Pod motom “Ljubav djeci prije svega” i ove je godine prvi tjedan u mjesecu listopadu bio “Dječji tjedan”. Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj akciji i aktivnosti posvećenoj djeci čiji su ciljevi usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu.

Stoga se tih dana održavaju priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu. Programi su održani u sva tri dječja vrtića, Gradskoj knjižnici i čitaonici “Mladen Kerstner” i “Ludbreškom suncu”. U “Turbo” igraonici u srijedu 9. listopada djeca su mogla uživati dva sata u igri potpuno besplatno.

U Osnovnoj školi Ludbreg održan je Dječji forum na temu “Prava djece”, a posebna je zanimljivost da su u okviru Dječjeg tjedna održani i izbori za dječjeg gradonačelnika.

Titulu prve dječje gradonačelnice izborila je Dea Busija, učenica 7. c razreda Osnovne škole Ludbreg. Samozatajna Dea otkrila je da se trudi biti odlična i odgovorna učenica.

– Pokušavam pomoći prijateljima u razredu ako im je to potrebno. Pohađam i glazbenu školu u Ludbregu, sviram klavir. Živim u Ludbregu i željela bih da svi vide lijepe strane Ludbrega koja ja gledam svaki dan. Za kandidaturu sam se odlučila jer smatram da bi se djeca trebala više družiti i izvan škole – rekla je Dea Busija te dodala da neće davati obećanja da neće više biti pisanja domaće zadaće ili da će u svakoj učionici biti aparat za sokove jer to nije u njezinoj moći.

Dea podsjeća da je Dječji tjedan razdoblje kada treba posvetiti više pažnje djeci i dječjim pravima, ali i obvezama. U organizaciji Dječjeg tjedna uz vrtiće, Osnovnu školu Ludbreg, Knjižnicu i Ludbreško sunce uključen je i Grad Ludbreg.

– U današnje vrijeme kada se puno priča o odlascima iz Hrvatske mi želimo omogućiti mladim obiteljima razloge za ostanak. Stoga nastojimo biti potpora na svakom koraku, od rođenja djeteta nadalje. Nemamo problema s listama čekanja, europskim novcem dograđujemo gradski dječji vrtić, a uz njega djeluju još dva privatna. Potpora smo i osnovnoškolcima, financiramo troškove prijevoza, sufinanciramo školsku kuhinju i brojne druge potrebe u toku školske godine. Titula Grad – prijatelj djece nama je stoga jako važna jer ona potvrđuje naše napore u tom segmentu, ali je također i poticaj da ustrajemo i dalje – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Dječju gradonačelnicu Deu Busiju izabralo je dječje gradsko vijeće koje čini po 4 predstavnika 4., 5., 6. i 7. razreda Osnovne škole Ludbreg, odnosno po jedan učenik svakog razrednog odjeljenja. Upravo je prvi saziv dječjeg gradskog vijeća odlučivao o izboru prve dječje gradonačelnice.

Dječje gradsko vijeće aktivnost je koja omogućuje djeci i mladima ostvarivanje dječjih prava, ali ih ujedno potiče i na aktivno sudjelovanje u životu Grada Ludbrega. U cijelom izbornom procesu aktivno je sudjelovala Osnovna škola Ludbreg, učiteljica Dragica Miklošić koja je ujedno voditeljica projekta Dječji forum” i Đurđa Kladić, ravnateljica Osnovne škole Ludbreg.

Upravo uz njihovu pomoć, dječje gradsko vijeće ima priliku upozoravati gradsku vlast na probleme i predlagati rješenja od interesa za djecu.

Komentari

Komentara