Povežite se s nama

Međimurje

Makovec: Pretvara li se Međimurje u pravi europski rezervat za Rome?

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

Aktualac posljednje sjednice Skupštine Međimurske županije u ovom sazivu ostat će zapamćen po rekordno kratkom trajanju, s tek dva vijećnička pitanja upućena županu Matiji Posavcu.

Prvi se za riječ javio HDS-ov Franjo Cimerman, kojeg je zanimao trenutni status objekata i zemljišta bivše vojarne, koji su odlukom Vlade darovani Međimurskoj županiji.
– Prije godinu dana sam vas pitao s ove govornice zašto još uvijek zemljišta vojarne nisu bezuvjetno u vlasništvu Županije, na što ste odgovorili da je to samo pitanje dana – rekao je Cimerman, na što mu je župan odgovorio da spomenuta odluka Vlade postoji od trena kada je javnosti podastrijeta na njezinoj konferenciji za medije.
– Ugovori koji su potpisani stoje, a ovog tjedna je stigla dokumentacija Općinskog suda – pojasnio je Posavec, dodavši da Županija i njezine službe čekaju rješenje.
Potom se vijećnik Aleksandar Makovec u svojem izlaganju osvrnuo na nedavno ubojstvo 60-ogodišnjakinje u Piškorovcu. Pritom je upozorio na učestalo prosjačenje, sitne i šumske krađe romske populacije te na situaciju u kojoj pripadnici Specijalne policije čuvaju usjeve i povrtlarske kulture.

Upitna sigurnost

– Romska populacija, zahvaljujući neodgovornoj politici države i njenih europskih tutora, eksplozivno raste i pretvara Međimurje u europski rezervat za Rome, a hrvatsko stanovništvo, zahvaljujući politici te iste države, u Međimurju nestaje. Što ste vi do sada učinili prema nadležnima u državi da upozorite na opasnu i neodgovornu politiku prema Hrvatskoj, ali u krajnjoj liniji i prema romskoj populaciji u Međimurju – zanimalo je Makovca, koji je župana pitao i što namjerava poduzeti nakon spomenutog atragičnog događaja koji je potresao cijelo Međimurje. Posavec mu je odgovorio da je to jedna od tema o kojoj često razgovara s visokim dužnosnicima RH, jer se radi o segmentu sigurnosti.

Sistematizacija PU međimurske dozvoljava zapošljavanje 40 interventnih policajaca

– Postoje dva aspekta koji se ne mogu riješiti preko noći. Naime, Hrvatska ima zakone i oni bi se trebali poštovati. Ako svaki građanin plaća porez, vodu, struju, plin, onda treba poštivati i obaveze koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti javnog reda i mira. Sigurnost ne određuju općina, grad ili županija. Imamo službe koje se time moraju baviti. U svim razgovorima protekle četiri godine isticao sam da sistematizacija dozvoljava da se u PU međimurskoj može zaposliti od 30 do 40 interventnih policajaca – naglasio je župan, dodavši kako smatra da bi se različite naknade socijalne pomoći ne bi trebale davati u gotovu novcu. Rješenje vidi u izdavanju vaučera, ali uz strogu kontrolu tog davanja, što je u nadležnosti Centra za socijalni rad.

– Dakle, sinergija policije, pravosuđa te socijalnog rada uz naše preventivno djelovanje, jedina može uroditi plodom – rekao je Posavec.
Inače, u jednom od intenzivnijih dnevnih redova dosad, koji je zbog brojnih izvješća sadržavao 31 točku, vijećnici Županijske skupštine su tijekom dvosatnog zasjedanja zaokružili svoj četverogodišnji mandat. 

Objašnjavajući ih, župan Posavec je naglasio da je Međimurska županija pred potpisivanjem triju vrijednih ugovora za privlačenje europskih sredstava – Županijske bolnice Čakovec vrijedan 65 milijuna kuna, projekt revitalizacije palače Zrinski vrijedan 41 milijun kuna i projekt Attractour na prostoru bivše vojarne vrijedan oko četiri milijuna kuna.
– Upravo s tim projektima, zajedno s odlukom o decentraliziranim sredstvima u kojima je u obrazovnom i zdravstvenom segmentu preko 25 milijuna kuna investicija, pokreće se još jedan investicijski ciklus vrijedan preko 120 milijuna kuna. To je samo dokaz da u ovome trenutku Međimurska županija ima najveći investicijski ciklus u proteklih 25 godina. On zajedno sa svim projektima koji se u ovom trenutku odvijaju, za koje su potpisani ili će se uskoro potpisati ugovori, iznosi preko milijardu i 142 milijuna kuna – zaključio je.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje