Povežite se s nama

U fokusu

Ludbreg dobiva podzemne kontejnere u centru grada koji će javljati kad su puni!

Objavljeno:

- dana

PROJEKT EKO SMART CITIES

Ludbreg će dobiti tri pametna podzemna kontejnera za odlaganje otpada i kante za smeće koje će biti povezane s naprednim softverom za praćenje razine otpada. 

Drugim riječima, kad se napune, pametni sustav za zbrinjavanje otpada o tome će obavještavati ludbreško komunalno poduzeće Lukom.    

Nevidljivo odlaganje otpada za Ludbreg je nešto novo

Moderni sustav odlaganja otpada u Ludbreg stiže u sklopu projekta EkoSmartCities (Ecological Smart and Sustainable Cities). Partneri na projektu su Grad Ludbreg i mađarski Grad Zalaegerszeg uz podršku Zajedničkog tajništva Mađarska – Hrvatska.   

Odlaganje otpada u podzemnim kontejnerima u većim gradovima je nužnost

– Projekt je poseban zato jer je usmjeren na ekološka pitanja i zbrinjavanje otpada, pogotovo u svijetlu uvođenja najnovije Uredbe o gospodarenju otpadom, gdje su svi gradovi prisiljeni učiniti jedan iznimno veliki korak u zbrinjavanju otpada, a ukoliko to ne učine Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će to kazniti. Mi smo se na ovaj projekt prijavili jer smo željeli istražiti koje su mogućnosti jednog suvremenog i za same građane nevidljivog sustava odlaganja otpada proizvodnjom jedne digitalne platforme kojom će se baviti monitoringom punjenja i pražnjenja kontejnera sa smećem. Novost je ugradnja tri eksperimentalna podzemna kontejnera za prikupljanje otpada koji će biti postavljeni u centru Ludbrega  – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić na početnoj konferenciji projekta EcoSmartCities danas u Ludbregu.  

Dodao je da je sustav zbrinjavanja otpada u podzemnim kontejnerima je u većim gradovima i na otocima nužnost, dok je za Ludbreg novost, posebno što se tiče digitalnog praćenja punjenja i pražnjenja kontejnera.

– To će biti jedno novo iskustvo – rekao je ludbreški gradonačelnik Bilić.

Neće biti poskupljenja otpada za Ludbrežane?  

Osvrnuo se i na Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je stupila na snagu 1. studenog.  

– U Ludbregu mi već dugi niz godina provodimo sve ono što najnovija uredba traži od gradova: naše su kante čipirane,  a provodimo i odvojeno prikupljanje biootpada tako da smo mi već danas blizu postavljenim ciljevima, odnosno onih 50 % odvojenog prikupljanja otpada.  Trenutno radimo na novom cjeniku i na tome da cijena zbrinjavanja ostane ista. Naši građani već dugi niz godina savjesno odlažu komunalni otpad i nema razloga da ih opterećujemo višim cijenama – rekao je Bilić.

Bilić: Naši građani već dugi niz godina savjesno odlažu komunalni otpad i nema razloga da ih opterećujemo višim cijenama

Na početnoj konferenciji projekta EcoSmartCities u Ludbregu bio je i Tvrtko Čelan, programski i komunikacijski menadžer HU HR iz Zajedničkog tajništva Mađarska – Hrvatska koji se osvrnuo na dosadašnju projektu suradnju između dvije zemlje. 

– U vrijeme kad Hrvatska nije bila članica EU imali smo jako veliki interes za sudjelovanje u projektima: u ukupno 169 projekata Hrvatska i Mađarska dobili su 25 milijuna eura. Sada je isto jako veliki interes i za prvi poziv dobili smo 208 prijava, dok se financira 54 projekta koji su sada krenuli u provedbu. Projekti su vrlo raznoliki, od okoliša, recikliranje otpada, obrazovanja, turizma,  poduzetništva do projekata razminiravanja u Slavoniji, na granici s Mađarskom – rekao je Čelan.  

Na početnoj konferenciji projekta EcoSmartCities bio je i dožupan Robert Vugrin.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje