Povežite se s nama

Sponzorirani

LUNOS ventilacijski sustavi – učinkovito rješenje za život bez vlage i plijesni

Objavljeno:

- dana

LUNOS je novo rješenje za izmjenu zraka u vašem domu ili radnom prostoru uz održavanje izvrsne energetske učinkovitosti prilikom grijanja prostora.

Lunos ventilacijski sustavi za rekuperaciju topline omogućuju svjež i čist zrak uz održavanje temperaturne ravnoteže bez gubitka topline do 90% učinkovitosti. LUNOS e2 je decentralizirani ventilacijski sustav koji ne zahtijeva odzračivanje zraka u centraliziranu jezgru, već pruža iste performanse kroz pojedinačne jedinice postavljene kroz vanjske zidove.

Koja je prednost sustava Lunos?

LUNOS sustav (sa ili bez rekuperacije) može se instalirati u bilo kojoj fazi izgradnje, što je ključna prednost; izvrstan je za obnove starogradnje i novogradnje, parametri i rezultati nakon ugradnje identični su centralnom ventilacijskom sustavu. LUNOS jedinice za rekuperaciju topline ugrađene su u vanjske zidove, ne zahtijevaju stropne kanale. LUNOS sustav s rekuperacijom topline decentraliziran je sustav ventilacije koji učinkovito prikuplja toplinu iz svih ventilacijskih jedinica koje su strateški postavljene kroz prostor. Za vrijeme dok se zrak ispuhuje iz prostora, toplina se pohranjuje, a zatim se ventilator uključuje i uvlači svježi, filtrirani zrak prema unutra, dok prenosi toplinu.

S kasnijim verzijama jedinica za rekuperaciju topline postižemo i standarde za pasivne kuće. Lunos je već 2012. godine dobio nagradu za najbolji proizvod godine. Razvoj decentraliziranih sustava doveo je do toga da su ljudi počeli masovno prozračivati ​​svoje domove radi jednostavnosti ugradnje. Ranije su tražili rješenja, ali struka zapravo nije imala odgovarajuće rješenje i odgovor. S dolaskom pandemije okolina je postala svjesnija važnosti čistog zraka kako bi poboljšali kvalitetu življenja.

Koji je glavni „krivac“ za vlagu i plijesan u domu?

Proizvođači prozora ugradili su nepropusne prozore, zatvorili objekt, a zatim su stanovnicima dali upute da prozračuju otvaranjem prozora. Takvo rješenje može dovesti do dodatnih problema koja nosi pojedino godišnje doba, kao što su komarci ljeti, pelud u proljeće, vlaga u jesen i hladnoća zimi. Ukoliko ugradite prozore s iznimnim toplinskim karakteristikama, i otvorite prozore, budući da nema dovoljno pravilne ventilacije, posljedica su problemi radi lošeg zraka u prostoru. U tom slučaju se plijesan pojavljuje oko prozora, kondenzacija teče kroz prozor, višak vlage se upija u zidove i oni cvjetaju.

U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu. Ako otvorimo prozor malo ili čak samo na kip, ne činimo ništa, jer bismo trebali raditi poprečno provjetravanje ili propuh barem pet minuta, ali i u tom slučaju ne provjetravamo sve dijelove prostorije te samim time i za vrijeme hladnijih perioda povećavamo potrošnju toplinske energije.

Kako funkcionira cijeli sustav?

Lunos decentralizirani ventilacijski sustav radi usisavanjem ispušnog zraka i unosom novog čistog zraka. Na taj se način kontrolira izmjena, nema ih previše i nije premalo, zrak se zamjenjuje u cijeloj prostoriji, a istovremeno se filtrira dovodni zrak, što je posebno važno ako vani imamo loš zrak ili je pun grinja. Zvučna izolacija ista je kao i kod zatvorenih prozora (52 decibela izolacije), ušteda topline veća je od 40% u usporedbi s klasičnim hidroosjetljivim sustavom u usporedbi s otvaranjem prozora, a sa sustavom rekuperacije ti su gubici doista minimalni. Kada razmišljamo o energetskoj učinkovitosti i to se također potiče, moramo znati da je stan s novim prozorima bez ventilacijskog sustava neispravan.

Radimo nove fasade, poboljšava se hermetičnost zidova, mijenjaju se prozori i kvalitetan prozor gotovo je nepropustan za zrak, ali što udišemo? Osim vlažnosti, povećava se i sadržaj ugljičnog dioksida u zraku, a vrijednost radona se povećava u nižim prostorijama.

Gdje se može ugraditi LUNOS ventilacijski sustav

LUNOS ventilacijski sustavi mogu se ugraditi u novogradnju i starogradnju, kuće i stanove, uredske prostore, kamene kuće, mobilne i tiny kuće. Prilagodljiv je za razne strukture i debljine zidova kako i za veličine prostora. Sve što je potrebno je dostupnost električne energije ili solarnih panela pomoću kojih bi sustav mogao raditi. Ugradnja je brza i bez većih radova, te sve što je potrebno je poslati tlocrt prostora i opisati koje probleme je potrebno riješiti i LUNOS ventilacijski stručnjaci će prema tlocrtu prostora napraviti najbolje rješenje za cjelokupni prostor.

Za život bez vlage i plijesni

Za bolju kvalitetu življenja!

Dolazi doba godine kada će opasnost od plijesni biti najveća. Na prijelazu jeseni javljaju se prvi hladniji periodi, povećava se vlaga u zraku pa je pojava plijesni u našim domovima samo pitanje vremena. Znamo da plijesan nije samo estetski nego prije svega zdravstveni problem jer može uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme i negativno utjecati na imunološki sustav. Lunos ventilacijski stručnjaci vam možemo omogućiti optimalne uvjete za život u vašem domu ugradnjom decentraliziranog ventilacijskog sustava, gdje se zrak potpuno filtrira bez propuha i gubitaka topline. LUNOS ventilacijski sustavi potpuno su nenametljivi za korisnike, jer je njihov rad gotovo nečujan.

LUNOS HRVATSKA

Mob: +385 99 830 7558

Tel: +385 1 335 7595

E-mail: [email protected]

Web: www.lunos-hrvatska.com

Sponzorirani

FOTO Poliklinika Kinemed: integracijom ortopedije, fizioterapije i kineziterapije do najboljih rezultata liječenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poliklinika Kinemed d.o.o. nalazi se na adresi Ul. Ognjena Price 47 u Varaždinu.

Nastala je iz želje za stvaranjem interdisciplinarnog tima koji se bavi prevencijom, dijagnostikom i terapijsko-rehabilitacijskim postupcima u liječenju bolnih stanja i ozljeda lokomotornog sustava, odnosno sustava za kretanje, koristeći najsuvremeniju opremu i najnovije postupke liječenja.

Iako je s radom počela prije tek nešto više od dva mjeseca, u polikliniku već dolaze pacijenti iz Varaždinske županije, ali i šire regije.

Vizija tima

Vizija tima je integracijom dijagnostičkih postupaka, manualne medicine, fizioterapije, kineziterapije te brigom za mentalno zdravlje postići najbolje rezultate u liječenju boli i bolnih stanja te povratak u normalan život uz kvalitetno rješenje zdravstvenog problema.

Primarne djelatnosti poliklinike su ortopedija, dječja ortopedija, fizikalna terapija i rehabilitacija odraslih i djece, kineziterapija te ambulanta za bol. Posebnosti, koje ovu polikliniku izdvajaju od drugih, su upravo dječja ortopedija te fizikalna terapija, kineziterapija i rehabilitacija djece, ali i integracija više djelatnosti na jednome mjestu.

– Kod dolaska u našu polikliniku pregled i potrebnu dijagnostiku obavlja liječnik specijalist ortoped. Liječnik u suradnji sa svojim stručnim timom fizioterapeuta i kineziologa donosi plan i program rehabilitacije ovisno o zdravstvenom stanju i dijagnozi pacijenta. Kod nas dolaze pacijenti s različitim problemima lokomotornog sustava, kao što su degenerativne promjene zglobova (artroze kukova, koljena, ramena…) i stanja nakon operativnih zahvata koja zahtijevaju rehabilitaciju (zahvati ugradnje endoproteza zglobova, zahvati nakon sportskih povreda…) – ističe magistar kineziologije Andrej Bušić.

Stručni tim

Stručni tim poliklinike čine Marko Labaš, specijalist ortopedije i traumatologije, Ana Magdalenić, specijalistica ortopedije zadužena za ambulantu dječje ortopedije, Rijalda Ostojić, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine koja radi ambulantu za bol, Andrej Bušić, mag. kineziologije, Petra Blažević, mag. kineziologije za rad s djecom, Danijel Krampek, bacc. physioth., Goran Melnjak, fizioterapeutski tehničar, te Marija Crnko, mag. sestrinstva. Iza svakog člana tima stoji mnogo iskustva, a svoja znanja i vještine unapređuju kontinuiranom edukacijom.

Uz fizikalnu terapiju i rehabilitaciju odraslih, posebnosti ove poliklinike su ambulanta dječje ortopedije, u sklopu koje se obavlja i ultrazvuk dječjih kukova, te ambulanta za bol, u sklopu koje se obavlja medicinska akupunktura.

Iz Kinemeda također ističu da su fizikalna terapija i rehabilitacija individualno prilagođene svakom pacijentu, uz stručni nadzor liječnika ortopeda koji prati napredak te u slučaju potrebe intervenira u dogovoru s fizioterapeutom i kineziologom.

– Svaki član našeg stručnog tima dostupan je u svakom trenutku za sva dodatna pitanja vezana za zdravstveni problem i tijek rehabilitacije. Dosadašnje reakcije naših pacijenata su jako pozitivne – navodi dr. Labaš.

– Fizikalne terapije i rehabilitaciju radimo prema najnovijim trendovima koji se temelje na znanstvenim istraživanjima. Za razliku od klasične fizikalne terapije, u našoj poliklinici u procesu rehabilitacije aktivno sudjeluje pacijent te se po potrebi sama rehabilitacija prilagođava ovisno o stanju pacijenta. To znači da se skraćuje planirano vrijeme rehabilitacije i ubrzava povratak svakodnevnim aktivnostima – otkrio je za kraj kineziolog Bušić.

Dodajmo i da poliklinika surađuje i s psihologom te možete zakazati i termin za psihološko savjetovanje.

Nastavite čitati

Sponzorirani

LTH Alucast traži kadar na rukovodećim pozicijama i u proizvodnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog proširenja proizvodnih pogona i rasta opsega poslovanja LTH Alucast traži kadar na rukovodećim pozicijama i u proizvodnji

Pozivamo na suradnju:

 • diplomirane inženjere strojarstva, metalurgije
 • inženjere strojarstva, metalurgije
 • inženjere ostalih srodnih tehničkih struka
 • CNC operatere, strojarsko računalne tehničare
 • mehaničare, automehaničare, bravare, strojobravare
 • ostala srodna 3- i 4- godišnja usmjerenja

Objavljujemo oglase za sljedeća radna mjesta:

CNC PROGRAMER/REGLER (m/ž):

 • priprema alata i strojeva za obradu te pokretanje serije
 • obrada i promjena odljevaka na stroju
 • samostalno uređivanje korekcija kod zamjene alata za obradu
 • redovita kontrola procesa
 • briga za optimalno funkcioniranje stega (pregled stezne naprave nakon serije, briga za manje popravke i status stezne naprave..)
 • praćenje kvalitete odljevaka (u slučaju loše kvalitete pravilno označiti dijelove i popuniti dokumentaciju o neprikladnoj kvaliteti (reakcijski plan)
 • poznavanje, razumijevanje i ispunjavanje dokumentacije na radnom mjestu
 • primopredaja na kraju smjene
 • briga i odgovornost za urednost i čistoću radnog mjesta
 • rad u skladu s propisima zaštite na radu i ekologije
 • izvršavanje drugih poslova u skladu s osposobljenosti djelatnika i nalozima poslodavca

VODITELJ ODJELA TEHNOLOGIJE STROJNE OBRADE (m/ž):

 • operativno vođenje odjela tehnologije strojne obrade
 • nadzor i usklađivanje rada u odjelu
 • oblikovanje i operativna izvedba poslovne politike odjela
 • organizacija, vođenje i planiranje rada čitavog proizvodnog procesa u odjelu
 • praćenje i vođenje odjela u smislu novih iskustava s područja tehnologije strojne obrade, sukladno suvremenim dostignućima
 • briga i odgovornost za primjerenu kadrovsku politiku, edukaciju, disciplinu i sistem nagrađivanja u odjelu
 • izradu godišnjih planova te kontrola izvršavanja istih
 • briga i odgovornost za urednost i čistoću na radnom mjestu
 • rad u skladu s propisima zaštite na radu i ekologije
 • izvršavanje drugih poslova u skladu s osposobljenosti djelatnika i nalozima poslodavca

POMOĆNIK VODITELJA PROIZVODNJE (m/ž):

 • nudimo radna mjesta u odjelu ljevaonice i odjelu strojne obrade
 • pomoć i sudjelovanje kod operativnog vođenje odjela
 • sudjelovanje kod nadzora i usklađivanja rada u odjelu
 • sudjelovanje prilikom oblikovanja i operativne izvedba poslovne politike odjela
 • sudjelovanje kod organizacija, vođenja i planiranje rada čitavog proizvodnog procesa u odjelu
 • mentoriranje i učenje novih djelatnika unutar odjela
 • motiviranje, organiziranje i raspoređivanje zadataka unutar odjela
 • komunikacija i pravodobni prijenos informacija unutar odjela i s njim povezanim odjelima
 • izrada izvještaja prema potrebama poslovanja
 • briga i odgovornost za urednost i čistoću na radnom mjestu
 • rad u skladu s propisima zaštite na radu i ekologije
 • izvršavanje drugih poslova u skladu s osposobljenosti djelatnika i nalozima poslodavca


ALATNIČAR (m/ž):

 1. izrada jednostavnijih dijelova alata
 2. izvođenje radnih operacija prema zahtjevima konstrukcijsko-tehničke dokumentacije
 3. priprema i poliranje sastavnih dijelova alata i priprema
 4. montaža jednostavnih alata i testiranje njihove funkcionalnosti
 5. samo održavanje strojeva prema propisanom planu
 6. briga i odgovornost za urednost i čistoću na radnom mjestu
 7. rad u skladu s propisima zaštite na radu i ekologije
 8. izvršavanje drugih poslova u skladu s osposobljenosti djelatnika i nalozima poslodavca

OD KANDIDATA OČEKUJEMO:

 • odgovarajuće obrazovanje
 • preciznost i motiviranost za rad
 • organizacijske sposobnosti, savjesnost i samostalnost  u radu

NUDIMO VAM:

 • dinamičan, samostalan i fleksibilan posao pun novih izazova,
 • odlične mogućnosti osobnog i stručnog razvoja te gradnje daljnje karijere
 • razmjena znanja među pogonima unutar grupacije
 • fleksibilno radno vrijeme za rukovodeće pozicije
 • naknada za topli obrok
 • troškovi prijevoza plaćeni u potpunosti
 • sigurno radno okruženje

Molbe sa životopisom primaju se na e-mail adresu: [email protected] ili na adresu firme: Republike Austrije 3, 40000 Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje