Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreški gradski vijećnici izglasali proračun od 9,7 milijuna eura, evo koji projekti su planirani

Objavljeno:

- dana

Ludbreški gradski vijećnici prihvatili su proračun na 2023. godinu koji je težak 9.717.999,00 eura.

Konkretno, prihodi proračuna planirani su u ukupnom iznosu od 9.717.999,00 eura, od čega porezni prihodi iznose 3.433.933,00 eura, pomoći 3.311.987,00 eura, prihodi od imovine 249.011,00 eura, prihodi od administrativnih pristojbi i po posebnim propisima1.345.804,00 eura, prihodi od prodaje proizvoda i usluga 87.663,00 eura , kazne i ostali prihodi 2.190,0 eura, prihodi od prodaje nefinancijske imovine (kapitalni prihodi) 1.287.411,00 eura.

Ukupni rashodi i izdaci iznose 9.717.999,00 eura i u ravnoteži su sa planiranim prihodim.

U proračun su uključeni vlastiti i namjenski prihodi proračunskih korisnika Dječjeg vrtića „Radost“, Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ i Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ Ludbreg te su svi iznosi iskazani u Eurima.

Kako je istaknuo gradonačelnik Dubravko Bilić, nastojalo se zadovoljiti potrebe redovnog funkcioniranja svih područja javne potrošnje, od prosvjete, predškolskog odgoja, kulture, sporta, turizma, humanitarnih i socijalnih pomoći do javnih potreba u gospodarstvu i poljoprivredi.

– Više od trećine našega proračuna su različiti europski projekti što puno govori o samim aktivnostima koje Grad provodi i svi naši sudionici proračuna i to je zapravo naša najveća vrijednost koju smo postigli zadnjih desetak godina gdje se proračun donosio na razini 22, 23 milijuna kuna, a danas govorimo o sedamdesetak milijuna kuna. Već u prvom kvartalu iduće godine otvarat će se nekoliko velikih natječaja, jedan od njih je izgradnja turističke infrastrukture, odnosno u našem slučaju bazena i drugih sportskih objekata. Važno je naglasiti da je u ovom proračunu zadržano sve što smo dosad ostvarili, ali se i prilagodili inflatornim vremenima pa smo podigli i stipendije i druga davanja koja idu kroz proračun – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

U području razvojnih projekata i društvenih djelatnosti planirano je 2.862.297,00 eura od čega za predškolski odgoj i prosvjetu 1.286.567,00 eura, za javne potrebe iz oblasti sporta 244.143,00 eura, javne potrebe iz oblasti kulture 728.708,00 eura. Time su planirana sredstva proračunskim korisnicima Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ i Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“ Ludbreg.

Za javne potrebe iz oblasti socijalne skrbi 142.180,00 eura, za organizacije civilnog društva 98.480,00 eura, za Zajednicu tehničke kulture 16.989,00 eura, za Vatrogasnu zajednicu i civilnu zaštitu 115.487,00 eura, , za javne potrebe iz oblasti turizma, sporta i kulturnog amaterizma 105.913,00 eura.

Za izgradnju i održavanja komunalne infrastrukture za 2023. godinu planira se izdvojiti 1.540.426,00 eura.

U Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti osigurano je 3.789.429,00 eura, za razvoj poduzetništva planirano je 132.857,00 eura, dok se 3.656.572,00 odnosi na realizaciju 11 projekata (STEM CENTAR LORI, energetska obnova zgrade Grada Ludbrega, dogradnju i opremanje Dječjeg vrtića Radost Ludbreg, energetsku obnovu NK Podravina, tekući projekt VR Education, VIA SANT MARTIN, STE(A)M KIDS, digitalizaciju javne uprave, Network of Organisation and Town for the European Elections-NOTE, Sharing sustainable solutions for green approachesin urban environments-SSSGAUE, Strategic and human rebirth in European local community-EUREBITH).

Pored ovih izdataka proračunom se osiguravaju sredstva za podmirenje funkcionalnih izdataka Gradskog vijeća, upravnih odjela i sredstva za rad Mjesnih odbora.

Život i društvo

Preminula je glumica Smiljka Bencet Jagarić, mogima poznata kao Regica iz Gruntovčana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Glumica Smiljka Bencet Jagarić preminula je u 89. godini.

Završila je u zagrebačkoj bolnici Rebro na hitnoj jer joj je pozlilo. Iznenada joj se pogoršalo, rekao nam je Nino Matijašec, nećak Smiljke Bencet, piše 24sata.hr.

Da nas je napustila omiljena Regica iz Gruntovčana potvrdili su i iz HDDU-a.

U karijeri je odigrala 131 ulogu u više od 3000 predstava. U kazalištu je poznata po ulogama Ann Boleyn, Cesarčeve Tonke i Petronile Brezovačkog, a od televizijskih uloga najpoznatije su one u Gruntovčanima i Mejašima, koja su joj obilježile karijeru. Do uloge Regice došla je igrom slučaja. Trebala ju je igrati Nela Eržišnik, no ona se razboljela i njezini prijatelji Šermentovi sjetili su se Smiljke Bencet-Jagarić. Nazvali su je u 23 sata i na suprugov nagovor, prihvatila je ulogu.

Posjetimo Smiljka Bencet – Jagarić, poznatija kao Regica iz Gruntovčana 8. rujna 2021. godine dobila je svoju ploču u varaždinskoj „Walk of Fame“ u Uskoj ulici.

>> FOTO Smiljka Bencet – Jagarić, popularna Regica dobila svoju ploču u Uskoj ulici

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci Tia i Edo predstavili roman „Tajanstvena piramida“ o avanturama maca Šapice i Cmicka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Većina vlasnika će se složiti da su upravo mačke te koje upravljaju svijetom. Ili barem životima svojih vlasnika. Ali u ovom slučaju riječ je o dvije sasvim posebne mačke, jer Šapica i Cmicko rješavaju misterije, pronalaze puteve kroz piramidu i sve zločeste likove pretvaraju u dobre.

Naime, Šapica i Cmicko glavni su likovi romana pod nazivom „Tajanstvena piramida“ dvoje mladih autora, dvanaestogodišnjih Tie Balažinec i Ede Mezge, učenika 6. razreda II. osnovne škole Varaždin. O dogodovštinama svojih likova, ali i samoj ideji o pisanju romana, pričali su osnovnoškolcima na promociji romana održanoj na Odjelu za djecu Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin.

I Tia i Edo imaju svoje mace, a upravo iz razgovora o njihovim svakodnevnim dogodovštinama rodila se ideja o pisanju romana. Sve je započelo još u 3. razredu.

– Uz naše stvarne mace koje su glavni likovi, počeli smo izmišljati ostale likove. Svaki je po nečemu poseban i ima tajanstvene moći. A kako i Edo i ja jako volimo povijest, cijela radnje smještena je u jednu piramidu. Naravno, to je i logično mjesto jer su u doba starog Egipta i piramida, upravo mačke imale poseban status – priča na Tia.

I dok je Tia bila uglavnom zadužena za pisanje, Edo je osmišljavao likove te je autor ilustracija.

– Roman je nastajao gotovo tri godine. U knjizi je puno zapleta, cijela radnja je jako dinamična, a na kraju priče svi zločesti likovi postaju dobri. Većina likova nastala je kao plod moje mašte. Pomogli su mi filmovi koje gledam, kao i povijesne priče koje volim čitati – otkriva nam Edo.

Roditelji ovih dvoje mladih autora znali su da Tia i Edo pišu priču, ali nije im niti na kraj pameti bilo da je riječ o pravom pravcatom romanu.

– Znali smo da razmjenjuju ideje, osmišljavaju likove i radnju. No, kada su nam jednog dana pokazali što su napisali, ostali smo itekako iznenađeni jer se pred nama našao pravi roman. Nakon što su napravili ilustracije, pomogli smo im u onom tehničkom dijelu, da materijal bude ukoričen i otisnut – ispričao je Edijev otac Igor Mezga.

A kako su se dvije mace provele u piramidi, koga su sve srele na svojoj pustolovini i kako u konačnici završava roman, možete otkriti čitajući knjigu „Tajanstvena piramida“ koja se može naći na dječjem odjelu varaždinske Knjižnice i čitaonice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje