Povežite se s nama

Međimurje

Majuško španciranje po zelenoj šetnici u Slakovcu

Objavljeno:

- dana

IZLET U PRIRODU

Udruga žena Slakovec priredila je i ove godine četvrto Majuško španciranje po šetnici u Slakovcu, tradicionalnu manifestaciju koja je po predivnom sunčanom vremenu okupila oko četiristo sudionika.

Uz podršku Turističke zajednice Općine Nedelišće, Kuće za odmor Čarolija obitelji Novak i Općine Nedelišće, programu španciranja odazvali su se šetači svih dobnih skupina, od djece do starijih, među kojima su bile i članice nekoliko udruga žena iz Općine Nedelišće i susjedstva.

Zeleni krajolik

Svi su oni zajedno proveli nekoliko sati u smirujućoj šetnji uz zeleni krajolik uživajući u proljetnim mirisima i bojama slakovskih šuma i livada, druženju i odmaku od svakodnevnih briga te ugodnom odmoru duha i tijela. Početak i cilj organiziran je u središtu Slakovca kod Vatrogasnog doma, nedaleko od znamenite čige, čiji je okoliš nedavno uređen. Cjelokupnu organizaciju i provedbu uspješno su odradile vrijedne članice Udruge žena Slakovca, a nekoliko vodiča pobrinulo se da se svi sudionici zadovoljni vrate sa šetnje. Kako se manifestacija priređuje na Majčin dan, prije starta održan je kraći program u kojem su nastupili mladi članovi Dječjeg zbora Josip Vrhovski iz Slakovca sa svojom voditeljicom Andrejom Ščapec koji su okupljene obradovali i s nekoliko recitacija o majkama.

Sedam kilometara

U ime Udruge žena Slakovec okupljene je pozdravila predsjednica udruge Valentina Oreški te je svim majkama poželjela sretan Majčin dan. Svim šetačima na sudjelovanju zahvalio je načelnik Općine Nedelišće Darko Dania koji se rado pridružio ovoj manifestaciji koja predstavlja ljepote suživota čovjeka s prirodom, a potiče i na međusobna upoznavanja i druženja.

Šetnica je okružena je zelenilom šuma i šarenilom livada

Šetnicu krajolikom Slakovca, koji je okružen zelenilom šuma i šarenilom livada i polja, održava i uređuje Udruga žena. Šetnica okružuje cijeli predio Slakovca te je duga oko sedam kilometara, dok se na Majuškom španciranju prođe njezinim kraćim dijelom od pet kilometara. Staza nije zahtjevna i većinom se proteže kroz prohodnu šumu. Uz obilježenu stazu nalaze se klupe na kojima šetači mogu dodatno predahnuti i uživati u zvucima, mirisima i ljepoti prirode, a uređeno je i nekoliko zanimljivih drvenih mostića preko potoka koji žubore ovim krajem gdje nizinsko Međimurje polako prelazi u briježni kraj.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje