Povežite se s nama

Život i društvo

I Ludbreg gasi svjetla na glavnom gradskom trgu na sat vremena

Objavljeno:

- dana

Sat za planetu Zemlja

Grad Ludbreg se u subotu, 25. ožujka, četvrti put uključuje u volontersku akciju Sat za planet Zemlju.

Od 20.30 do 21.30 sati na Trgu Svetog Trojstva simbolično ugasiti svjetla kako bi se potaknulo građane na promjenu ponašanja u cilju očuvanja planeta.  

U sklopu akcije Sat za planet Zemlju u 20 sati će početi i kratak program u kojem će sudjelovati Odred izviđača Ludbreg i Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner.

Sat za planet Zemlju – u svijetu poznata kao Earth Hour – inicijativa je australskog Sydneya. Od 2007. godine kad je održan prvi put pa do danas iz Australije je prerastao u globalni pokret.  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Kako inovirati učenje u digitalnom dobu? Na FOI-ju održan početni sastanak projekta „RAPIDE“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 21. travnja, i četvrtak, 22. travnja, na Fakultetu organizacije i informatike održan je online početni sastanak međunarodnog strateškog projekta RAPIDE – „Relevant assessment and pedagogies for inclusive digital education“, koji koordinira FOI, a sudjeluje pet europskih partnera. Koordinatorica cijelog projekta je prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Projekt trajanja 24 mjeseca započeo je u 1. ožujka 2021., a financiran je u okviru Erasmus+ programa Europske komisije u ukupnom iznosu od 219.085 eura.

Cilj ovog važnog projekta je razvoj, implementacija i razmjena inovativnih pedagogija, uključujući vrednovanje i ocjenjivanje, te upotreba analitika učenja za podršku studentima i nastavnicima kao usklađenih procesa za relevantno i inkluzivno digitalno obrazovanje kako bi se uspješno suočili s COVID-19 i sličnim krizama i podržali svrsishodnu digitalnu transformaciju visokih učilišta.

Partneri na projektu su eminentna europska sveučilišta: Open University iz Velike Britanije, Delft University of Technology iz Nizozemske, Goethe University iz Njemačke, Sveučilište u Rijeci te  Medicinski fakultet i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom projekta partneri će raditi na četiri velika rezultata te razviti brojne inovativne načine učenja i poučavanja, održati radionice, događaje s multiplicirajućim učinkom, razviti e-predmet na otvorenoj platformi koji će biti transformiran u MOOC (Massive open online course). Započet će se izradom obrazovnih otvorenih resursa i e-predmetom za obrnutu učionicu (eng. flipped classroom) i učenje kroz rad (eng. Work based learning), koji će koordinirati stručnjaci sa sveučilišta Open Unversity iz Londona.

Voditeljica projekta prof. dr. sc. Blaženka Divjak istaknula je da je tema ovog projekta vrlo aktualna i nužna za sva mudra sveučilišta te ima veliki utjecaj na visokoškolske institucije u okolnostima pandemije, ali i u postpandemijskom vremenu.

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep čestitala je projektnom konzorciju na vrijednoj inicijativi te istaknula podršku prisutnim članovima partnerskih sveučilišta, važnost i vrijednost projekta u novom transformacijskom dobu visokih učilišta te zaželjela puno uspjeha u ostvarivanju rezultata, održivosti i prepoznatljivosti projekta u ovim izazovnim mjesecima.

Više informacija o očekivanim rezultatima i uključenim partnerima dostupno je na mrežnim stranicama projekta: https://rapide-project.eu/en.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređen nogostup u centru Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotov je još jedan projekt važan za Lepoglavu.

– Uređenjem nogostupa u samom centru Lepoglave povećali smo sigurnost građana, posebice djece koja njime pješače do škole. Pored toga, dio je ovo projekta uređenja samog centra Lepoglave kojeg smo započeli uređenjem ulice Matije Gupca, a nastavit ćemo s rekonstrukcijom dijela nogostupa na istočnoj strani Ulice hrvatskih pavlina kojom će biti obuhvaćeno saniranje cestovne odvodnje, kanalizacijskog sustava i samog nogostupa. U okviru uređenja gradskog centra izgradit ćemo i tržnicu koja će, ne samo funkcionalno već i vizurom, doprinijeti ljepšem izgledu centra Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić po završetku izgradnje nogostupa uz sjevernu stranu kolnika županijske ceste Ulice A. Mihanovića, u dužini od 363,5 metara, ugovorene vrijednosti od 395.730 kuna. Uz rekonstrukciju i uređenje nogostupa, izvršeni su zahvati na rekonstrukciji potpornih zidova koji se nalaze uz sam nogostup.

– Nažalost, u samom je centru, prema stanju objekata, vidljivo kojom imovinom upravlja Grad Lepoglava, a kojom država. Grad svoju imovinu održava i obnavlja dok je ona državna zapuštena i u derutnom stanju te narušava vizuru centra Lepoglave. Osim toga, zbog stanja u kakvom se trenutno nalazi, predstavlja i opasnost za građane – poručio je gradonačelnik Škvarić, a potvrdila i predsjednica Mjesnog odbora Lepoglava Marija Ribić.

Dodao je i da kontinuirana nastojanja Grada Lepoglave za rješavanjem ovog gorućeg problema nisu na državnoj razini naišla na spremnost za pokretanje postupaka dodjele navedene imovine Gradu i stvaranje uvjeta za pokretanje njene sanacije i obnove u okviru gradskih projekata.

Nastavite čitati