Povežite se s nama

U fokusu

Upucao Staricu s tri metka iz zračne puške: psihopatu prijeti zatvorska kazna

Objavljeno:

- dana

Opasni ljudi

Nepoznati manijak na Haliću je pucao u mačku iz zračne puške i nanio joj teške ozlijede.

Crna maca koju vlasnica i susjedi iz milja zovu Starica je zaštitni znak ulice jer ondje živi dulje od većine njih, upucana je s tri metka. 

Starica ima oko 11 godina i preživjela je sve i svašta da bi se sad jedva spasila od metaka psihopata sa zračnom puškom.

Tri metka u tijelu

Susjeda je pred neki dan primijetila da se maca muči dok hoda, a kako vlasnice nije bilo odvela ju je odmah veterinaru u Čakovec.

Rentgenske snimke su pokazale da ima tri metka u tijelu, koje joj je zbog starosti riskantno operirati. To znači da ona sa svakim pokretom trpi bol i tako će biti do kraja života.

Ima onih koji će sad reći da se previše pažnje posvećuje životinjama, a toliko je nesretnih ljudi, ali ako se i ne zgražavaju baš svi nad nasiljem na nemoćnima, treba znati jedno: većina sadista i ubojica je svoj krvavi put počela upravo iživljavajući se na mačkama.

One su im služile za zadovoljenje njihovih bolesnih, manijakalnih nagona prije nego su svoj bijes okrenuli na ljude.

Sadistima zatvorska kazna

Veterinari koji često pokušavaju pomoći izubijanim, osakaćenim i upucanim životinjama kažu kako je nevjerojatno što sve može smisliti ljudski um. – U prosjeku jednom ili dvaput mjesečno mi dolaze mace na koje se pucalo iz zračne puške, a računajte kako u gradu imate još šest ili sedam ambulanti i ne dođe sve kod mene. More je takvih slučajeva kada se mačka snimala zbog nekog drugog zdravstvenog razloga, a onda vidimo da ima pet, šest metaka u trbuhu, glavi i grudima – kaže jedan od njih.

– Tu su i udarci, nabijanje nogom, paljenje, trovanje, svega tu ima s čime se susrećemo. Moja je struka i dužnost spasiti mace koje su ozlijeđene, a smatram da uzrok zbog kojih to nastaje zaista spada u domenu psihijatrije. Ne mogu zamisliti da netko primjerice smišljeno stoji i vreba na balkonu ili prozoru kako bi naudio životinji – veli drugi.

Zakoni su, na sreću, sve stroži i u društvu se razvija veća svijest o potrebi zaštite životinja. Počinitelje se sve češće i ulovi  i to najčešće zahvaljujući dojavama, a onda ih čeka i zatvorska kazna u trajanju do jedne tj. dvije godine. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje