Povežite se s nama

U fokusu

U Brezju uredi, laboratoriji, čak i fitnes za 450 milijuna kuna – luksuz koji EU neće financirati?

Objavljeno:

- dana

ZAŠTO JE UPITAN TEHNOLOŠKI PARK 2

Pogled na gomilu bala na južnom ulazu u Varaždin trebao je zamijeniti pogled na atraktivan, moderan objekt Tehnološkog parka 2. 

Zamišljen je poput grada u malom. U njemu bi se smjestilo oko 200 start-up tvrtki, čijim bi se zaposlenicima omogućili vrhunski uvjeti da osmisle varaždinski Skype ili Uber. Osim ureda, na raspolaganju bi imali laboratorije, ali i restoran, fitnes centar, čak i vrtić.

Za zaposlene – 16 milijuna kn

Za novi Tehnološki park, najveći projekt Grada Varaždina, sve je spremno osim “sitnice”: da bi gradnja mogla početi, potrebno je osigurati čak 450 milijuna kuna. Taj novac su čelni ljudi Grada planirali osigurati putem fondova Europske unije. Međutim, lijepe planove pokvario je jedan dokument – studija izvedivosti.

Nadzorni odbor TPV-a Varaždin o tome je prvi put raspravljao još u svibnju ove godine, iz čega je jasno da je gradska vlast dobro upoznata s problemom. Što je zapravo pokazala studija?

– Ukazala je da se projekt temelji na očekivanju da će ga država Hrvatska putem EU financirati s 450 milijuna kuna, a nakon toga bi sljedećih 50 godina morala financirati jaz između prihoda i rashoda s po 19 milijuna kuna godišnje – odgovara predsjednik NO-a dr. sc. Željko Bunić, gradski vijećnik, ali i sudski vještak za financije. .

Pojašnjava da se pokazalo da bi operativni prihodi iznosili oko 11 milijuna kuna godišnje, a troškovi 30 milijuna, pri čemu bi samo na zaposlene odlazilo 16 milijuna kuna.
Bunić je prvi put još 2014. projekt javno nazvao “megalomanskim”, zbog čega su ga mnogi oštro kritizirali. U to vrijeme bio je osiguran novac iz EU fondova za pripremu cjelokupne dokumentacije potrebne za gradnju. 

Bunić: Tehnološki park 2 je poput tehnološkog Disneylanda, tko će to platiti?

Otad je za izradu idejnoga, glavnoga, izvedbenog projekta i građevinsku dozvolu potrošeno 15,6 milijuna kuna, a sve su platili EU i država. Dugogodišnji direktor TVP-a Andrija Petrović lani je dao ostavku, prethodno optuživši Bunića da opstruira projekt koji je prepoznala Vlada, ali i EU.

Međutim, sad je studija pokazala da Petrović projekt neće biti financijski samoodrživ. 

– Država se ponekad ponaša galantno prema projektima koji atraktivno zvuče, naročito u predizborno vrijeme. Projekt Tehnološkog parka 2 na papiru izgleda atraktivno, a u kompjuterskim vizualizacijama “cool”, poput tehnološkog Disneylanda. Malo je institut, malo poduzetnički inkubator, malo laboratorij, malo dječji vrtić… Pitanje je li ispred svog vremena, ali i, što je još važnije, tko bi taj nezamislivi luksuz trebao platiti? Nije mi jasno kako je bilo moguće očekivati da će tako definirani projekt biti financiran putem EU fondova – kaže Bunić i zaključuje kako se nada da će njegovo mišljenje, kao opreznoga ekonomskog analitičara, nekim čudom biti opovrgnuto.

“Svaki korak po zamisli bivšeg direktora Andrije Petrovića”

– Niti jedan jedini korak u izradi projektne dokumentacije za TPV 2 nije bio napravljen drugačije od zamisli prijašnjeg direktora Andrije Petrovića – navodi predsjednik NO-a TVP-a Željko Bunić. – Operativnu provedbu i nadzor izrade dokumentacije su provodili djelatnici TPV-a, a NO se aktivno uključio tek u praćenje rokova, strogo pazeći da sve faze izrade projektne dokumentacije budu napravljene u roku. S dobavljačima usluga je sve pojedinosti dogovorio gospodin Petrović. Najveći pojedinačni iznos je bio za izradu arhitektonske i građevinske projektne dokumentacije. S obzirom da je tvrtka Nexar pobijedila na natječaju za najbolje idejno rješenje, automatizmom joj je dodijeljen ugovor koji je na kraju iznosio 6,7 milijuna kuna plus PDV – pojašnjava.
 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati