“Manjine – dodana vrijednost EU” projekt je koji je u sklopu programa Europa za građane odobren Gradu Ludbregu. Jedan od partnera na projektu je i Tótszentmárton Község Önkormányzata čiji predstavnici su u ponedjeljak na sastanku održanom u Gradu Ludbreg razgovarali o aktivnostima vezanima uz projekt.

Također, razmatrane su i mogućnosti širenja suradnje, posebno kada su u pitanju kultura i turizam.

– Ovo je projekt međunarodnog karaktera, a uz organizaciju iz Mađarske provodimo ga u partnerstvu s Općinom Tivat, Židovskom zajednicom Crne Gore (Crna Gora), Hrvatskim kulturalnim društvom Komušina (Slovenija), Udruženjem Dunav 1245 (Srbija), Vijećem srpske nacionalne manjine Varaždinske županije i KUD-om „Anka Ošpuh“ Ludbreg. Cilj nam je promicati međukulturni dijalog između pripadnika nacionalnih manjina i većinskog stanovništva, podići svijest o bogatstvu kulturno-jezičnog okruženja u Europi i promicati raznolikost, toleranciju i poštivanje zajedničkih vrijednosti i prevladati stereotipe o manjinama i drugim skupinama – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Antun Šimić.

Načelnik mađarskog Sumartona Martin Capari i József Gyuricz predstavnik njihovog kulturno-umjetničkog društva naglasili su kako poveznica s Ludbregom imaju puno, a i dobro poznaju ovaj gradić.

Svake godine autobusom dolaze u Dane ludbreške Svete nedjelje, ostvaruju i suradnju s ludbreškim vinogradarima, a vesele se i kulturnoj suradnji.

Podsjećamo, projekt vrijedan 22.175 eura je povezan s prioritetom Programa Europa za građane 2.3. koji se odnosi na Jačanje interkulturalnog dijaloga i zajedničkog razumijevanja te prevladavanja stigmatizacije migranata i nacionalnih manjina.

Komentari

Komentara