Povežite se s nama

Crna kronika

Majka i otac kod Varaždina svoju malu djecu ostavili kod bake i djeda pa godinama za njih nisu ni pitali

Objavljeno:

- dana

Valentina i Kristijan, roditelji dvoje malodobne djece, proglašeni su krivima zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava te su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne: majka je dobila deset, a otac četiri mjeseca zatvora, piše Podravski.

Čak sedam godina – od ožujka 2010. do kolovoza 2017. – majka uopće nije kontaktirala sa svojim mališanima, niti se raspitivala o njihovoj sudbini. Napustila je obiteljsku kuću i skrb o djeci prešutno prepustila djedu i baki, roditeljima bivšeg supruga. Otac je pak o djeci prestao brinuti od 2013. godine, a tek je povremeno kontaktirao s njima.

– Kao majka malodobne djece u potpunosti je prestala voditi brigu o svojoj djeci, na način da je, nakon što je napustila obiteljsku zajednicu, svu skrb o djeci prešutno prepustila djedu i baki koji su prethodno živjeli s njima u istoj kući, ali u odvojenom kućanstvu, dok ona s djecom nije uopće kontaktirala, nije ih posjećivala, nije se raspitivala o njihovom zdravstvenom stanju, imovinskim prilikama, niti je uopće doprinosila za njihovo uzdržavanje, nije odlazila u školu, niti se interesirala za njihovo obrazovanje, školske obveze, nije ni na koji način sudjelovala u skrbi, odgoju i podizanju djece, svjesna da na opisani način ugrožava psihički razvoj svoje djece, kao i njihovu emocionalnu stabilnost – navodi se u presudi Općinskog suda u Varaždinu.

Ako se nastave i dalje tako ponašati prema djeci, odnosno zanemarivati ih i ničim ne doprinositi njihovu uzdržavanju, morat će u zatvor, odlučio je Općinski sud.

Slično se ponašao i otac od lipnja 2013. godine do danas, pa je na koncu i on osuđen zbog zanemarivanja vlastite djece, inače učenika osnovne škole. Majka je tijekom istrage objasnila kako nakon odlaska iz kuće u kojoj je živjela sa suprugom i djecom nije viđala djecu jer joj je bio problem prijevoz.

– Nikad nisam išla posjetiti djecu, iako mi je bivši rekao da se mogu javiti njegovom ocu kada ih želim vidjeti. Nisam tražila ni da mi netko dovede djecu. Uzdržavanje sam plaćala neko vrijeme, ali sam prestala jer sam bila u lošoj materijalnoj situaciji – priznala je majka i cijelo se vrijeme vadila na neimaštinu u kojoj je živjela.

Otac se pak tijekom kaznenog postupka e branio šutnjom i o svemu nije rekao ni riječ.

Očito je bio svjestan onoga što su kao roditelji učinili. Centar za socijalnu skrb djecu im je zbog toga oduzeo i zabranio im da stanuju s njima, a mališani su povjereni na skrb djedu i baki. Ako se nastave i dalje tako ponašati prema djeci, odnosno zanemarivati ih i ničim ne doprinositi njihovu uzdržavanju, morat će u zatvor, odlučio je Općinski sud.

Izvor: Podravski.hr

Crna kronika

Iz voćnjaka u Črncu netko iskopao i ukrao sadnice oraha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustrcija/Pixabay

U vremenu od 10. veljače do 18. ožujka u Črncu Biškupečkom, nepoznati je počinitelj iz voćnjaka u vlasništvu obrta iz Doljana, iskopao i otuđio nekoliko desetaka sadnica oraha, javila je varaždinska policija.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 1000 eura. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Pijani vozači izlijetali s cesta proteklog vikenda, a rekorder je s više od 3 promila izazvao prometnu kod Ivanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Nesreći između Sigetca Ludbreškog i Sesveta Ludbreških/DVD Ludbreg

Proteklog vikenda varaždinska policija sankcioniral je više pijanih vozača.

U nedjelju, 19. ožujka, oko 20.15 sati, u Jerovcu, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Muškarac starosti 43 godine je upravljao osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 3.06 promila te za vrijeme dok mu je pravomoćnim rješenjem Policijske postaje Ivanec izrečena zabrana upravljanja motornim vozilima B kategorije. U jednom je trenutku prešao vozilom na suprotnu stranu kolnika, u trenutku kad je iz suprotnog smjera naišlo vozilo kojim je upravljao 23-godišnjak. Tom prilikom je došlo do udara lijevih bočnih ogledala vozila. Kako je 23-godišnjak pokušao izbjeći sudar, desnim prednjim pneumatikom vozila udario je u uzdignuti nogostup. Nakon prometne nesreće 43-godišnjak se udaljio s mjesta događaja te je ubrzo pronađen i priveden u Policijsku postaju Ivanec i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 18. ožujka, oko 19.15 sati na županijskoj cesti između mjesta Sigetec Ludbreški i Sesvete Ludbreške, ozlijeđen je 31-godišnjak. On je upravljao teretnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1.66 promila u smjeru Sesveta Ludbreških. U jednom je trenutku vozilom sišao ulijevo van kolnika, pri čemu je prednjim lijevim i bočnim dijelom vozila udario u kanal oborinskih voda. Pritom je ozlijeđen te je prevezen u Opću bolnicu Varaždin. Njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Jedna je osoba ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 18. ožujka, oko 19.45 sati u Obrankovcu. Muškarac starosti 42 godine upravljao je osobnim vozilom kojemu je isteklo važenje prometne dozvole te pod utjecajem alkohola od 1.81 promila, a za vrijeme vožnje nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Pri kretanju u smjeru Svetog Đurđa, prilikom izlaska iz desnog zavoja, zbog neprilagođene brzine kretanja osobinama i stanju ceste te uvjetima prometovanja, sletio je vozilom udesno van kolnika na zeleni pojas. Pritom je prednjim desnim dijelom vozila udario u stražnji lijevi dio osobnog vozila parkiranog na zelenoj površini, od siline udarca udareno je vozilo odbačeno prema naprijed, pri čemu je desnim bočnim dijelom udarilo prvoj u jednu, a potom i u drugu dvorišnu ogradu. U prometnoj je nesreći ozlijeđen vozač te mu je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici.

U petak, 17. ožujka, oko 19.15 sati, u Ulici Braće Radić u Jalkovcu, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Muškarac starosti 34 godine upravljao je osobnim vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 2.23 promila. Dolaskom do raskrižja s Varaždinskom ulicom prilikom skretanja u lijevo, zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju kolnika, izgubio je nadzor nad upravljačem i sletio vozilom udesno van kolnika. Tom je prilikom prednjim desnim kotačem vozila udario u betonski rubnik, a nakon toga prednjim desnim dijelom vozila u zid ograde.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje