Povežite se s nama

Život i društvo

Lovro Ledenko iz I. OŠ Varaždin novi je predsjednik Dječjeg gradskog vijeća

Objavljeno:

- dana

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u ponedjeljak je, 22. studenoga, održana konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća na kojoj je za novog predsjednika većinom glasova izabran Lovro Ledenko, učenik I. osnovne škole Varaždin.

Novoizabrane zamjenice predsjednika su Katarina Ivančević iz II. osnovne škole i Irina Knor iz V. osnovne škole Varaždin.

Sjednici su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, koordinatorica Dječjeg gradskog vijeća Dubravka Novak, predsjednik Odbora za mlade Lovro Lukavečki te privremene pročelnice Vesna Haluga i Danijela Vusić.

Dosadašnja predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Vida Huzjak prezentirala je izvješće o radu prošlog saziva Vijeća te su predstavljeni novi vijećnici u ovome mandatu. Istaknula je kako su se izrazito trudili promovirati dječja prava i obveze, proveli su sve važne programe i projekte, osmislili nove, sudjelovali na nacionalnim susretima.

U mandatu koji je radi pandemije trajao dvije godine proširili su i rad na društvenim mrežama te se uključili u odlučivanje o djeci na europskoj razini putem online predlaganja i anketa.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković zahvalio je na trudu i zalaganju dosadašnjoj predsjednici, čestitao novom predsjedniku i zamjenicama te se osvrnuo na rad Dječjeg gradskog vijeća.

– Ako promatrate sve što se događa oko nas onda smatram da je izrazito važno da naša djeca od početka budu involvirana u ove demokratske procese, izbore, da sudjeluju u donošenju odluka. Mi smo ove godine po prvi put uveli participativni proračun za mlade za koji će oni sami odlučivati za što će se potrošiti novci. Sljedeće godine uvodimo građanski odgoj u osnovne škole. Činimo sve što je potrebno da naša djeca sazriju u odgovorne građane Varaždina. Dječje gradsko vijeće svojim radom doprinosi i utječe na rad nas odraslih da se njihov glas čuje i uzme u obzir. Zato smo osnovali i Odbor za mlade unutar Gradskog vijeća Grada Varaždina. Zaista smo veliki naglasak od samog početka stavili na to da surađujemo s mladima, da želimo da mladi zdravo i demokratski razmišljaju i da budu svjesni da sami mogu utjecati na donošenje važnih odluka u ovom gradu. Čestitam svima izabranima, želim im puno uspjeha, da promišljaju, propitkuju i kritički gledaju na život i događaje oko sebe, da uzimaju s oprezom društvene mreže i da svojim radom čine sve za dobrobit grada u kojem žive – rekao je zamjenik.

Život i društvo

Varaždinski gimnazijalac – istraživač pobjednik natjecanja “Znanstvenik u meni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jan Špiclin iz Prve gimnazije Varaždin pobjednik je natjecanja u komunikaciji znanosti za učenike i učenice srednjih škola u Republici Hrvatskoj, Znanstvenik u meni u kategoriji originalnih istraživačkih radova, a Lucija Filep i Petra Vidaković iz Srednje škole Novska u komunikacijskim kategorijama.

Na Završnici natjecanja održanoj u zadarskoj multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije u suorganizaciji Educateama i Društva za edukaciju van okvira sudjelovalo je 16 učenika s 10 vrhunskih radova, uključujući i originalna istraživanja te ocjenjivački žiri i publika.

Jan Špiclin pobijedio je s originalnim istraživačkim radom o Utjecaju fenola iz ekstrakta zelenog matcha čaja na smanjenje stope oštećenja DNA molekule iz sperme lososa uslijed izlaganja UV-A zračenju. (https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411113)

– Otkako sam u srednjoj školi bavim se istraživanjima iz biologije i uvijek mi je drago kada svoje radove mogu prezentirati publici i pokazati okolini čime se bavim iza zatvorenih vrata školskog laboratorija. Znanstvenik u meni izvrsna je prilika za takvo što, posebno zato što su na tom natjecanju vrlo bitne komunikacijske vještine i način kako kompleksno istraživanje prikazati i objasniti na što jednostavniji i atraktivniji način. Posebno mi je drago što se ovogodišnja završnica mogla realizirati uživo u prekrasnom Zadru. Bila je to izvrsna prilika za razmjenu iskustva, druženja s drugim učenicima, sklapanja novih prijateljstava i putovanja kroz Lijepu Našu izjavio je pobjednik natjecanja Jan Špiclin.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Kneginec i varaždinska JVP sudjeluju u osebujnoj izložbi: “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osebujna izložba “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu” bit će otvorena u petak, 8. srpnja, s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola tesla u Zagrebu.

U stručnoj vatrogasnoj terminologiji, „vatreni zid“ označava strukturu koja ograničava područje širenja požara i smanjuje štetu na građevinama uslijed požara. U kontekstu izložbe, „vatreni zid“ simbolički predstavlja teško propusne strukture koje su ženama priječile ili im otežavale ulazak u svijet vatrogastva.

Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“ – preko ulaska većeg broja žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja hrvatskog vatrogastva, na izložbi će biti predstavljene i osobne priče i predmeti (odore, oprema, nagrade) suvremenih hrvatskih vatrogaskinja.

Izložba je realizirana u partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva, uz suradnju s hrvatskim vatrogaskinjama i brojnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima…

Iz impresuma izložbe može se iščitati da su njezinu realizaciju između ostalih pomogli DVD Gornji Kneginec, JVP Grada Varaždina i Hrvatski vatrogasni muzej iz Trenkove ulice.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje