Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreške Pajdašice, tamburaši i vokalni ansambl oduševili Slovence

Objavljeno:

- dana

Ludbreški KUD-a “Anka Ošpuh” u Polzeli

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Anka Ošpuh“ odradili su još jedno uspješno inozemno gostovanje, u slovenskoj Polzeli. Maleni gradić od nekih 2500 stanovnika u slovenskoj Štajerskoj, središte je istoimene općine na rijeci Savinji.

Ludbrežani su poziv dobili još početkom godine, no zbog velikih obaveza, na gostovanje su se odazvali tek sada. Za poziv je zaslužan Slovenac Rudi Korber, aviomodelar iz Polzele koji je već nekoliko puta posjetio Ludbreg te tu upoznao Pajdašice, žensku vokalnu skupinu KUD-a. Oduševljen njihovim izvedbama hrvatskih popevki, Rudi je preko KUD-a u Polzeli ugovorio gostovanje Pajdašica.

U lokalnom Domu kulture, Ludbrežani su priredili cjelovečernji koncert kojim su oduševili slovensku publiku

Na put s njima krenuli su i tamburaši te Folklorni ansambl. U lokalnom Domu kulture, Ludbrežani su priredili cjelovečernji koncert kojim su oduševili slovensku publiku. U nekoliko navrata nastupile su Pajdašice, folkloraši su izveli podravske i posavske plesove, a popularnim tamburaškim izvedbama predstavili su se i tamburaši.

Pajdašice i pajdaši

Završetak programa zaokružile su Pajdašice pojačane Pajdašima. Tijekom boravka,  Ludbrežani su obišli najznačajnje turističke znamenitosti – utvrdu Komendu koja se 450 godina nalazila u rukama Malteškog viteškog reda te srednjovjekovnu župnu crkvu svete Marjete i baroknu crkvu na Križnoj gori Oljki. Da ovo gostovanje ne bi ostalo na jednom posjetu, dogovoren je i skori dolazak KUD-a iz Polzele u Ludbreg.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Velikom Bukovcu i ove godine pomažu najpotrebitijima, ali i mladim obiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Veliki Bukovec i ove će godine posebnu pažnju pridavati svojim najpotrebitijim mještanima, najmlađima i umirovljenicima.

Da je Općina Veliki Bukovec socijalno osjetljiva općina koja posebnu pažnju pridaje svojim najpotrebitijim sumještanima, najmlađima i umirovljenicima još je jednom potvrđeno na sjednici Općinskog vijeća održanoj u utorak.

Naime, jedna od donesenih odluka tiče se upravo socijalno ugroženih mještana Općine Veliki Bukovec, ali i roditelja novorođenčadi, kao i umirovljenika. Riječ je o mjerama kojima Općina stvara socijalni nadstandard, a one se odnose na naknadu za troškove stanovanja, pomoć obiteljima i pojedincima slabijeg imovinskog stanja, pomoć za podmirenje razlike cijene troškova pogreba te jednokratne pomoći novorođenčadi i umirovljenicima, kao i osiguravanje darova za djecu povodom blagdana.

– Cilj nam je da svi imaju jednake i adekvatne uvjete za život zbog čega posebnu pažnju pridajemo najugroženijim skupinama mještana, a pogotovo našim najmlađima i umirovljenicima. Naknade za novorođenčad samo su dio demografskih mjera koje provodimo s ciljem zadržavanja naših stanovnika i nadamo se da ćemo sa svime što radimo uspjeti promijeniti negativne demografske trendove – poručio je načelnik Franjo Vrbanić.

Uz brigu o najpotrebitijim sumještanima, tu su i značajna sredstva koja Općina ulaže u predškolski odgoj i obrazovanje, a u najavi je i vrijedna investicija – proširenje i energetska obnova vrtića.

Spomenimo i kako su na sjednici Općinskog vijeća usvojene izmjene i dopune odluke o komunalnom doprinosu, kao i godišnji, odnosno trogodišnji plan davanja koncesija što se, između  ostalog, odnosi na obavljanje dimnjačarskih poslova na području Općine Veliki Bukovec.

Odluka koja se tiče plana davanja koncesija omogućuje da Općina u narednom razdoblju raspiše natječaj za davanje koncesije za obavljanje spomenutih dimnjačarskih poslova na području Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje