Povežite se s nama

Međimurje

Makovec: Pretvara li se Međimurje u pravi europski rezervat za Rome?

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

Aktualac posljednje sjednice Skupštine Međimurske županije u ovom sazivu ostat će zapamćen po rekordno kratkom trajanju, s tek dva vijećnička pitanja upućena županu Matiji Posavcu.

Prvi se za riječ javio HDS-ov Franjo Cimerman, kojeg je zanimao trenutni status objekata i zemljišta bivše vojarne, koji su odlukom Vlade darovani Međimurskoj županiji.
– Prije godinu dana sam vas pitao s ove govornice zašto još uvijek zemljišta vojarne nisu bezuvjetno u vlasništvu Županije, na što ste odgovorili da je to samo pitanje dana – rekao je Cimerman, na što mu je župan odgovorio da spomenuta odluka Vlade postoji od trena kada je javnosti podastrijeta na njezinoj konferenciji za medije.
– Ugovori koji su potpisani stoje, a ovog tjedna je stigla dokumentacija Općinskog suda – pojasnio je Posavec, dodavši da Županija i njezine službe čekaju rješenje.
Potom se vijećnik Aleksandar Makovec u svojem izlaganju osvrnuo na nedavno ubojstvo 60-ogodišnjakinje u Piškorovcu. Pritom je upozorio na učestalo prosjačenje, sitne i šumske krađe romske populacije te na situaciju u kojoj pripadnici Specijalne policije čuvaju usjeve i povrtlarske kulture.

Upitna sigurnost

– Romska populacija, zahvaljujući neodgovornoj politici države i njenih europskih tutora, eksplozivno raste i pretvara Međimurje u europski rezervat za Rome, a hrvatsko stanovništvo, zahvaljujući politici te iste države, u Međimurju nestaje. Što ste vi do sada učinili prema nadležnima u državi da upozorite na opasnu i neodgovornu politiku prema Hrvatskoj, ali u krajnjoj liniji i prema romskoj populaciji u Međimurju – zanimalo je Makovca, koji je župana pitao i što namjerava poduzeti nakon spomenutog atragičnog događaja koji je potresao cijelo Međimurje. Posavec mu je odgovorio da je to jedna od tema o kojoj često razgovara s visokim dužnosnicima RH, jer se radi o segmentu sigurnosti.

Sistematizacija PU međimurske dozvoljava zapošljavanje 40 interventnih policajaca

– Postoje dva aspekta koji se ne mogu riješiti preko noći. Naime, Hrvatska ima zakone i oni bi se trebali poštovati. Ako svaki građanin plaća porez, vodu, struju, plin, onda treba poštivati i obaveze koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti javnog reda i mira. Sigurnost ne određuju općina, grad ili županija. Imamo službe koje se time moraju baviti. U svim razgovorima protekle četiri godine isticao sam da sistematizacija dozvoljava da se u PU međimurskoj može zaposliti od 30 do 40 interventnih policajaca – naglasio je župan, dodavši kako smatra da bi se različite naknade socijalne pomoći ne bi trebale davati u gotovu novcu. Rješenje vidi u izdavanju vaučera, ali uz strogu kontrolu tog davanja, što je u nadležnosti Centra za socijalni rad.

– Dakle, sinergija policije, pravosuđa te socijalnog rada uz naše preventivno djelovanje, jedina može uroditi plodom – rekao je Posavec.
Inače, u jednom od intenzivnijih dnevnih redova dosad, koji je zbog brojnih izvješća sadržavao 31 točku, vijećnici Županijske skupštine su tijekom dvosatnog zasjedanja zaokružili svoj četverogodišnji mandat. 

Objašnjavajući ih, župan Posavec je naglasio da je Međimurska županija pred potpisivanjem triju vrijednih ugovora za privlačenje europskih sredstava – Županijske bolnice Čakovec vrijedan 65 milijuna kuna, projekt revitalizacije palače Zrinski vrijedan 41 milijun kuna i projekt Attractour na prostoru bivše vojarne vrijedan oko četiri milijuna kuna.
– Upravo s tim projektima, zajedno s odlukom o decentraliziranim sredstvima u kojima je u obrazovnom i zdravstvenom segmentu preko 25 milijuna kuna investicija, pokreće se još jedan investicijski ciklus vrijedan preko 120 milijuna kuna. To je samo dokaz da u ovome trenutku Međimurska županija ima najveći investicijski ciklus u proteklih 25 godina. On zajedno sa svim projektima koji se u ovom trenutku odvijaju, za koje su potpisani ili će se uskoro potpisati ugovori, iznosi preko milijardu i 142 milijuna kuna – zaključio je.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje