Povežite se s nama

Međimurje

Ludo Vincekovo – jednima pucale kosti, drugi iščašili zglobove, veseljacima nestao 9-godišnjak!

Objavljeno:

- dana

Previše se degustiralo?

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja iz Stanice Čakovec i Koprivnica imali su pune ruke posla s osiguranjem 19. Vincekovog pohoda na kojem je ove godine sudjelovalo više od 2.500 planinara i rekreativaca.

Prijavljeno je bilo 89 planinarskih društva ili udruga iz Slovenije, Mađarske, BiH i Hrvatske, a sudjelovali su i brojni planinari iz Varaždinske županije. Na trasi dugoj 14,5 km bilo je 7 okrijepnih punktova. Staza je bila dobro markirana od strane Planinarskog društva Bundek i tehnički ne zahtjevna.

No, na nekim mjestima bila je itekako opasna zbog poledice. Iz tog razloga je na dva mjesta preventivno postavljen šumski rukohvat radi olakšavanja kretanja. Tijekom pohoda zabilježeno je 14 intervencija.

– Najčešće ozljede od padova bile su prijelomi, iščašenja zglobova, te pothlađenost i iscrpljenost. Uspješno je završena i potražna akcija za 9-godišnjim dječakom koji se odvojio od svoje obitelji – ističu čakovečki HGSS-ovci koji su Vincekov pohod osiguravali s 14 članova i četiri vozila.

Završna proslava za sve ustrajne sudionike koji su na ovogodišnji pohod krenuli iz Sv. Martina u 7.30 sati, održana je na cilju, u sportskoj dvorani u Murskom Središću

Izvor:
Foto: HGSS

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati