Povežite se s nama

Život i društvo

Luka Mikulić iz Srednje strukovne škole Varaždin najbolji je hrvatski pekar!

Objavljeno:

- dana

Luka Mikulić iz Trnovca osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju te titulu državnog prvaka u natjecateljskoj disciplini pekar.

Time se nastavio dugogodišnji uspješan niz osvojenih medalja učenika Srednje strukovne škole Varaždin na Državnim natjecanjima.

XIV. Državno natjecanje u natjecateljskoj disciplini Pekar održano je 19. i 20. travnja. Na državnom natjecanju sudjelovalo je sedam prvo plasiranih učenika iz sedam srednjih škola Hrvatske koji su nakon školskih natjecanja sakupili najveći broj

Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila izrada grisina poboljšane nutritivne vrijednosti i izrada nutritivne deklaracije prema Uredbi EU br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani.

U prvom dijelu natjecanja učenici su trebali prezentacijama prikazati pripremu pekarskog proizvoda grisina, te izračun prehrambene i energetske vrijednosti 100 grama grisina za izradu  nutritivne deklaracije proizvoda.

U nastavku su trebali izračunati količine potrebnih sirovina za izradu dva pekarska proizvoda, grisina i slatkog peciva sa suhim voćem čiji su broj i mase peciva saznali na dan natjecanja.

Drugi dan natjecanja učenici su praktično izrađivali pekarske proizvode uz demonstraciju kreativnosti, mašte i vještine pekarskog zanata.

Život i društvo

Počinje sanacija klizišta na cesti Madžarevo – Topličica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Novog Marofa izvode se brojni radovi na komunalnoj infrastrukturi, a jedan od njih je i sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti Madžarevo – Topličica.

Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač potpisao je ugovor o izvođenju radova na sanaciji klizišta na nerazvrstanoj cesti br. NC 1-076 Madžarevo – Topličica s predstavnikom izvođača koji je u postupku jednostavne nabave izabran kao najpovoljniji, direktorom tvrtke NIGRAD d.o.o. iz Varaždina Slobodanom Dimitrijevićem.

Vrijednost radova je 500.546,50 kuna s PDV-om, a vremensko razdoblje izvođenja radova je dva mjeseca.

Sanaciju klizišta u nerazvrstanoj cesti NC 1-076 u naselju Topličica Hrvatske vode sufinanciraju sa 60 posto, a Grad Novi Marof s preostalih 40 posto iznosa.

– Iako ovo nisu višemilijunski iznosi i veliki radovi, a i takvih je bilo i planira se na području Grada Novog Marofa, svaka kuna koju uložimo u radove na unapređenju infrastrukture je važna. Ovo nije veliko klizište, ali je na našoj nerazvrstanoj cesti i to ćemo sada riješiti. Zahvaljujem Hrvatskim vodama jer nas veseli svaka kuna koja za projekte na području Grada Novog Marofa dolazi iz drugih izvora – poručio je Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mladi iz ludbreškog kraja poveli prijatelje iz Mađarske u hodočasničku šetnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tridesetak mladih ljudi okupilo se jutros ispred ludbreške Župne crkve Presvetog Trojstva, a pridružili su im se kapelan, časne sestre i hodočasnici iz susjedne Mađarske.

Nakon kratkog druženja i upoznavanja krenuli su u 18 kilometara dugu šetnju ludbreškim brežuljkastim krajem.

U Ludbregu se, naime, održava prvo hodočašće mladih novom i zanimljivom rutom. Dio je to projekta Via Saint Martin kojem je cilj promicati i razvijati transnacionalne hodočasničke rute povezane s održivim i kulturnim turizmom.

Planirani završetak hodočašća je u 15 sati na Svetištu gdje će se održati zanimljivi kviz.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje