Povežite se s nama

prazno

Ludbreg prešišao cijelu Županiju: uz Reciklažno dvorište u gradu postavljeni pametni podzemni kontejneri za otpad

Objavljeno:

- dana

Jučer je Ludbreg i definitivno preuzeo vodstvo po pitanju odlaganja otpada u Varaždinskoj županiji.

Otvoreno je reciklažno dvorište Meka i u rad je pušten pametni sustav podzemnih kontejnera za odlaganje otpada.

Ludbreški podzemni kontejneri su vrhunac tehnologije u sustavu odlaganja otpada. S dva podzemna sustava od tri kontejnera, zapremnine 2.200 litara upravljati će se preko pametnih i održivih IT rješenja. Ovi su kontejneri osmišljeni i izrađeni u Ludbregu pa u Gradu vjeruje da će uskoro pronaći svoje mjesto i na tržištu.

U kontejnerima će biti senzori koji će signalizirati bazi kad je vrijeme za njihovo pražnjenje. Postavljeni su u Ulici Ivana Gundulića i Augusta Šenoe, kod Dječjeg vrtića Radost.

Kontejneri su dio realizacije projekta „EcoSmartCities“, vrijedni su gotovo 205.000 eura, sufinanciranih iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Provedba projekta je započela lani u listopadu, s Ludbregom kao vodećim partnerom i mađarskim gradom Zalaegerszegom.

– Ovo je jedan u nizu važnih događaja za stvaranje zelenog, održivog i energetski samodostatnog Ludbrega u budućnosti. Govorimo o kontejnerima i aplikaciji kojom će se upravljati kontejnerima i s ponosom naglašavam da su to sve proizvod ludbreških firmi i ludbreške pameti. Europski novci nisu tu samo da se postavi tabla na mjestu ulaganja. Oni služe za razvoj novih proizvoda i projekata koji će se poslije implementirati ne samo kod nas, nego možda i u drugim europskim zemljama. To je prava vrijednost europskog novca i on ne vrijedi 85 posto koliko smo dobili, nego 300 posto koji će se u budućnosti generirati – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te dodao da je Ludbreg, s 40 posto razvrstavanja, možda i najdalje otišao u zbrinjavanju otpada.

Reciklažno dvorište

Drugi veliki i značajan projekt, a s kojim je Ludbreg sve bliži zatvaranju kruga gospodarenja otpadom, je otvaranje Reciklažnog dvorišta Meka, vrijednog 661.000 eura. Grad u troškovima sudjeluje s 15 posto, ali za novac neće morati posegnuti u proračun – Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova iz državnog je proračuna za sufinanciranje projekata Ludbregu dodijelilo više od pola milijuna kuna.

Reciklažno dvorište je otvorio Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je s resornim Ministarstvom sudjelovao u realizaciji projekta.

– Reciklažno dvorište je preduvjet za odgovarajuće funkcioniranje cijelog sustava upravljanja i gospodarenja otpadom, a bez kojeg nećemo uspjeti ostvariti zacrtane ciljeve. Sve smo priče i projekte započeli još prije šest godina i ovo su rezultati. Sanacija odlagališta otpada jedan je od najvrjednijih projekata u ovom dijelu Hrvatske – zaključio je direktor.

Govoreći o sanaciji odlagališta, mislio je na sanaciju Meke, gdje su tisuće tona otpada zatrpane zemljom u obliku brda, na kojemu se danas nalazi dječje igralište i inhalatorska šetnica uz grmove lavande.

Gradonačelnik Dubravko Bilić za kraj je u razgovoru s novinarima zaključio.

– Štedna rasvjeta u cijelom gradu, reciklažno dvorište, nabava novih spremnika, edukativne aktivnosti i mnogi drugi projekti na zaštiti okoliša ali i obnovljivim izvorima energije, sve to potvrđuje našu usmjerenost ka zelenom i održivom gospodarenju s onim što imamo – rekao je gradonačelnik i najavio još jedan važan projekt u procesu – izgradnju kompostane.

prazno

Svečana sjednica Vijeća Varaždina: Plenković i Čehok se javili putem aplikacije Zoom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina, povodom Dana grada, održana je pod uvjetima zadanim epidemijom.

U zgradi varaždinskog HNK-okupili su se danas, 5. prosinca, samo dobitnici priznanja te predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. Svi su nosili maske i rukavice.

Gradonačelnik Ivan Čehok, pa čak i premijer Andrej Plenković, koji je zaražen koronavirusom, javili su se putem aplikacije Zoom. Na jednak način su sudjelovali gradski vijećnici, pročelnici i svi drugi.

Damir Habijan je u svom govoru naglasak stavio na epidemiju koronavirusa, ali i to da su brojni važni projekti u Varaždinu nastavljeni; uređenje Gradske knjižnice, obnove sinagoge, uređenje gledališta HNK i razvoj Varaždina kao sveučilišnog grada. Spomenuo je pomoć Vlade Varaždinu. Ipak, predsjednik Gradskog vijeća razočaran je da nije postignut konsenzus oko ključnih pitanja oko razvoja Varaždina, a zasmetala ga je i politika podmetanja nogu za što smatra da dovodi do zastoja u rješavanja problema.

Gradonačelnik Čehok se javio putem Zooma, iako je bilo najavljeno njegovo sudjelovanje na sjednici u HNK-u u Varaždinu. Također, tehničke poteškoće su bile privremeno prekinule njegov govor.

Govoreći o koronakrizi Čehok je rekao da smo globalno bili uljuljkani u uvjerenju da nam ništa ne može stati na put napretka.

– U Varaždinu smo shvatili da je svaka kriza za sposobne nova šansa ili mogućnost, a za nesposobne je svaka šansa nova kriza. Sve kapacitete smo podigli u protekle tri godine – istakao je gradonačelnik te naglasio ulaganja u gospodarstvo, apsorpciju sredstava Europske unije, gradnju aglomeracije Varaždin, izgradnju novog vrtića nakon 40 godina i drugo.

Među projektima je naglasio ulaganje u zonu Brezje te proširenje Tehnološkog parka, nove investicije privatnika, osnivanje Centra mladih, ulaganje u sport i drugo. Varaždinski gradonačelnik je najavio nastavak projekata optičke infrastrukture, plinogradnje, vodogradnje i kanalizacije. Čehok je zahvalio Vladi na pomoći, ali i kritizirao Varaždinsku županiju za koju je kazao da uopće ne pomaže.

Premijer Plenković građanima je čestitao Dan Grada i blagdan svetoga Nikole. Plenković je nekoliko puta kratko kašljao za svog govora.

– Jasno je da Varaždin i njegovi stanovnici, unatoč pandemiji nastoje biti okrenuti budućnosti. Na impresivnoj prošlosti gradite grad koji je kulturno, sveučilišno i gospodarsko središte sjeverozapada Hrvatske. Bit ćemo uz vas, bit partneri i pomoći da se Hrvatska ravnomjerno razvija – rekao je premijer i dodao da država nastoji pomoću Općoj bolnici Varaždin u borbi protiv koronavirusa te je zahvalio svim medicinskim djelatnicima i najavio dodatak na plaće za sve njih.

Damir Habijan i Zlatan Avar dodjeli su javnih priznanja Grada Varaždina u 2020. godini prisutnim dobitnicima. Nekoliko njih iz opravdanih razloga nisu bili prisutni.

Povelju počasnog građanina Varaždina dobio je dekan Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, zbog iznimnog doprinosa unaprjeđenju i promicanju znanosti te razvoju visokoškolskih ustanova. Poznati glumac Ljubomir Kerekeš, primarijus i ugledni kirurg Branislav Kocman te Stjepan Talan iz Solvisa trebali primili su nagrade za životno djelo.

Ostale dobitnike već smo ranije objavili.

>> Nagrade za životno djelo Grada Varaždina Ljubomiru Kerekešu, Branislavu Kocmanu i Stjepanu Talanu

U ime svih dobitnika zahvalio se Marin Milković, koji je rekao da ga je ovo priznanje koje se ne dodjeljuje svake godine posebno dirnulo te da je to pohvala i za rad Sveučilišta Sjever.

 

Nastavite čitati

prazno

Gradsko vijeće usvojilo rebalans proračuna kao tehnički preduvjet za realizaciju Integralne nagodbe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon aktualnog sata, 31. sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina obilježile su rasprave o Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Varaždina za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu.

https://regionalni.com/cehok-bosilju-kad-budemo-postavljali-spomenik-marxu-ili-lenjinu-budite-uvjereni-da-cemo-i-vas-kooptirati-u-to-povjerenstvo/

S dvije izmjene i dopune Proračuna Grada na nove razdjele ukupno se došlo do 1,7 milijuna kuna za komunalno održavanje i upravljanje imovinom Grada, dok je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada za 2020. godinu, prema riječima gradonačelnika Čehoka, bio samo tehnička odluka kojom bi se predvidjela realizacija svih projekata, smatrajući da su se u Gradu još i dobro snašli, uzimajući u obzir što se sve na gospodarskom planu događalo u ovoj godini, uz sve isplaćene poticaje koliko se moglo, pa je postojeći rebalans zapravo realna slika stanja.

Zaiskrilo je u raspravi o Proračunu kada je SDP-ov Neven Bosilj istaknuo da će očekivani iznos duga Grada, danih jamstava bez kamata, na kraju 2020. godine iznositi 271 milijun kuna, bez obzira što ta jamstva u ovom trenutku nisu aktivirana, no da će Čistoća jednoga dana morati platiti teret zbrinjavanja bala.

Odgovorio mu je Mario Lešina, predsjednik Odbora za financije i proračun, da je u rečenici koju spominje Bosilj ključno spomenuti „danih jamstava i suglasnosti“ – osim ukupnog duga koji nitko ne spori. – Ja sam već na jednoj od ranijih sjednica rekao da Grad više ne može eksproprijacijom dolaziti do imovine, nego ako nešto treba mora to kupiti – rekao je Lešina te nastavio vezano uz Čistoću i 147 milijuna jamstava da još tu postoji mogućnost sufinanciranja države za što imamo potpisan ugovor, te mogućnost sufinanciranja iz fonda EU, ali da cijeli posao krene morala su se izdati jamstva da se uopće krene u posao.

Davor Patafta iz Lige za Varaždin se nadovezao komentarom da smatra ako će se tim poslom baviti Čistoća, novac koji će ona morati platiti nekome treba osigurati Grad Varaždin i Fond za zaštitu okoliša. Jednako tako Grad će morati Čistoći nadoknaditi i manipulativne troškove, pa smatra da će to biti za njih dobar posao, ako se gleda kao trgovačko društvo.

Gradonačelnik je prije glasanja istaknuo da ovdje nije riječ o efektivnom zaduživanju Grada, nego nešto što se u financijskom računu uz izvršenje proračuna mora predvidjeti. Pri tom je potpuno jasno da se to odnosi na krajnje zbrinjavanje bala i investiciju u Zoni Brezje, nakon čega je je većinom glasova vijećnika prihvaćena odluka o izvršavanju Proračuna.

Prihvaćen je na sjednici i prijedlog odluke o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina, koje sada postaje savjetodavno tijelo Grada.

Izmijenjene su i dopunjene Odluke o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada, kao i poticanju gospodarskih investicija na području Varaždina.

Predstavljena je i Strategija razvoja sporta Grada Varaždina, kao planski dokument koji će se tek trebati ispuniti, koja je jednoglasno prihvaćena. Temeljem snimke stanja predstavljene su kratkoročne i dugoročne potrebe koje će trebati ispuniti u razdoblju do 2028. godine. – Dobro je da imamo puno aktivnih sportaša, ali i puno rekreativaca, sada još moramo završiti sa svim infrastrukturnim detaljima kako bi mogli svima njima pružiti što bolje uvjete za bavljenje sportom, te uložiti više u sportski marketing – naglasio je Čehok.

Vijećnici su, također jednoglasno, prihvatili i Strategiju pilot područja i Akcijskog plana za održivost zelenih površina u Gradu u okviru projekta HICAPS.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje