Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreška Udruga dijabetičara: Želimo educirati oboljele i javnost te upoznati udruge diljem Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Ludbreška Udruga oboljelih od dijabetesa, podržavajućih osoba u životu i liječenju dijabetičara te svih subjekata koji aktivno žele pridonijeti prevenciji dijabetesa postoji od 2018. godine.

Broji 127 članova oboljelih od dijabetesa TIP1 i TIP2, ali i ljude koji osjećaju potrebu volonterskim radom doprinijeti ranoj detekciji ove bolesti, pravilnom liječenju i smanjenju težih komplikacija ovog oboljenja.

Razdoblje pandemije koronavirusa posebno utječe upravo na ovu skupinu bolesnika. Predsjednica „DIA-MELL-a“, dr. Dragica Lukić otkrila je kako se Udruga nosi s cjelokupnom situacijom, kakve je promjene uvela u svoj rad te kakve savjete ima za oboljele od dijabetesa.

Godišnja skupština

– Kao da smo znali, požurili smo našu Godišnju skupštinu koju smo održali prvog dana veljače u Hotelu Amalia pred 130 prisutnih osoba. Predstavili smo naše djelovanje članovima i gostima, uzvanicima, kao i plan aktivnosti za 2020. godinu. Početkom ožujka mislili smo da će globalna koronakriza trajati kratko te da će nam se život vratiti u normalu, stoga smo čekali s aktivnostima koje smo imali u planu za 2020. U prvoj polovici godine planirali smo imati dva velika događanja sa završetkom prije godišnjih odmora. Tako se 13. lipnja trebala održati naša treća „Sportsko edukativna subota” koja, naravno, prema preporukama nije održana budući da je 95 % naših članova starije životne dobi s drugim pridruženim kroničnim bolestima – ispričala je predsjednica Udruge.

Umjesto toga su u travnju, svibnju i lipnju organizirali šetnje i nordijsko hodanje prekrasnim ludbreškim šetnicama uz ribnjake, rijeku i vinograde poštujući pravila distance.

Edukacije

– Nedavno smo u OŠ Martijanec imali i jedan konstruktivno-edukativni sastanak. Naša dopredsjednica Lidija Pokos i ja smo s pedagogom i četiri predstavnika škole razrađivale način na koji se najbolje približili učenici s dijabetesom TIP1 s ciljem da pomognemo. Sagledali smo višestruku problematiku jer djevojčica ima još niz drugih problema. Potom je u OŠ Sveti Đurđ naša dopredsjednica održala video-edukaciju za nastavnike pod nazivom „Dijete s dijabetesom u školi” pokupivši sve pohvale – dodaje dr. Lukić.

U prvoj polovici godine emitirane su i dvije Radio Emisije pod nazivom „Kutak za dijabetes“ u suradnji s medicinskom sestrom Petrom Horvat i tajnicom Udruge Jadrankom Martan, te pod vodstvom radijske voditeljice Mirjane Struški.

– Emisiji „Kutak za dijabetes” ljubazno se odazvala i dijabetologinja dr. Anica Badanjak iz KBC-a Merkur koja je putem telefona snimila emisiju „Abeceda dijabetesa 1. dio“ – otkriva dr. Lukić i dodaje da se vrtoglavo bliži blagdansko vrijeme, stoga si je 20-ak najaktivnijih članova zadalo zadatak da do Božića svatko nazove i popriča s desetak članova Udruge.

Tako će, kaže, moći detektirati njihove eventualne probleme ili eventualno neraspoloženje, depresiju, anksioznost i slično.

Osim toga, Udruga ima još niz planova.

– Jača nam želja da upoznamo što više udruga diljem Hrvatske i njihov način rada. Tu su i razna druženja, putovanja, edukativne radionice, posjet Adventu, širi kontakt s našim građanima u sklopu naših akcija plavog štanda i mjerenja GUK i slično. Sve to nam jako fali, no sve će morati pričekati bolju epidemiološku situaciju i „novi, drugačiji početak” – zaključuje predsjednice Udruge „DIA-MELL“.

Važnost pridržavanja mjera

Način života, stres i općenito situacija s pandemijom mogu dodatno utjecati na dijabetičare, stoga dr. Lukić savjetuje svima da se pridržavaju mjera i eliminiraju nepotrebna druženja.

Tako ni članovi Udruge zbog restrikcija i preporuka u svoju prostoriju u okviru Doma zdravlja nisu ušli od pojave pandemije.

– U svojim smo prostorijama svake subote imali savjetovanje i kontrolu GUK. Od ožujka nam je to onemogućeno, no naši članovi znaju da nas uvijek mogu dobiti na telefon na koji će im se javiti naš Ljudevit Kišić, član s dugogodišnjim vlastitim iskustvom u liječenju dijabetesa. Uz to, konstantno putem Facebook stranice i Viber grupe ponavljamo bitne preporuke za smanjenje mogućnosti zaraze COVID-om-19. Moram naše članove pohvaliti što se tiče pridržavanja preporuka, jer su u tome dosljedni i ustrajni. Željela bih da ostanu takvi i da budu primjer ostalim starijim građanima – poručila je.

Iako većina oboljelih nema tešku kliničku sliku, za dijabetičare, koji uz to imaju još niz drugih pridruženih bolesti, zaraza može biti teška i opasna.

– Upravo zato moramo raditi na jačanju svog imuniteta uravnoteženom prehranom s unosom dodatnih količina antioksidansa, vitamina i vode, zatim hodanjem na svježem zraku u prirodi i prozračivanjem. – za kraj poručuje dr. Dragica Lukić.

Svjetski dan šećerne bolesti

Sredinom mjeseca, točnije 14. studenoga, obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti koji za cilj ima podići svijest javnosti o utjecaju te bolesti na oboljelog i njegovu obitelj.

Ovogodišnja tema su „Medicinske sestre“.

– Zaista je neizreciva važnost medicinskih sestara u svim segmentima liječenja šećerne bolesti. U Udruzi ih imamo nekoliko koje nisu dijabetičari, nego volonterski pomažu radu Udruge. Moram istaknuti rad naše medicinske sestre Petre Horvat, čijem se lijepom osmijehu naši članovi posebno raduju. Tu su i naše medicinske sestre Jadranka i Gordana. One su desna ruka liječniku, poveznica između pacijenta i liječnika, od postavljanja dijagnoze do nužnosti vođenja osobne evidencije o vrijednostima, učinjenim pretragama i terminima. Pacijentu su velika podrška – zaključila je dr. Lukić.

Život i društvo

U kriznoj godini na području Grada Lepoglave napravljena su dva vrtića, a nastavljaju se ulaganja u sve sfere života

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ja kao gradonačelnik moram gledati dobrobit svih građana i ulagati u razvoj gospodarske, komunalne, društvene te demografske infrastrukture. U svakom tom dijelu Grad Lepoglava je puno napravio. Proračun Lepoglave se 2001. godine kretao između 4 i 6 milijuna kuna, a moram istaknuti da je odabirom mene kao gradonačelnika u više mandata proračun za 2020. godinu na razini od 37 milijuna kuna. Za mojih mandata proračun je povećan gotovo osam puta – jasan je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Dodao je da se komunalna naknada i ostala davanja za građane nisu gotovo ništa povećavali te je teret razvoja prebačen na fondove EU-a i resorna ministarstva. Objasnio je da građani Lepoglave godišnje plate oko 800.000 kuna komunalne naknade, a više od toga se godišnje potroši na struju za javnu rasvjetu.

Škvarić ističe da su u Lepoglavi ljudi i ulaganje u njih na prvome mjestu. U tom kontekstu je uspješno realiziran cilj da sva djeca s područja Grada Lepoglave mogu pohađati dječji vrtić. To je postignuto tijekom prošle godine investicijom od gotovo 18 milijuna kuna u adaptaciju i dogradnju vrtića u Lepoglavi te gradnju novog vrtića u Višnjici.

Vrtići

– U naša dva vrtića trenutno imamo 180 djece, a u Višnjici možemo primiti još oko 30 djece. Uveli smo socijalni cenzus, pa roditelji plaćaju vrtić ovisno o svojim primanjima, od 300 do maksimalno 500 kuna. Vrtići imaju i gospodarsku komponentu jer smo zaposlili osam mladih odgajateljica te kuharice, koje će sa svojim obiteljima ostati živjeti ovdje. To je najveća investicija koju smo imali na području Lepoglave. Lepoglavski vrtić smo adaptirali uz pomoć sredstava Europske unije, a drugi dio smo riješili zaduženjem Grada. Vrtić na Višnjici izgrađen je vlastitim proračunskim sredstvima od 4,5 milijuna kuna. Jedini smo u Hrvatskoj koji smo napravili dva vrtića – zadovoljan je gradonačelnik Škvarić.

Novi dječji vrtić u Donjoj Višnjici

Grad se brine i za one tek rođene, pa su obitelji dobile potporu za novorođenčad; 1500 kuna za prvo, 2000 kuna za drugo i 2500 kuna za treće i svako sljedeće dijete. Kada djeca krenu u školu, Lepoglava financira sve izvanškolske i izvannastavne aktivnosti, a gradonačelnik je posebno ponosan na potporu školskim zadrugama koje promoviraju lepoglavsku tradiciju i baštinu. Za školarce Grad financira kupnju radnih bilježnica te se potiče izvrsnost potporama za sudionike natjecanja. Također, sufinancira se produženi boravak za đake. Za studente su osigurane stipendije u iznosu od 700 kuna. Cilj je da mladi ostanu živjeti na području Lepoglave, a onima koji su se odlučili na kupnju ili adaptaciju nekretnine dodijeljene su gradske potpore. Također, uskoro bi u centru Lepoglave trebala početi gradnja POS stanova, dio njih će ići u prodaju, a moći će se i iznajmiti. Nisu zapostavljeni ni stariji sugrađani, pa Grad Lepoglava isplaćuje za umirovljenike s primanjima do 1800 kuna uskrsnicu i božićnicu u ukupnom iznosu od 400 kuna. Napominjemo da 1. ožujka počinje isplata uskrsnica u iznosu od 200 kuna. Za one treće životne dobi brinu se i gerontodomaćice u projektu “Zaželi”, čime su zaposlene žene iz skupine teško zapošljivih, a pomoć su dobili oni kojima je potrebna. Iako je 2020. bila krizna, udrugama je dodijeljeno 400.000 kuna za njihove programe, a gradonačelnik kaže da su to svakako zaslužile jer su udruge najbolji promotori Lepoglave.

– Gradovi ne mogu otvarati tvornice, ali možemo pomoći poduzetnicima da to naprave. Za njih su osigurane bespovratne potpore od 15.000 kuna za osnivanje tvrtke, OPG-a ili ulaganja u proizvodnju. Prošle godine je u to uloženo više od 400.000 kuna. Nastavljaju se i ulaganja u Poslovnu zonu. Sve smo planirali u dogovoru s našim poduzetnicima i interes je velik. Nudimo i pomoć naše Razvojne agencije tako da poduzetnici mogu aplicirati na fondove, a to je za njih besplatno. Tijekom pandemije koronavirusa smo na tri mjeseca gospodarstvenike oslobodili plaćanja komunalne naknade – jasan je Škvarić. Pomoć za svoj rad su dobile udruga pčelara te vinogradara, koji su suočeni s oboljenjima pčela te zlatnom žuticom.

Glavna operativna snaga Lepoglave su vatrogasci, pa su znatna sredstva uložena u kupnju vozila te obnavljanje ili gradnju vatrogasnih domova.

Novo vozilo DVD-a Lepoglava

Grad Lepoglava je izdvojio ili planira, kroz višegodišnje ulaganje, gotovo 15 milijuna kuna za kupnju triju vozila te uređenje vatrogasnih domova. Za DVD Lepoglava je kupljeno novo navalno vozilo, jedno od najmodernijih u Varaždinskoj županiji, vrijedno gotovo 2 milijuna kuna. Za DVD Kamenica je kupljen kombi koji je stajao 250.000 kuna, a za DVD Višnjica kupljeno je navalno vozilo vrijedno 500.000 kuna.
Kada se govori o ulaganju u sport, lani je obnovljeno nogometno igralište u Lepoglavi, a u idućem razdoblju obnovit će se i drugi tereni te objekt na Sportsko-rekreacijskom centru.

Komunalna ulaganja

Ulaganje u razvoj komunalne infrastrukture konstantno je u ovom gradu. Napravljen je kilometar nove ceste, za gotovo 2 milijuna kuna sanirano je veliko klizište u Ulici Gorica, uz potporu Hrvatskih voda od 60 %. Jedna od kapitalnih investicija je i izgradnja društvenih domova, ove će godine tako biti završen Dom u Lepoglavskoj Vesi, a Dom u Kameničkom Podgorju već je završen. Proširenje javne rasvjete također je vrlo važno za Grad Lepoglavu, a uređivana je rijeka Bednja te potoci bujičari. Konstantno je održavanje lokalnih i nerazvrstanih cesta, a zbog elementarnih nepogoda više od 500.000 kuna je neplanirano potrošeno na sanaciju oštećenja.

Od ove godine Grad sufinancira kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka.

Lepoglava se nalazi na prekrasnom području uz Bednju, između Ivanščice i Ravne gore, te je važna i zaštita okoliša, kao i svijest o recikliranju, te je Grad organizirao mobilno reciklažno dvorište, a sufinancira odvoz pelena za obitelji s djecom, ali i za one s inkontinencijom.

Nisu zaboravili ni na kulturu i turizam u Lepoglavi. U razvoju turizma Lepoglava se oslanja na svoje manifestacije poput Lepoglavskih dana i Jailhouse festivala, a o umjetničkim djelima koja krase crkve na području Lepoglave napisane su knjige.

– Poseban fokus u idućem razdoblju bit će uređenje samog centra Lepoglave s naglaskom na budućoj tržnici i kompletnom uređenju Ulice hrvatskih pavlina. Među najvažnije projekte spada i Aglomeracija Lepoglava, za koju je potpisan sporazum s Varkomom vrijedan 2 milijuna kuna, a projektirat će se kanalizacija za šire lepoglavsko područje. Bit će obuhvaćeno oko 5000 priključaka. Radovi bi trebali početi 2022. godine – objasnio je Marijan Škvarić.

Tradicionalni izbor najsportaša Grada Lepoglave ove je godine izostao. Naime, protekle su godine zbog pandemije koronavirusa brojna sportska natjecanja, pa tako i nastupi sportaša, otkazana ili tek djelomično održana. Zbog toga je Zajednica sportskih udruga Grada Lepoglave odlučila da se izbor najsportaša Grada Lepoglave za 2020. godinu ne održi, već da se za tu prigodu dodijele priznanja pojedincima koji su svojim radom zadužili lepoglavski sport. Dodijeljena su dva priznanja za poseban doprinos sportu Grada Lepoglave za promociju lepoglavskog sporta u zemlji i inozemstvu. Primili su ih gradonačelnik Marijan Škvarić i Vladimir Ivanuša, osnivač i prvi trener Karate kluba Lepoglava.
Gradonačelnika je ovo priznanje ugodno iznenadilo.

– Uvažam činjenicu da sport predstavlja osnove razvoja, prepoznatljivosti i vrijednosti Grada Lepoglave. Prigodom donošenja planova razvoja Grada Lepoglave veliku smo brigu vodili o razvoju sporta budući da povezuje građane raznih dobnih skupina. Tako smo u zadnjih 20 godina u njegov razvoj uložili više od 10 milijuna kuna. Izgradili smo sportsku infrastrukturu koja omogućava građanima da se bave sportom rekreativno ili kroz klubove – rekao je.

Nastavite čitati

Međimurje

U Murskome Središću kod šetnice planira se izgraditi viseći most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica koja se pruža velikim dijelom grada Murskoga Središća omogućava građanima, posjetiteljima i turistima nesmetanu šetnju, vožnju biciklom i mnoge druge aktivnosti.

Aktivnosti na uređenju šetnice započete su 2010. godine kada se iz pretpristupnih fondova (IPA program) postavila javna rasvjeta i uredila šetnica. Putem nacionalnog programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i sredstvima grada na dijelu šetnice postavljeni su tlakovci. Svake godine šetnica se dopunjuje novim sadržajima. Tako je uređen izvor pitke vode „Curek“, postavljeni su info displej, info table, skulpture, postavljene i oslikane su klupice, ležaljke za odmor, koševi za smeće, veliko dječje igralište, klupica za prematanje i dojenje, izgrađena ljetna pozornica, sjenica …

U planu je izgraditi i viseći pješački most preko rijeke Mure uzvodno od dječjeg igrališta na šetnici. S obzirom na sve veći broj šetača, biciklista i turista 2015. godine probijen je dio kod „Frgofa“ kako bi se cijelom dionicom uz Muru moglo do skele „Fusek“, ali i dalje. Nakon što su servisne putove uredile Hrvatske vode, uredio se zapušteni „Frgof“. Radovi su bili većim dijelom financirani od strane Hrvatskih voda. Nakon je što je uređeni „Frgof“ na mjestu nekadašnje crkve postavljeni je zvonik sv. Barbare, uređeni prilaz zvoniku, a sve u rudarskom stilu.

Uz samu šetnicu postavljene su Street workout sprave, koje će uskoro dobiti i novu antistres podlogu za lakše i sigurnije vježbanje. Prošle godine pokrenuta je ideja za spajanje šetnice uz rijeku Muru i poučne staze „Svetomartinska Mura“. Od ideje do realizacije je prošlo nekoliko mjeseci, a trasa je već probijena, ishođene su dozvole potrebne za uređenje, uz poštovanje propisa o zaštiti prirode. U suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode “Međimurska priroda” postavit će se poučne info ploče o flori i fauni uz rijeku Muru. Nova staza bit će dužine od 12 km, a protezat će se od ŠRC-a „Zalešće“ pa do ribnjaka u Lapšini. Nova staza bit će još jedan novi magnet za sadašnje, ali i buduće šetače i bicikliste. Stazom neće moći prometovati motorna vozila i quadovi. Stazom će moći prometovati isključivo vlasnici parcela, lovci i ribiči.

Grad je poznat po tome što ima veliki broj sportskih udruga, organizira niz sportskih i rekreativnih događaja, sve veći broj građana svoje slobodno vrijeme koristi za šetnju i uživanje u prirodi. Iz tih razloga ovih dana započeli su radovi na uređenju staza i puteva od gornjeg potoka prema skeli „Fusek“ i dalje. Kako bi bilo pogodno za šetnju i bicikliste navedeni dio se šljunča i ravna. Planiraju se postaviti klupice za odmor i koševi za smeće te par sjenica uzduž trase. Kod skele „Fusek“ uredit će se travnato igralište za mali nogomet, odbojkaško igralište na pijesku i postaviti koš za basket. Uz sve navedeno na prostoru skele postavit će se dječja igrala, koja će se preseliti iz prostora Etno kuće s obzirom na to da će se kod Etno kuće postaviti nova igrala.

Jezera „Mali Balaton“ i „Napolitanke“ kojima upravlja ŠRD „Mura“ su još jedan veliki turistički potencijal. Osim ribičkog društva, na tom području brigu na području lovstva, uzgoja i zaštiti divljači vodi Lovačko društvo „Zec“.

Osim pješačenja, biciklizma i rekreacije, rafting je još jedna od aktivnosti koja sve više dobiva na značaju. U cilju popularizacije aktivnog načina života na rijeci Muri i uz rijeku Muru prošle godine osnovana je udruga Kajak – kanu klub Mura. Kako su aktivnosti udruge najviše povezane s rijekom Murom, Grad Mursko Središće i udruga uputili su Ministarstvu financija zamolbu za dodjelu prostorija koje se nalaze na nekadašnjem graničnom prijelazu. One će uskoro biti dane udruzi na korištenje.

Ukidanje Schengena rezultirat će još većim povezivanjem ljudi i naroda koji obitavaju uz rijeku Muru u cilju zajedničkog korištenja i zajedničke zaštite rijeke Mure.

– Kada spojimo uređenu šetnicu uz rijeku Muru, sadržaje koji se nalaze na šetnici, novu stazu, uređenu skelu dobivamo jedan novi, kvalitetni turistički potencijal/sadržaj. Cilj je da se maksimalno iskoriste svi potencijali koje nudi najsjeverniji rudarski grad, grad uz rijeku Muru – kažu iz Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!