Povežite se s nama

U fokusu

Mali genijalci i ručno izrađeni roboti

Objavljeno:

- dana

Ludbreg domaćin 2. kola Hrvatske lige robotičara

Dvorana puna školaraca, makete svjetionika, malih čovječuljaka, hidroaviona…., zeleni stol koji sliči onome za stolni tenis, na podudvije „staze“  s preprekama…,  – dvorana ludbreške Osnovne škole protekle u subotu izgledala kao veliko igralište. Ali, napetost na dječjim licima, ozbiljnost s kojom su užurbano spajali žićice na svojim „igračkama“, koncentracija na laptope pred njima, nije sličila igri. Niti je to bila. U tijeku je bilo 2. kolo Hrvatske lige robotičara – Hrvatskog robotičkog saveza, održanog u suradnji sa Srednjom školom Ludbreg. Grad Ludbreg i Varaždinska županija suorganizirali su natjecanje.

Naizgled zaigrani klinci bili su mali genijalci, stigli iz svih krajeva Hrvatske i slovenske Murske Sobote u Ludbreg, kako bi se pokušali izboriti za mjesto u ekipi koja će predstavljati Hrvatsku na predstojećem Svjetskom RoboCup natjecanju u njemačkom Leipzigu.

Ekipe u Ludbregu natjecale su se u 10 različitih Rescue kategorija, razdvojenih u osnovnoškolske i srednjoškolske.
Bilo je tu 60 ekipa s oko 130 školaraca u pratnji 49 mentora. 

RoboCop junior

I dok se Hvarani i Bračani obično „časte“ vicevima na račun jedni drugih, u Ludbregu nisu imali vremena za „bodulsko“ prepucavanje. Bračani – Ante, Ivo i Frane – natjecali su se u RoboDance kategoriji ( programiraju robota za zajednički ples na pozornici) dok su male Jelšanke Marija i Jelena u Ludbregu imale svoj debi. – Baš imamo tremu, rekle su cure koje su programirale slijetanje hidroaviona na plato uz svjetionik. 

Sve je bilo pod kontrolom hrvatskog predstavnika u svjetskoj organizaciji RoboCap junior i predsjednika udruge RoboFreak, Ivice Kolarića, profesora 1. OŠ Varaždin.  

Njegovi puleni iz 1. OŠ Varaždin,  uobičajeni su favoriti. I ovog puta su dokazali – utemeljeno. Sven Vojnović osvojio je u Ludbregu prvo mjesto u Rescue line primeri, drugi je bio školski kolega Noa Šoić.
Njih dvojica su pak zajedno postali prvacima Hrvatske u Socerlite primeri. – Dobro je. Baš je dobro, „rječit“ je bio Sven. Njegova suzdržanost nije čudna, s obzirom da smo ga gnjavili samo minutu prije nego je započelo natjecanje u trajanju 2×10 minuta. Minutu prije nego je nakon dvadeset minuta sa svojim robotom i školskim kolegom postao prvakom Hrvatske u Robosoceru.

Jedina slovenska ekipa, „French Toast Mafia“ – Vid, Anej Tristjan i njihov mentor Iztok djelovali su najneopterećenije. – Cilj na ovom natjecanju nam je biti najboljom slovenskom ekipu, smiju se dečki.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje