Povežite se s nama

U fokusu

U Brezju uredi, laboratoriji, čak i fitnes za 450 milijuna kuna – luksuz koji EU neće financirati?

Objavljeno:

- dana

ZAŠTO JE UPITAN TEHNOLOŠKI PARK 2

Pogled na gomilu bala na južnom ulazu u Varaždin trebao je zamijeniti pogled na atraktivan, moderan objekt Tehnološkog parka 2. 

Zamišljen je poput grada u malom. U njemu bi se smjestilo oko 200 start-up tvrtki, čijim bi se zaposlenicima omogućili vrhunski uvjeti da osmisle varaždinski Skype ili Uber. Osim ureda, na raspolaganju bi imali laboratorije, ali i restoran, fitnes centar, čak i vrtić.

Za zaposlene – 16 milijuna kn

Za novi Tehnološki park, najveći projekt Grada Varaždina, sve je spremno osim “sitnice”: da bi gradnja mogla početi, potrebno je osigurati čak 450 milijuna kuna. Taj novac su čelni ljudi Grada planirali osigurati putem fondova Europske unije. Međutim, lijepe planove pokvario je jedan dokument – studija izvedivosti.

Nadzorni odbor TPV-a Varaždin o tome je prvi put raspravljao još u svibnju ove godine, iz čega je jasno da je gradska vlast dobro upoznata s problemom. Što je zapravo pokazala studija?

– Ukazala je da se projekt temelji na očekivanju da će ga država Hrvatska putem EU financirati s 450 milijuna kuna, a nakon toga bi sljedećih 50 godina morala financirati jaz između prihoda i rashoda s po 19 milijuna kuna godišnje – odgovara predsjednik NO-a dr. sc. Željko Bunić, gradski vijećnik, ali i sudski vještak za financije. .

Pojašnjava da se pokazalo da bi operativni prihodi iznosili oko 11 milijuna kuna godišnje, a troškovi 30 milijuna, pri čemu bi samo na zaposlene odlazilo 16 milijuna kuna.
Bunić je prvi put još 2014. projekt javno nazvao “megalomanskim”, zbog čega su ga mnogi oštro kritizirali. U to vrijeme bio je osiguran novac iz EU fondova za pripremu cjelokupne dokumentacije potrebne za gradnju. 

Bunić: Tehnološki park 2 je poput tehnološkog Disneylanda, tko će to platiti?

Otad je za izradu idejnoga, glavnoga, izvedbenog projekta i građevinsku dozvolu potrošeno 15,6 milijuna kuna, a sve su platili EU i država. Dugogodišnji direktor TVP-a Andrija Petrović lani je dao ostavku, prethodno optuživši Bunića da opstruira projekt koji je prepoznala Vlada, ali i EU.

Međutim, sad je studija pokazala da Petrović projekt neće biti financijski samoodrživ. 

– Država se ponekad ponaša galantno prema projektima koji atraktivno zvuče, naročito u predizborno vrijeme. Projekt Tehnološkog parka 2 na papiru izgleda atraktivno, a u kompjuterskim vizualizacijama “cool”, poput tehnološkog Disneylanda. Malo je institut, malo poduzetnički inkubator, malo laboratorij, malo dječji vrtić… Pitanje je li ispred svog vremena, ali i, što je još važnije, tko bi taj nezamislivi luksuz trebao platiti? Nije mi jasno kako je bilo moguće očekivati da će tako definirani projekt biti financiran putem EU fondova – kaže Bunić i zaključuje kako se nada da će njegovo mišljenje, kao opreznoga ekonomskog analitičara, nekim čudom biti opovrgnuto.

“Svaki korak po zamisli bivšeg direktora Andrije Petrovića”

– Niti jedan jedini korak u izradi projektne dokumentacije za TPV 2 nije bio napravljen drugačije od zamisli prijašnjeg direktora Andrije Petrovića – navodi predsjednik NO-a TVP-a Željko Bunić. – Operativnu provedbu i nadzor izrade dokumentacije su provodili djelatnici TPV-a, a NO se aktivno uključio tek u praćenje rokova, strogo pazeći da sve faze izrade projektne dokumentacije budu napravljene u roku. S dobavljačima usluga je sve pojedinosti dogovorio gospodin Petrović. Najveći pojedinačni iznos je bio za izradu arhitektonske i građevinske projektne dokumentacije. S obzirom da je tvrtka Nexar pobijedila na natječaju za najbolje idejno rješenje, automatizmom joj je dodijeljen ugovor koji je na kraju iznosio 6,7 milijuna kuna plus PDV – pojašnjava.
 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje