Povežite se s nama

Život i društvo

Majčino mlijeko je i hrana i ljubav i lijek

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Većina majki s područja Varaždinske županije doji svoju djecu prvih šest mjeseci. Potvrđuju to podaci koje je u povodu Tjedna dojenja koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza iznijela poznata varaždinska pedijatrica i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

– Radi se o podacima za 2013. godinu. Oni pokazuju da je na majčinom mlijeku do dva mjeseca starosti bilo 72,7 posto novorođenčadi s područja Varaždinske županije, a od tri do šest mjeseci na majčinom mlijeku je bilo 57,3 posto djece. No, nakon navršenih šest mjeseci na majčinom mlijeku je bilo svega 14,6 posto djece, što je ispod hrvatskog prosjeka – rekla je dr. Kolarek Karakaš koja je u četvrtak, zajedno sa zamjenikom župana Alenom Kišićem, predstavila nacionalni Program za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016. godine koji je Vlada usvojila u svibnju ove godine. Bila je to prigoda da varaždinska pedijatrica još jednom sve majke i one koje će to tek postati podsjeti na dobrobiti dojenja.

 

U sklopu Tjedna dojenja u Varaždinu će biti predstavljen letak u kojem se govori o važnosti dojenja

– Majčino mlijeko je puno više od hrane, ono je i ljubav i lijek. Dijete koje je na prsima kroz majčino mlijeko dobiva zaštitna tijela te je imunološki osnaženo, ali i zaštićeno od raznih bolesti respiratornih i probavnih sustava – podsjetila je dr. Kolarek Karakaš. Ipak, majke je upozorila da dok doje ne razgovaraju na mobitele, s čime se, priznala je, imala prigode susresti u svojoj liječničkoj praksi.
– Kada majka doji i istovremeno telefonira ili šalje SMS poruke gubi se emocionalna veza između majke i djeteta koja se postiže dojenjem i koja je vrlo važna – rekla je dr. Kolarek Karakaš.

Sve o prednostima dojenja za majku i dijete navedeno je i u prigodnom letku koji je pripremljen i koji će biti predstavljen idući tjedan u sklopu Tjedna dojenja kada će ispred Županijske palače biti postavljen prigodni štand.
– Sve buduće i sadašnje majke, ali i svi zainteresirani moći će tako na jednom mjestu doznati više o samom dojenju i svim prednostima koje ono pruža – rekla je dr. Kolarek Karakaš. 

LOŠ NATALITET

– U  Varaždinskoj  županiji 2014. broj novorođenih bio je 1.459 dok je broj umrlih bio 2.094, dakle vitalni je indeks 69,7 što je ispod hrvatskog prosjeka, a samo tri općine, Beretinec, Petrijanec i Visoko, imaju pozitivan vitalni indeks. Lokalna samouprava je dužna osigurati osnovne egzistencijalne uvjete kako bi došlo do povećanja nataliteta – ustvrdio je zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje