Povežite se s nama

Kultura

Lubreška umjetnica Štefanija Baranašić izlaže na Izložbi suvremene hrvatske keramike u Argentini

Objavljeno:

- dana

Izložba

Ludbreška umjetnica Štefanija Baranašić jedna je od dvadesetak hrvatskih umjetnika čiji  su radovi izloženi na izložbi Suvremene hrvatske keramike u Argentini.

Izložbu je otvorio Zvonimir Šolaja, prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Argentini.

Na izložbi, postavljenoj u Hrvatskom domu u Buenos Airesu, uz keramička su djela izložene i 34 fotografije  po izboru turističkih zajednica s mora i kontinenta.

Zbog velikog zanimanja za Hrvatsku u Argentini, ove su fotatgrafije još krajem  svibnja  bile izložene  u izložbenom prostoru Instituto Mumicipal de Ceramica de Avellaneda, kojim dnevno prođe više stotina posjetitelja.  

Štefanija Baranašić u svijet likovnosti ušla je prije više od 25 godina. Poznata je po izradi nakita, slikarstvu, prezentacijama opusa drugih autora. Također je i organizatorica brojnih kulturnih događanja te voditeljica mnogih udruga, kao i keramičarskih i slikarskih radionica, a bavi se i pisanjem predgovora i kritika. Vodila je mnoge hrvatske galerije, između kojih i galeriju ZB ART. Posvetila se i radu s djecom, kao predsjednica i voditeljica udruge Artum. 

Upravo su skulpturama “Gruntovčani” Štefanije Baranašić i  Vande Bilinski otvoreni ovogodišnji Kerstnerovi dani, Kešnerijada 2016., u Ludbregu.                

Na izložbi u Argentini također izlažu i Vedrana Balković, Suzana Baljak, Andrea Bassi, Lidia Boševski, Ivančica Cvitić Znidarčić, Kornelija Dretar,  Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Ana Hutinec, Krešimir Ivček, Marinko Jelača, Margareta Krstić, Sanja Lovrenčić,  Orjenka Mirjan, Nataša Ninić, Bruno Paladin, Ivana Petan, Valerija Polanec, Boris Roce, Hanibal Salvaro, Marina Tudjina Badurina, Iva Višković i Ivančica Vončina.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Ludbreg petkom: pristigao rekordan broj za održavanje kulturno umjetničkih programa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvor: Grad Ludbreg

Centar za kulturu i informiranje Ludbreg izvijestio je kako je na natječaj za sudjelovanje u programu „Ludbreg petkom 2021.” pristigao rekordan broj prijava koje uključuju razne oblike kulturno umjetničkih programa.

Ove će se godine tako osim izložbi i koncerata, u sklopu spomenutog programa održavati i predstave, plesne predstave, predstavljanje knjiga te performansi i video projekcije.

– Želja nam je da putem programa „Ludbreg petkom” doprinesemo i dodatno unaprijedimo kulturni život grada Ludbrega, stoga nas iznimno veseli da su umjetnici amateri, ali i profesionalni umjetnici prepoznali njegov potencijal i javili se u velikom broju. Vjerujemo da će i ludbreška publika prepoznati njegovu kvalitetu i značaj te da će se rado odazivati. Ovogodišnji program je raznovrstan, prilagođen i djeci i odraslima, tako da će svatko moći nešto odabrati – poručuju organizatori.

– Kod pripreme rasporeda koji se sastoji od čak 22 programa, osim o epidemiološkoj situaciji morali smo razmišljati i o planiranoj obnovi kino dvorane zbog koje gubimo dio prostora koji je predviđen za događanja s većim brojem posjetitelja. Program smo stoga koncipirali tako da su predstave i koncerti većinom rezervirani za toplije mjesece, kada nam vrijeme omogućava da ih održimo vani. – dodaju.

Raspored ovogodišnjeg programa:

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Počelo preseljenje knjiga iz stare u novu varaždinsku knjižnicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović uskoro će raditi iz novouređenog prostora u centru Varaždina, iz palače Ritz.

Presljenje knjiga iz vile Bedeković u novu zgradu počelo je danas, 18. siječnja. Trebat će neko vrijeme da se preseli opsežna građa.

Službeno otvaranje knjižnice očekuje se nakon završetka preseljenja, tijekom ožujka.

Dosadašnji prostor knjižnice bit će pretvoren u galeriju „Malogorski Rabuzin“, koju Grad Varaždin pokušava smjestiti u prikladan prostor već par desetljeća.

Nastavite čitati