Povežite se s nama

Međimurje

Makovec: Pretvara li se Međimurje u pravi europski rezervat za Rome?

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

Aktualac posljednje sjednice Skupštine Međimurske županije u ovom sazivu ostat će zapamćen po rekordno kratkom trajanju, s tek dva vijećnička pitanja upućena županu Matiji Posavcu.

Prvi se za riječ javio HDS-ov Franjo Cimerman, kojeg je zanimao trenutni status objekata i zemljišta bivše vojarne, koji su odlukom Vlade darovani Međimurskoj županiji.
– Prije godinu dana sam vas pitao s ove govornice zašto još uvijek zemljišta vojarne nisu bezuvjetno u vlasništvu Županije, na što ste odgovorili da je to samo pitanje dana – rekao je Cimerman, na što mu je župan odgovorio da spomenuta odluka Vlade postoji od trena kada je javnosti podastrijeta na njezinoj konferenciji za medije.
– Ugovori koji su potpisani stoje, a ovog tjedna je stigla dokumentacija Općinskog suda – pojasnio je Posavec, dodavši da Županija i njezine službe čekaju rješenje.
Potom se vijećnik Aleksandar Makovec u svojem izlaganju osvrnuo na nedavno ubojstvo 60-ogodišnjakinje u Piškorovcu. Pritom je upozorio na učestalo prosjačenje, sitne i šumske krađe romske populacije te na situaciju u kojoj pripadnici Specijalne policije čuvaju usjeve i povrtlarske kulture.

Upitna sigurnost

– Romska populacija, zahvaljujući neodgovornoj politici države i njenih europskih tutora, eksplozivno raste i pretvara Međimurje u europski rezervat za Rome, a hrvatsko stanovništvo, zahvaljujući politici te iste države, u Međimurju nestaje. Što ste vi do sada učinili prema nadležnima u državi da upozorite na opasnu i neodgovornu politiku prema Hrvatskoj, ali u krajnjoj liniji i prema romskoj populaciji u Međimurju – zanimalo je Makovca, koji je župana pitao i što namjerava poduzeti nakon spomenutog atragičnog događaja koji je potresao cijelo Međimurje. Posavec mu je odgovorio da je to jedna od tema o kojoj često razgovara s visokim dužnosnicima RH, jer se radi o segmentu sigurnosti.

Sistematizacija PU međimurske dozvoljava zapošljavanje 40 interventnih policajaca

– Postoje dva aspekta koji se ne mogu riješiti preko noći. Naime, Hrvatska ima zakone i oni bi se trebali poštovati. Ako svaki građanin plaća porez, vodu, struju, plin, onda treba poštivati i obaveze koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti javnog reda i mira. Sigurnost ne određuju općina, grad ili županija. Imamo službe koje se time moraju baviti. U svim razgovorima protekle četiri godine isticao sam da sistematizacija dozvoljava da se u PU međimurskoj može zaposliti od 30 do 40 interventnih policajaca – naglasio je župan, dodavši kako smatra da bi se različite naknade socijalne pomoći ne bi trebale davati u gotovu novcu. Rješenje vidi u izdavanju vaučera, ali uz strogu kontrolu tog davanja, što je u nadležnosti Centra za socijalni rad.

– Dakle, sinergija policije, pravosuđa te socijalnog rada uz naše preventivno djelovanje, jedina može uroditi plodom – rekao je Posavec.
Inače, u jednom od intenzivnijih dnevnih redova dosad, koji je zbog brojnih izvješća sadržavao 31 točku, vijećnici Županijske skupštine su tijekom dvosatnog zasjedanja zaokružili svoj četverogodišnji mandat. 

Objašnjavajući ih, župan Posavec je naglasio da je Međimurska županija pred potpisivanjem triju vrijednih ugovora za privlačenje europskih sredstava – Županijske bolnice Čakovec vrijedan 65 milijuna kuna, projekt revitalizacije palače Zrinski vrijedan 41 milijun kuna i projekt Attractour na prostoru bivše vojarne vrijedan oko četiri milijuna kuna.
– Upravo s tim projektima, zajedno s odlukom o decentraliziranim sredstvima u kojima je u obrazovnom i zdravstvenom segmentu preko 25 milijuna kuna investicija, pokreće se još jedan investicijski ciklus vrijedan preko 120 milijuna kuna. To je samo dokaz da u ovome trenutku Međimurska županija ima najveći investicijski ciklus u proteklih 25 godina. On zajedno sa svim projektima koji se u ovom trenutku odvijaju, za koje su potpisani ili će se uskoro potpisati ugovori, iznosi preko milijardu i 142 milijuna kuna – zaključio je.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prelog: treći puta ove godine podijeljene jednokratne naknade za novorođenčad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

U četvrtak, 28. rujna, u prostoru Gradske vijećnice Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek treći puta je ove godine podijelio jednokratne naknade za novorođenčad. Ovom prilikom podijeljeno je ukupno 15 naknada.

Naknada za prvo dijete roditelja podnositelja iznosi 270 eura, za drugo dijete 350 eura, za treće 400, za četvrto 600, a za peto i svako sljedeće dijete u obitelji podnositelja zahtjeva naknada iznosi 730 eura.

Roditelji i dalje imaju pravo i na poklon bon za kupnju opreme za novorođeno dijete, a vrijednost poklon bona iznosi 70 eura. Ovom prilikom podijeljeno je pet naknada za prvo, šest naknada za drugo, tri naknade za treće dijete i dvije naknade za četvrto dijete u obitelji, za što je Grad ukupno osigurao 6480 eura.

Kao dodatni poklon podijeljene su i besplatne godišnje članarine za Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga, kao i poklon bonovi Dječjeg kluba SiMS. Grad Prelog ove je godine ukupno podijelio 49 naknada za novorođenčad.

Nastavite čitati

Međimurje

U nedjelju će se održati Jesenski sajam Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 1. listopada 2023. godine, na trgu ispred Doma kulture Mala Subotica organizira se Jesenski sajam Općine Mala Subotica. Sajam počinje u 14 sati.

Jesenskom ugođaju Sajma doprinijet će dječja folklorna sekcija KUU Zvon, Puhački orkestar Općine Mala Subotica te tamburaški sastav „Vragolani“.

Oldtimer klub Međimurje-Čakovec će izložiti svoja oldtimer vozila na parkiralištu ispred Općine Mala Subotica, gdje će se vozila moći razgledati. 

U 18 sati u Domu kulture održat će se predstava „Gola istina“ u izvedbi Aleksandra Lazića koja je za starije od 14 godina. 

Na samom sajmu lokalni OPG-ovi izlagati će svoje proizvode te će biti organizirane jesenske radionice za djecu i roditelje. Na Jesenskom sajmu moći ćete uživati u langošima, pečenim kestenima, domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova, itd. 

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje