sezone, u ožujku i travnju.

Kockavica je biljka koja voli vlažna i povremeno poplavljena livadna tla sa znatnom količinom prirodnog svjetla. Cvijet koji se razvija najčešće je obojen crvenkastim šarama koje tvore uzorak šahovnice odakle i potječe hrvatski naziv za ovu vrstu – kockavica.

Smatra se da na svom prirodnom staništu može doživjeti starost od 30-ak godina, što se može pripisati i njenoj otrovnosti zbog čega je sisavci, ali i druge životinje uglavnom izbjegavaju. Monitoring se provodi prema unaprijed određenim plohama na kojima se navedena biljna vrsta nalazila i proteklih godina te se uz pomoć GPS lokatora one svake godine provjeravaju i na taj način bilježe bilo kakve promjene, naročito kada je u pitanju brojnost kockavice, kao strogo zaštićene i osjetljive biljne vrste na području RH.

Aktivnost praćenja stanja kockavice traje nekoliko dana u nizu te se u navedenim danima obilazi nekoliko različitih lokacija u Međimurskoj županiji kao što su lokacije u okolici općina Donji Vidovec i Goričan.

Kockavica je uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske te je kao takva strogo zaštićena. Ugrožena je zbog gubitka vlažnih livada na kojima raste. Ova staništa nestaju zbog negativnoga čovjekova djelovanja koje uključuje melioraciju i urbanizaciju te pretvaranje zemljišta u oranice. S druge strane, ta su staništa ugrožena i prirodnim procesima zarastanja drvenastom vegetacijom do kojih dolazi uslijed prestanka košnje i ispaše te zapuštanja livada.

Glavni cilj monitoringa je pratiti promjene u veličini populacije i području rasprostranjenosti kockavice.

Međimurje

U Međimurskoj županiji najmanja izlaznost, do 11:30 glasalo 13.52 % građana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jutros od 7 sati otvorena su birališta u Hrvatskoj. Glasuje se pod strogim epidemiološkim uvjetima.

U 11:30 Državno izborno povjerenstvo objavio je rezultate izlaznosti. Podjednaka je kao i prije četiri godine, točnije – izlaznost je samo pola posto manja nego u prošlim izborima prije četiri godine.

Najveći odaziv je u Ličko-senjskoj županiji sa 20,67 %, Dubrovačko-neretvanskoj sa 18.95 % i Varaždinskoj županiji sa 17,15 % (2017. godine izlaznost u Varaždinskoj županiji do 11:30 iznosila je 18.23 %).

Najmanji odaziv ima Međimurska županija sa 13,52 % (2017. godine do 11:30 glasalo je 13.9 % stanovništva Međimurske županije).

Glasuje se do 19 sati, a sljedeći rezultati izlaznosti objavit će se u 17 sati.

Dodajmo da je u gradu Čakovcu glasalo 15.26 % građana, u Prelogu 14.18 % i Murskom Središću 12,10 %. Od općina, najveća je izlaznost u Goričanu – 19.33 % i Gornjem Mihaljevcu – 19.31 %, a najmanja u Svetom Jurju na Bregu s 9.8 % i Domašincu s 10.06 %.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju treće nedjelje svibnja 28 novopozitivnih na COVID, preminula jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 292 uzorka, od čega je evidentirano 25 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 8,6% pozitivnih od broja testiranih. Brzim Ag testovima evidentirana su 3 slučaja.

U protekla 24 sata oporavilo se 69 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 390.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 57.129 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 74 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. Tri pacijenta su primljena unutar 24 sata, dok je 6 pacijenata otpušteno, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 76 godina s brojnim pridruženim bolestima.

U subotu su na punktovima cijepljene 2264 osobe, od čega u Nedelišću 972 osobe, u Murskom Središću 617 osoba i u Prelogu 597 osoba. Ovaj tjedan ukupno je u Međimurskoj županiji cijepljeno 7579 osoba, a sveukupno dosad su cijepljene 31.032 osobe, što je 35,34% stanovništva starijeg od 18 godina.

U odnosu na prošlu subotu, 7-dnevna i 14-dnevna incidencija je 20% manja, broj aktivnih slučajeva je s 536 pao na 432, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja u trendu pada te s današnjim danom iznosi 22%.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije i ovim putem zahvaljuje svim medicinskim i nemedicinskim djelatnicima uključenima u organizaciju cijepljenja na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!