Povežite se s nama

Kultura

Danas 11. Noć muzeja: Lutanje muzejima do duboko u noć

Objavljeno:

- dana

NOĆ REZERVIRANA ZA MUZEJE

Više od dva milijuna posjetitelja tijekom zadnjeg je desetljeća jednu noć u godini posvetilo razgledu muzejskih zbirki diljem Hrvatske.

Lutanje muzejskim hodnicima do jedan sat iza ponoći omogućilo im je Hrvatsko muzejsko društvo događanjem “Noć muzeja”, manifestacijom započetom u jednom gradu, koja se do danas proširila na više od 100 gradova u Hrvatskoj te na stotine gradova u Europi, između kojih i na one u Varaždinskoj županiji.

U Gradski muzej Varaždin ili Muzej anđela?

Tako će u 11. Noći muzeja, u petak, 29. siječnja, između 18 i 1 sat iza ponoći, sudjelovati Gradski muzej Varaždin, Muzej hrvatskog vatrogastva, Muzej anđela, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i Dvor Trakošćan.

U Gradskom muzeju Varaždin na programu u Noći muzeja je razgled izložbe “Varaždin pod krunom Habsburgovaca”, postavljene u palačama Sermage i Hercer. Izložba obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiriju stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između vladarske kuće Habsburg i Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života. Kroz 12 tematskih cjelina i 350 raznorodnih izložaka ocrtava se djelovanje pojedinih vladara iz dinastije Habsburg/Habsburg-Lotringen i utjecaj njihove vladavine na varaždinskom području.

Već tradicionalno, svake je godine odlično posjećena izložba u Muzeju hrvatskog vatrogastva. U stalnom postavu Muzeja mogu se vidjeti predmeti vezani za život i rad dvojice najznačajnijih osobnosti iz hrvatskog vatrogastva druge polovice 19. i početka 20. stoljeća – Gjure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića.
Posjetitelji će moći prošetati i kroz CRNU ŠUMU- izložbu fotografija autora Damira Hoyke nastalih nakon požara na Pelješcu.

Hrvatska vatrogasna zajednica redovno organizira likovno-literarni natječaj za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi na temu vatrogastva, koji će biti izloženi uz najbolje prošlogodišnje radove. Tu je i likovna radionica bojanja vatrogasnih motiva iz slikovnica. Ovogodišnjoj Noći muzeja pridružuje se i Muzej anđela s opusom Željka Prsteca.
Zavičajni muzej Varaždinske Toplice u „Noć muzeja 2016.“ uključit će se s trostrukim programom – otvorena vrata Muzeja, predstavljanje brošure europskog prekograničnog projekta „Ponovno probuđena arheološka nalazišta suvremena interpretacija baštine kao temelj kulturnog turizma“ te druženje u Muzeju.

Sigurno će biti nemali broj onih koji će kulturno događanje spojiti s romantičnim izletom pa posjetiti za takvo što idealnu destinaciju – Trakošćan. Ondje će se uz stalni postav i filatelističku izložbu Kluba mladih filatelista “Trakošćan” održati predavanje “Što je filatelija?!” Posjetiteljima će se kroz dramsku izvedbu predstaviti i novomarofska grofica Lujza Erdödy. Ujedno će se kroz edukativno-kreativnu radionicu moći upoznati s načinom izrade grofičinih ruža, kinča i vijenaca te imati priliku degustirati grofičine kruščiće i bombone, kao i tradicionalne “bicikline”.

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje