Povežite se s nama

Međimurje

Majuško španciranje po zelenoj šetnici u Slakovcu

Objavljeno:

- dana

IZLET U PRIRODU

Udruga žena Slakovec priredila je i ove godine četvrto Majuško španciranje po šetnici u Slakovcu, tradicionalnu manifestaciju koja je po predivnom sunčanom vremenu okupila oko četiristo sudionika.

Uz podršku Turističke zajednice Općine Nedelišće, Kuće za odmor Čarolija obitelji Novak i Općine Nedelišće, programu španciranja odazvali su se šetači svih dobnih skupina, od djece do starijih, među kojima su bile i članice nekoliko udruga žena iz Općine Nedelišće i susjedstva.

Zeleni krajolik

Svi su oni zajedno proveli nekoliko sati u smirujućoj šetnji uz zeleni krajolik uživajući u proljetnim mirisima i bojama slakovskih šuma i livada, druženju i odmaku od svakodnevnih briga te ugodnom odmoru duha i tijela. Početak i cilj organiziran je u središtu Slakovca kod Vatrogasnog doma, nedaleko od znamenite čige, čiji je okoliš nedavno uređen. Cjelokupnu organizaciju i provedbu uspješno su odradile vrijedne članice Udruge žena Slakovca, a nekoliko vodiča pobrinulo se da se svi sudionici zadovoljni vrate sa šetnje. Kako se manifestacija priređuje na Majčin dan, prije starta održan je kraći program u kojem su nastupili mladi članovi Dječjeg zbora Josip Vrhovski iz Slakovca sa svojom voditeljicom Andrejom Ščapec koji su okupljene obradovali i s nekoliko recitacija o majkama.

Sedam kilometara

U ime Udruge žena Slakovec okupljene je pozdravila predsjednica udruge Valentina Oreški te je svim majkama poželjela sretan Majčin dan. Svim šetačima na sudjelovanju zahvalio je načelnik Općine Nedelišće Darko Dania koji se rado pridružio ovoj manifestaciji koja predstavlja ljepote suživota čovjeka s prirodom, a potiče i na međusobna upoznavanja i druženja.

Šetnica je okružena je zelenilom šuma i šarenilom livada

Šetnicu krajolikom Slakovca, koji je okružen zelenilom šuma i šarenilom livada i polja, održava i uređuje Udruga žena. Šetnica okružuje cijeli predio Slakovca te je duga oko sedam kilometara, dok se na Majuškom španciranju prođe njezinim kraćim dijelom od pet kilometara. Staza nije zahtjevna i većinom se proteže kroz prohodnu šumu. Uz obilježenu stazu nalaze se klupe na kojima šetači mogu dodatno predahnuti i uživati u zvucima, mirisima i ljepoti prirode, a uređeno je i nekoliko zanimljivih drvenih mostića preko potoka koji žubore ovim krajem gdje nizinsko Međimurje polako prelazi u briježni kraj.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje