Povežite se s nama

Nekategorizirano

Mađarska želi mauzolej vladara pa u Lepoglavi otvoren grob bana Korvina

Objavljeno:

- dana

U župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi u srijedu, 13. siječnja, otvorene su dvije grobnice u prostoru svetišta u kojima su pokopani ban Ivaniš Korvin i njegov sin Kristofor.

Otvaranje grobnica i uzimanje uzoraka posmrtnih ostataka bana Korvina i njegovog sina dio je projekta Mađarske koja želi napraviti mauzolej svojih vladara. Njihovi posmrtni ostatci nalaze se u Stolnom Biogradu (Székesfehérvár) koji su tijekom povijesti na različite načine bili ugroženi.

Mađarski kralj Matijaš Korvin, čiji se posmrtni ostatci traže, nije imao zakonitog nasljednika, no povijest poznaje Ivaniša Korvina kao njegovog nezakonitog sina prema čijim bi kostima DNK-analizom bilo moguće utvrditi posmrtne ostatke kralja Matijaša.

Projekt, koji je pripremalo Veleposlanstvo Mađarske, proveden je u suradnji s hrvatskim Ministarstvom kulture i medija i Varaždinskom biskupijom.

Nakon što je grobnica otvorena i pronađeni zemni ostatci Ivaniša i Kristofora Korvina, u četvrtak, 14. siječnja lepoglavsku crkvu su pohodili mađarski ministar ljudskih resursa prof. dr. Miklós Kásler i varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Nad zemnim ostatcima Ivaniša i Kristofora Korvina biskup se pomolio, za njih i narod s kojim su živjeli, a susret se nastavio u prostorijama Župe Lepoglava.

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji nakon čak 130 dana nema osoba na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirano je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 46, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 100.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 39 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 17 smješteno na lokaciji u Varaždinu,dok se 22 osobe nalaze u Klenovniku.

Trenutno se nijedan pacijent ne nalazi na respiratoru, a u posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 219 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 7 posto, a u svim testiranim uzorcima iznosi 4 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.142 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 84.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Varaždinska županija: početkom tjedna liječnici će zaprimiti najmanje 1700 novih doza cjepiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, cjepivo, covid

U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 50, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 121. S ovom sedmodnevnom incidencijom, Varaždinska županija je po prvi puta od sredine listopada opet bolja od hrvatskog prosjeka.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 49 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 19 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 3 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 27 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu nema COVID-19 pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 194 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 3 posto, a u svim testiranim uzorcima iznosi 1 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.095 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 84.

Cijepljenje u Varaždinskoj županiji – usporedba s Međimurjem

Vezano za cijepljenje u Varaždinskoj županiji, do kraja prošlog tjedna Zavod za javno zdravstvo je zaprimio ukupno 9.914 doza cjepiva i to 6.714 doza Pfizera, 2.800 doza Astra-Zenece i 400 doza Moderne. Pfizer se koristio u prvoj fazi za cijepljenje zdravstvenih djelatnika i korisnika ustanova u sustavu socijalne skrbi, dok se za drugu fazu cijepljenja za sada koriste samo cjepiva Astra-Zenece i Moderne.

– S obzirom da su neke županije već najavile ili provele prva masovnija cijepljenja, poput Međimurske županije koja je protekle subote cijepila 1100 osoba, želimo obavijestiti javnost da je s masovnijim cijepljenjem Varaždinska županija krenula već u ponedjeljak 15. veljače, putem ambulanti liječnika obiteljske medicine te je na taj način već prošli tjedan bila osigurana mogućnost cijepljenja za 1650 osoba, što je za 50 % više nego što je bilo u subotu u susjednoj županiji. Početkom ovog tjedna će liječnici obiteljske medicine zaprimiti najmanje novih 1700 doza cjepiva, kojima će moći nastaviti cijepiti svoje najugroženije pacijente – ističu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

I dodaju: – Na ovakav način se osigurava da upravo najugroženiji pacijenti s rubnih područja županije ne moraju putovati na jedno centralno mjesto, već se mogu cijepiti kod svojeg liječnika obiteljske medicine, koji ih i prati i najbolje je upoznat s njihovim zdravstvenim stanjem. Masovno cijepljenje putem punktova u dvoranama započet će kada budemo imali u najavi veće količine cjepiva, što još nije slučaj. Plan obuhvaća punktove za cijepljenje na više mjesta u županiji. Posebno napominjemo da nijedna županija neće, bez obzira na organizaciju, moći prije procijepiti svoje stanovništvo s obzirom da se svakoj županiji dodjeljuje količina cjepiva prema broju stanovnika. Do sada je na listama čekanja kod liječnika obiteljske medicine evidentirano preko 20.500 pacijenata te pozivamo stanovnike županije da se svakako predbilježe za cijepljenje – poručili su iz županijskog Stožera.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!