Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreški robotičari: bilo je napeto, ali pobijedili smo svjetsku velesilu Singapur!

Objavljeno:

- dana

POVIJESNI USPJEH

Antonio Vlahović, Dean Copan, Vilim Stančin i Ivan Jovanović koji su činili Ducati komponenti SŠ Ludbreg Team svjetski su prvaci u CoSpace kategoriji na Svjetskom robotičkom prvenstvu RoboCup 2016. koje je prošli tjedan održano u Leipzigu. 

Uspjeh je još slađi jer mladi Ludbrežani, čiji je mentor bio Željko Posavec, profesor strojarske grupe predmeta Srednje škole Ludbreg, u finalu su porazili Singapurce koji su tu kategoriju i osmislili!

Do pobjednika u zadnjih 30 sekundi finala

– Posebno drago nam je što smo u finalu “potukli” Singapur. Bilo je teško i neizvjesno do zadnjih 30 sekundi kada smo uspjeli zaraditi dodatnih 100 bodova. Tad nam je pao kamen sa srca i na kraju smo pobijedili – rekao je Antonio, kapetan ludbreške ekipe koji je i otkrio što su točno u Leipzigu radili. 

– Naš cilj je bio da isprogramiramo robota u virtualnom i realnom svijetu da sakuplja paketiće te ih sprema u depozite, a na tom putu trebao je izbjeći zidove i prepreke. Tu smo se okušali s realnim robotom prvi put, dosad ga nismo imali. No, pokazali smo se najboljima u toj skupini – zadovoljan je Antonio.  

Mentor Ludbrežanaca, koji u Srednjoj školi Ludbreg polaze smjer CNC operatera, priznao je da ovako veliki uspjeh ni sam nije očekivao s obzirom na izrazito jaku konkukrenciju i najbolje mlade robotičare iz cijelog svijeta.

– Na natjecanju je snage odmjerilo 400 ekipa iz 42 zemlje svijeta. Nisam očekivao da ćemo biti tako dobri, ali eto, uspjeli smo zadnji dan, sa zadnjim atomima snage, u borbi sa supertimovima osvojiti prvo mjesto – ponosan je Posavec.

Uspjeh Ludbrežana još je veći s obzirom na uvjete u kojima rade i slabu pomoć od države.  

Naši uvjeti su totalno mizerni u odnosu na svjetske robotičke sile poput Singapura i Japana – priznao je Posavec.

– Naši uvjeti su totalno mizerni, pogotovo ako se uspoređujemo sa svjetskim robotičkim velesilama poput Singapura i Japana. Od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobili smo svega 10.000 kuna za opremu i tako smo krenuli s robotikom kao izvannastavnom aktivnosti prošle godine. Za sve ostalo nismo dobili ništa. Na svjetsko natjecanje otišli smo samo zahvaljujući dobrog volji poduzetnika, tvrtki Ducati componenti – zahvalan je Posavec.

Za svjetske prvake i njihovog mentora danas je održan prijem u Varaždinskoj županiji.

Na povijesnom uspjehu za ludbrešku srednju školu čestitali su varaždinski župan Predrag Štromar, dožupani Alen Kišić i Alan Košić i pročelnik županijskog odjela za prosvjetu Miroslav Huđek. Na uspjeh svojih Ludbrežana ponosni su i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar te Dražen Crnković iz tvrtke Ducati Componenti, koji su također bili na prijemu.

Da nije bilo sponzora pitanje je bi li mladi ludbreški robotičari uopće došli do Leipziga i ostvarili ovakav rezultat.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati