Povežite se s nama

Život i društvo

Ludi dočeci Nove godine diljem Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

“Kamo ćeš na doček Nove godine?”, pitanje je koje je vrlo aktualno posljednjih dana.

Za one koji još nemaju čvrst plan provjerili smo gdje se na otvorenom, na trgovima, u Varaždinu i okolici može dočekati 2020. godina.

U Varaždinu na Staru godinu bit će živo tijekom cijelog dana. Motomrazovi s poklonima na Korzo stižu u 12 sati. Tijekom dana na pozornici na Habdelićevom trgu nastupat će DJ. Korzo će biti mjesto zabave i u večernjim satima jer u 22 sata počinje koncert grupe Mozart, a u ponoć ćemo 2019. godinu ispratiti vatrometom. Već tradicionalno točno u ponoć starta 42. Međunarodna novogodišnja utrka.

Ni prvog dana 2020. neće biti dosadno jer će se u HNK-u u Varaždinu održati tradicionalni novogodišnji koncert Tamburaškog orkestra HRT-a naziva “Valceri, polke i druge špelancije”.

Svečani doček Nove godine na Trgu Republike u Čakovcu kulminacija je događanja u 2019. godini. Za sve građane i goste pripremljen je spektakularan doček uz nastup grupe Vigor, kojoj će predgrupa biti Noćna smjena. Program na Trgu Republike počinje 31. prosinca u 22 sata, a zajedničkim će se odbrojavanjem posljednjih sekundi 2019. godine uz pjesmu, ples, glazbu i nezaobilazni vatromet ući u Novu godinu.

Ivančani će vjerojatno Staru godinu provesti družeći se uz klizalište, koje je u sklopu prvog Adventa u Ivancu postavljeno u gradskom centru. Grad svake godine organizira doček uz nastup nekog od lokalnih bendova i vatromet. Na dočeku 2020. nastupit će grupa Peti element.

I u mnogim drugim manjim mjestima u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji bit će organizirani dočeci.

Doček u podne

Posljednjih godina popularni su i dočeci u podne na Staru godinu.

U Varaždinskoj županiji najposjećeniji takav doček je u Novom Marofu. Kod Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“, na vanjskoj pozornici, 31. prosinca od 10 do 14 sati posjetitelje će zabavljati grupa Vizija, a Udruga „Pinta“ pobrinut će se da ne bude gladnih ni žednih, dok će motomrazovi dijeliti bombone najmlađima. Baloni s novogodišnjim željama na veselje svih prisutnih poletjet će put neba točno u podne.

Osigurane su i vrijedne nagrade za novogodišnju tombolu. Organizator četvrtog izdanja dočeka u podne je Turistička zajednica Grada Novog Marofa uz potporu Grada Novog Marofa, suorganizaciju POU-a Novi Marof i Udruge „Pinta“ te brojnih sponzora i donatora.

Podnevni doček organizira se i u Vinici, ispred Vatrogasnog doma. DVD Vinica, Općina Vinica, MK Bombelles i Udruga mladih UMAMI Vinica ističu da posjetitelje očekuju drvo želja, kreativni kutak za djecu, kuhano vino i još puno toga.

Život i društvo

Online oproštaj od srednje škole: program Maturantike u petak na VTV televiziji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove će se godine program Maturantike odvijati u posljednjim danima nastave, u petak, 21. svibnja, s početkom u 18 sati u studiju VTV televizije. Podsjetimo, Maturantika simbolizira jedan neponovljivo lijep period u životu mladih te njihov novi početak, korak u svijet odraslih.

Tako će se i ovaj put, vodeći se dobrim primjerom iz prošle godine, zbog pandemije COVID-a 19, program za maturante odvijati virtualno – online, radi njihove zaštite i sigurnosti.

Moderatori programa uživo biti će novinar VTV televizije Kristijan Petrović i DJ David Mašić, dok će Radio Megaton prenosit cijeli program, koji će se moći pratiti uživo i putem društvenih mreža VTV-a (Facebook, Youtube kanal i web stranica).

Koncept programa sadržavat će reprodukciju top 10 glazbenih brojeva odabranih od strane razrednih odjela, prikazivanje videa maturanata i ravnatelja koje će snimiti Prva školska televizija Elektrostrojarske škole Varaždin te direktnog javljanja u program.

Biti će to mozaik glazbe i dobrih vibracija uz promoviranje pozitivnih stilova života te izgradnje kulture tolerancije, zajedništva i nenasilja.

– Ovaj program primarne prevencije ima za cilj promicanje kulture tolerancije, nenasilja i dijaloga kao i promicanja pozitivnih stilova života mladih, koji isključuju svaki oblik vandalizma, huliganizma, preveniraju govor mržnje – ističu iz PU varaždinske, dodajući da je cilj Maturantike sigurna proslava mladosti i ulazak u svijet odraslih kao odgovornih samosvjesnih i nenasilnih osoba.

Iz PU varaždinske ujedno ističu slijedeće:

Iako većina mladih ima prirodno razvijenu sposobnost da se veseli bez alkohola i drugih stimulativnih sredstava, zajednička je dužnost odraslih upozoriti ih da konzumiranje alkohola, osim mogućnosti razvoja ovisnosti, može imati za posljedicu: problematično ponašanje i mogućnosti nastanka problema sa zakonom, trajne posljedice na zdravlje, stradavanje u prometnim nesrećama. 

  • Alkohol je uzročnik 41% svih smrtnih slučajeva u prometnim nezgodama!

Nekoliko korisnih savjeta za roditelje/skrbnike i sve one kojima je stalo da se mladi sigurno provedu:

•          ako su mladi konzumirali alkohol savjetujte im neka ne ostaju sami i/ili se ne vraćaju kući sami. Konzumacija alkoholnih pića povećava rizik od nesreća, ozljeda i trauma koje mogu biti opasne za zdravlje i život;

•          neka za povratak kući osiguraju pratnju osobe koja nije pijana. Ako imaju prijevoz, važno je da za vozača odaberu prijatelja koji nije pio, roditelja ili neku drugu poznatu osobu koja nije pila;

•          prilikom izlaska neka svakako ponesu mobitel i provjere imaju li dovoljno novca na računu kako bi mogli nazvati roditelje u bilo koje doba dana ili noći, osobito ako su u nevolji.

Voditi računa o tome da je resorpcija alkohola puno brža ako:

•          se piju koncentrirana pića;

•          se pije na prazan želudac (maksimalna koncentracija u krvi postigne se za 10 do 20 minuta);

•          se piju topla pića;

•          se pije brzo (eksa);

•          uz ugljični dioksid i bikarbonate (pjenušci).

Nastavite čitati

Život i društvo

Budući medicinari najprije vježbali u laboratoriju i kabinetima, a potom su uslijedila predavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uživo u Medicinskoj školi Varaždin i online putem platforme Zoom, od 10. do 14. svibnja, održan je 1. Sajam „Dani strukovnih zanimanja u Regionalnom centru kompetentnostiˮ, u okviru projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin.

Cilj ovoga Sajma bio je povezivanje učenika, roditelja, nastavnika i vanjskih stručnjaka iz različitih struka u području zdravstva. Medicinska škola Varaždin zajedno s partnerskim institucijama prezentirala je zanimanja koja nudi u okviru svojeg odgojno-obrazovnog programa s naglaskom na očekivani razvoj stručnih kompetencija unutar Projekta. Vanjski predavači informirali su prisutne sudionike o novim spoznajama u okviru različitih struka u kontekstu širenja epidemije bolesti COVID-19.

Svaki dan bio je posvećen jednom zanimanju, a aktivnosti su započele učeničkim predstavljanjem i demonstracijom odabranih vježbi u laboratoriju ili u kabinetima, a potom je uslijedilo predavanje stručnjaka.

Magistra farmacije Ana Soldo govorila je o ulozi ljekarničkog tima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Emil Jurič objasnio je koje su novosti u razvoju dentalne tehnologije, Željka Gajski, glavna sestra službe za interne bolesti, prikazala je simptome bolesti COVID-19, razvoj bolesti i tijek liječenja, dok je fizioterapeut Tomislav Vrbnjak govorio o uzrocima križobolje i načinima prevencije te bolesti današnjice.

Posljednji dan Matija Vrbanec predstavio je djelokrug rada zdravstveno-laboratorijskih tehničara, s naglaskom na dijagnostiku koronavirusne bolesti.

Predavači su objasnili na koji se način svako zanimanje u sektoru zdravstva moralo prilagoditi novim uvjetima rada izazvanim zahtjevima pandemije te su istaknuli želju za nastavkom suradnje u RCK-u u okviru kojeg će se nakon rekonstrukcije i dogradnje škole kabineti i laboratoriji opremiti najsuvremenijom opremom za teorijsku i praktičnu nastavu, laboratorijske i kliničke vježbe, a provodit će se i stalna stručna edukacija nastavnika, navela je voditeljica aktivnosti Sunčica Podoreški.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!