Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreg dobio moderni AutoPulse sustav za oživljavanje

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

U ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u Ludbregu danas je pušten u rad AutoPulse sustav za oživljavanje vrijedan 110.388,50 kuna s PDV-om.

Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije za sada ima pet uređaja, za svaku ekipu po jedan uređaj (dva u Varaždinu, po jedan Novi Marof, Ivanec i sada Ludbreg) a, dostupnost je jednaka za cijelu Varaždinsku županiju.

Također, Zavod je uz nabavu autopulsa u Ludbregu zaokružio i uređenje svog nastavnog centra za izvan bolničku hitnu medicinu, koji se sa dosadašnjih 38,69 m2 proširio na 88,24 m2, te time omogućio rad u tri prostorije, sa svom potrebnom opremom i sredstvima. Vrijednost investicije je 153.386,08 kuna i u cijelosti je financirana sa sredstvima Ministarstva zdravstva.

Zamjenik župana Robert Vugrin iskazao je zadovoljstvo ovom investicijom.

 Nekoliko investicija u posljednjih godinu dana zasigurno pridonosi podizanju standarda u ludbreškoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Uređaj AutoPulse koji smo danas pustili u pogon na terenu koriste stručno osposobljeni djelatnici za pomoć u slučaju dijagnosticirane kliničke smrti, koristi se na terenu za reanimaciju, a koliko smo upoznati najviše se koristi kod transporta srčanih bolesnika iz varaždinske bolnice u KBC Rebro u Zagrebu.  Drago mi je da Zavod ulaže u opremu i u ljudstvo i zato je važno da ovdje imao jedan moderni , dobro opremljeni novi Nastavni centar ZHM. U Hrvatskoj je samo osam takvih centara. I Županija i resorno Ministarstvo prepoznali smo važnost tog projekta, stoga smo osigurali mnogo veći prostor koji je povećan s 38 na 88 kvadratnih metara i jako dobro ga opremili – rekao je zamjenik župana Vugrin te dodao kako je iznos od  153.386,08 kuna u cijelosti financirani od strane  Ministarstva zdravstva.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec je naglasio kako je puštanjem u rad AutoPulsa dostupnost zdravstvene zaštite u cijeloj županiji ujednačena. -Ovaj uređaj funkcionira tako da se najprije uzme mjera prsnog koša, nakon čega uređaj počinje s masažom srca, jednakim tempom i jednakim pritiskom gotovo beskonačno, koliko god traje baterija – rekao je  Mladen Smoljanec.

Puštanju u rad AutoPulse sustava te obilasku nastavnog centra nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijlanu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.

 

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

Osnovano prvo Dječje gradsko vijeće Lepoglave, gradonačelnik postao Leon Funtek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Temeljem odluke gradonačelnika Grada Lepoglave, u studenom ove godine raspisani su izbori za vijećnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave.

Izbori su provedeni u tri osnovne škole s gradskog područja i na njima je izabrano 18 vijećnika koji su 2. prosinca u Lepoglavi održali konstituirajuću sjednicu prvog Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave na kojoj je za dječjeg gradonačelnika izabran Leon Funtek iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, a za njegove zamjenice Lorena Mežnarić iz OŠ Ivana Rangera iz Kamenice i Lana Hrženjak iz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice.

Novoizabrani dječji gradonačelnik tom je prigodom izrazio ponos izborom za dječjeg gradonačelnika. Istaknuo je da je po pitanju uvjeta života djece u Gradu Lepoglavi sve u najboljem redu, a da će u budućnosti, u suradnji s gradonačelnikom, raditi na tome da se postojeći uvjeti dodatno nadograde.

U tom će imati i podršku Dječjeg gradskog vijeća u koje su, uz dječjeg gradonačelnika i njegove zamjenice, izabrani Laura Barbir, Marko Maček, Gabi Križanec, Karla Jug, Tin Bencek, Dora Dumešić, Benjamin Novačić Milošević, Vinko Dubovečak, Adam Držaić, Karlo Držaić, Patrik Ježovita, Vanja Godinić, Ana Milešić, Martina Đura i Katarina Hiržin.

Grad Lepoglava je 2017. godine i službeno postao Grada prijatelja djece koji je osnivanjem Dječjeg gradskog vijeća potvrdio taj status. Na to je, čestitajući svim članovima Dječjeg gradskog vijeća i dječjem gradonačelniku i njegovim zamjenicama na izboru, istaknuo gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

– Siguran sam da će prijedlozi i ideje koje će stizati od članova Dječjeg gradskog vijeća uvelike pomoći da naš grad krojimo po mjeri naše djece jer upravo su ona budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Škvarić podsjetivši pri tom na velika gradska ulaganja i potpore mladima i obrazovanju.

Čestitke na izboru i podršku u budućem radu članovima Dječjeg gradskog vijeća uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Hrvoje Kovač. Pozvao ih je na davanje prijedloga i ideja te da budu aktivni dionici planiranja razvoja Grada Lepoglave, posebice kad su u pitanju potrebe djece.

Dječje gradsko vijeće Grada Lepoglave predstavničko je tijelo djece s gradskog područja osnovano s ciljem ostvarivanja prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Lepoglave. Ono će djeci osigurati slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga i sudjelovanje u procesu donošenja odluka kojima se podiže kvaliteta življenja u Gradu Lepoglavi. Također, upoznavat će gradsku vlast s problemima i predlagati rješenja od interesa za djecu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svi umirovljenici s područja Općine Ljubešćica dobit će božićnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 2. prosinca, u prostorijama Općine Ljubešćica općinski načelnik Nenad Horvatić u prisutstvu predsjednika općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepana Ivanušeca i pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Suzane Žugec sastao se s predstavnicama Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Ljubešćica.

Tema sastanka bila je podjela prigodnog dara povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, odnosno božićnica.

Pravo na božićnicu i ove godine ostvariti će svi umirovljenici s područja Općine Ljubešćica, te osobe s invaliditetom koji su korisnici osobne invalidnine u iznosu od 200 kuna.
U općinskom proračunu za ovo je osigurano ukupno 100.000 kuna.

Isplatu božićnica zbog epidemiološke situacije i ove godine dijeliti će službenici Jedinstvenog upravnog odjela na području svih mjesnih odbora, da se ne bi stvarale gužve i smanjila mogućnost zaraze.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje