Povežite se s nama

U fokusu

U Brezju uredi, laboratoriji, čak i fitnes za 450 milijuna kuna – luksuz koji EU neće financirati?

Objavljeno:

- dana

ZAŠTO JE UPITAN TEHNOLOŠKI PARK 2

Pogled na gomilu bala na južnom ulazu u Varaždin trebao je zamijeniti pogled na atraktivan, moderan objekt Tehnološkog parka 2. 

Zamišljen je poput grada u malom. U njemu bi se smjestilo oko 200 start-up tvrtki, čijim bi se zaposlenicima omogućili vrhunski uvjeti da osmisle varaždinski Skype ili Uber. Osim ureda, na raspolaganju bi imali laboratorije, ali i restoran, fitnes centar, čak i vrtić.

Za zaposlene – 16 milijuna kn

Za novi Tehnološki park, najveći projekt Grada Varaždina, sve je spremno osim “sitnice”: da bi gradnja mogla početi, potrebno je osigurati čak 450 milijuna kuna. Taj novac su čelni ljudi Grada planirali osigurati putem fondova Europske unije. Međutim, lijepe planove pokvario je jedan dokument – studija izvedivosti.

Nadzorni odbor TPV-a Varaždin o tome je prvi put raspravljao još u svibnju ove godine, iz čega je jasno da je gradska vlast dobro upoznata s problemom. Što je zapravo pokazala studija?

– Ukazala je da se projekt temelji na očekivanju da će ga država Hrvatska putem EU financirati s 450 milijuna kuna, a nakon toga bi sljedećih 50 godina morala financirati jaz između prihoda i rashoda s po 19 milijuna kuna godišnje – odgovara predsjednik NO-a dr. sc. Željko Bunić, gradski vijećnik, ali i sudski vještak za financije. .

Pojašnjava da se pokazalo da bi operativni prihodi iznosili oko 11 milijuna kuna godišnje, a troškovi 30 milijuna, pri čemu bi samo na zaposlene odlazilo 16 milijuna kuna.
Bunić je prvi put još 2014. projekt javno nazvao “megalomanskim”, zbog čega su ga mnogi oštro kritizirali. U to vrijeme bio je osiguran novac iz EU fondova za pripremu cjelokupne dokumentacije potrebne za gradnju. 

Bunić: Tehnološki park 2 je poput tehnološkog Disneylanda, tko će to platiti?

Otad je za izradu idejnoga, glavnoga, izvedbenog projekta i građevinsku dozvolu potrošeno 15,6 milijuna kuna, a sve su platili EU i država. Dugogodišnji direktor TVP-a Andrija Petrović lani je dao ostavku, prethodno optuživši Bunića da opstruira projekt koji je prepoznala Vlada, ali i EU.

Međutim, sad je studija pokazala da Petrović projekt neće biti financijski samoodrživ. 

– Država se ponekad ponaša galantno prema projektima koji atraktivno zvuče, naročito u predizborno vrijeme. Projekt Tehnološkog parka 2 na papiru izgleda atraktivno, a u kompjuterskim vizualizacijama “cool”, poput tehnološkog Disneylanda. Malo je institut, malo poduzetnički inkubator, malo laboratorij, malo dječji vrtić… Pitanje je li ispred svog vremena, ali i, što je još važnije, tko bi taj nezamislivi luksuz trebao platiti? Nije mi jasno kako je bilo moguće očekivati da će tako definirani projekt biti financiran putem EU fondova – kaže Bunić i zaključuje kako se nada da će njegovo mišljenje, kao opreznoga ekonomskog analitičara, nekim čudom biti opovrgnuto.

“Svaki korak po zamisli bivšeg direktora Andrije Petrovića”

– Niti jedan jedini korak u izradi projektne dokumentacije za TPV 2 nije bio napravljen drugačije od zamisli prijašnjeg direktora Andrije Petrovića – navodi predsjednik NO-a TVP-a Željko Bunić. – Operativnu provedbu i nadzor izrade dokumentacije su provodili djelatnici TPV-a, a NO se aktivno uključio tek u praćenje rokova, strogo pazeći da sve faze izrade projektne dokumentacije budu napravljene u roku. S dobavljačima usluga je sve pojedinosti dogovorio gospodin Petrović. Najveći pojedinačni iznos je bio za izradu arhitektonske i građevinske projektne dokumentacije. S obzirom da je tvrtka Nexar pobijedila na natječaju za najbolje idejno rješenje, automatizmom joj je dodijeljen ugovor koji je na kraju iznosio 6,7 milijuna kuna plus PDV – pojašnjava.
 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje