Povežite se s nama

U fokusu

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić potpredsjednik Udruge gradova

Objavljeno:

- dana

SKUPŠTINA UDRUGE GRADOVA

U Vodicama je, u sklopu 9. susreta gradonačelnika i poduzetnika, održana Skupština Udruge gradova, a ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić izabran je za potpredsjednika Udruge, kao predstavnik manjih gradova. 

Novi mandat dobio je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, dok je za drugog potpredsjednika izabran gradonačelnik Pazina Renato Krulčić.

Gradovi učlanjeni u Udrugu ima više od 120 članova

Nakon izbora Bilić je najavio da će u Udruzi gradova inicirati izmjene statuta radi dodatne demokratizacije same organizacije, a jedan od ciljeva je da Udruga gradova postane aktivniji čimbenik u procesu reforme lokalne samouprave.

Moramo zauzeti čvršću poziciju kada je u pitanju reforma lokalne samouprave – rekao je Bilić

– Zahvaljujem na povjerenju koje mi je ukazano izborom na mjesto potpredsjednika Udruge gradova koja ima više od 120 članova. Treba istaknuti da gradovi učlanjeni u Udrugu obuhvaćaju više od 2,7 milijuna stanovnika odnosno više od 60 posto ukupnog stanovništva Hrvatske. Upravo iz tog razloga, i činjenice da mi kao gradonačelnici najbolje znamo situaciju na terenu, Udruga mora zauzeti jaču i čvršću poziciju kada je u pitanju reforma lokalne samouprave – istaknuo je novoizabrani potpredsjednik te dodao kako prijedlozi i inicijative moraju dolaziti upravo od gradonačelnika, a ne da im netko šalje već gotov prijedlog zakona. Bilić je danas ujedno najavio da će inicirati izmjene Statuta, kako bi došlo do dodatne demokratizacije izbornih procesa unutar same Udruge i kako Statut ne bi bio, naglasio je.
 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje