Povežite se s nama

Međimurje

Makovec: Pretvara li se Međimurje u pravi europski rezervat za Rome?

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

Aktualac posljednje sjednice Skupštine Međimurske županije u ovom sazivu ostat će zapamćen po rekordno kratkom trajanju, s tek dva vijećnička pitanja upućena županu Matiji Posavcu.

Prvi se za riječ javio HDS-ov Franjo Cimerman, kojeg je zanimao trenutni status objekata i zemljišta bivše vojarne, koji su odlukom Vlade darovani Međimurskoj županiji.
– Prije godinu dana sam vas pitao s ove govornice zašto još uvijek zemljišta vojarne nisu bezuvjetno u vlasništvu Županije, na što ste odgovorili da je to samo pitanje dana – rekao je Cimerman, na što mu je župan odgovorio da spomenuta odluka Vlade postoji od trena kada je javnosti podastrijeta na njezinoj konferenciji za medije.
– Ugovori koji su potpisani stoje, a ovog tjedna je stigla dokumentacija Općinskog suda – pojasnio je Posavec, dodavši da Županija i njezine službe čekaju rješenje.
Potom se vijećnik Aleksandar Makovec u svojem izlaganju osvrnuo na nedavno ubojstvo 60-ogodišnjakinje u Piškorovcu. Pritom je upozorio na učestalo prosjačenje, sitne i šumske krađe romske populacije te na situaciju u kojoj pripadnici Specijalne policije čuvaju usjeve i povrtlarske kulture.

Upitna sigurnost

– Romska populacija, zahvaljujući neodgovornoj politici države i njenih europskih tutora, eksplozivno raste i pretvara Međimurje u europski rezervat za Rome, a hrvatsko stanovništvo, zahvaljujući politici te iste države, u Međimurju nestaje. Što ste vi do sada učinili prema nadležnima u državi da upozorite na opasnu i neodgovornu politiku prema Hrvatskoj, ali u krajnjoj liniji i prema romskoj populaciji u Međimurju – zanimalo je Makovca, koji je župana pitao i što namjerava poduzeti nakon spomenutog atragičnog događaja koji je potresao cijelo Međimurje. Posavec mu je odgovorio da je to jedna od tema o kojoj često razgovara s visokim dužnosnicima RH, jer se radi o segmentu sigurnosti.

Sistematizacija PU međimurske dozvoljava zapošljavanje 40 interventnih policajaca

– Postoje dva aspekta koji se ne mogu riješiti preko noći. Naime, Hrvatska ima zakone i oni bi se trebali poštovati. Ako svaki građanin plaća porez, vodu, struju, plin, onda treba poštivati i obaveze koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti javnog reda i mira. Sigurnost ne određuju općina, grad ili županija. Imamo službe koje se time moraju baviti. U svim razgovorima protekle četiri godine isticao sam da sistematizacija dozvoljava da se u PU međimurskoj može zaposliti od 30 do 40 interventnih policajaca – naglasio je župan, dodavši kako smatra da bi se različite naknade socijalne pomoći ne bi trebale davati u gotovu novcu. Rješenje vidi u izdavanju vaučera, ali uz strogu kontrolu tog davanja, što je u nadležnosti Centra za socijalni rad.

– Dakle, sinergija policije, pravosuđa te socijalnog rada uz naše preventivno djelovanje, jedina može uroditi plodom – rekao je Posavec.
Inače, u jednom od intenzivnijih dnevnih redova dosad, koji je zbog brojnih izvješća sadržavao 31 točku, vijećnici Županijske skupštine su tijekom dvosatnog zasjedanja zaokružili svoj četverogodišnji mandat. 

Objašnjavajući ih, župan Posavec je naglasio da je Međimurska županija pred potpisivanjem triju vrijednih ugovora za privlačenje europskih sredstava – Županijske bolnice Čakovec vrijedan 65 milijuna kuna, projekt revitalizacije palače Zrinski vrijedan 41 milijun kuna i projekt Attractour na prostoru bivše vojarne vrijedan oko četiri milijuna kuna.
– Upravo s tim projektima, zajedno s odlukom o decentraliziranim sredstvima u kojima je u obrazovnom i zdravstvenom segmentu preko 25 milijuna kuna investicija, pokreće se još jedan investicijski ciklus vrijedan preko 120 milijuna kuna. To je samo dokaz da u ovome trenutku Međimurska županija ima najveći investicijski ciklus u proteklih 25 godina. On zajedno sa svim projektima koji se u ovom trenutku odvijaju, za koje su potpisani ili će se uskoro potpisati ugovori, iznosi preko milijardu i 142 milijuna kuna – zaključio je.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju dva slučaja zaraze koronom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 6 uzoraka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 19. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan nalaz, a na temelju kliničke slike COVID-19 je dijagnosticiran također kod jedne osobe.

U protekla 24 sata oporavilo se 57 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 586.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.830 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 74 godine.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.530 oboljelih, a ukupno se oporavilo 12.686 osoba.

Nastavite čitati