Povežite se s nama

Međimurje

Makovec: Pretvara li se Međimurje u pravi europski rezervat za Rome?

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

Aktualac posljednje sjednice Skupštine Međimurske županije u ovom sazivu ostat će zapamćen po rekordno kratkom trajanju, s tek dva vijećnička pitanja upućena županu Matiji Posavcu.

Prvi se za riječ javio HDS-ov Franjo Cimerman, kojeg je zanimao trenutni status objekata i zemljišta bivše vojarne, koji su odlukom Vlade darovani Međimurskoj županiji.
– Prije godinu dana sam vas pitao s ove govornice zašto još uvijek zemljišta vojarne nisu bezuvjetno u vlasništvu Županije, na što ste odgovorili da je to samo pitanje dana – rekao je Cimerman, na što mu je župan odgovorio da spomenuta odluka Vlade postoji od trena kada je javnosti podastrijeta na njezinoj konferenciji za medije.
– Ugovori koji su potpisani stoje, a ovog tjedna je stigla dokumentacija Općinskog suda – pojasnio je Posavec, dodavši da Županija i njezine službe čekaju rješenje.
Potom se vijećnik Aleksandar Makovec u svojem izlaganju osvrnuo na nedavno ubojstvo 60-ogodišnjakinje u Piškorovcu. Pritom je upozorio na učestalo prosjačenje, sitne i šumske krađe romske populacije te na situaciju u kojoj pripadnici Specijalne policije čuvaju usjeve i povrtlarske kulture.

Upitna sigurnost

– Romska populacija, zahvaljujući neodgovornoj politici države i njenih europskih tutora, eksplozivno raste i pretvara Međimurje u europski rezervat za Rome, a hrvatsko stanovništvo, zahvaljujući politici te iste države, u Međimurju nestaje. Što ste vi do sada učinili prema nadležnima u državi da upozorite na opasnu i neodgovornu politiku prema Hrvatskoj, ali u krajnjoj liniji i prema romskoj populaciji u Međimurju – zanimalo je Makovca, koji je župana pitao i što namjerava poduzeti nakon spomenutog atragičnog događaja koji je potresao cijelo Međimurje. Posavec mu je odgovorio da je to jedna od tema o kojoj često razgovara s visokim dužnosnicima RH, jer se radi o segmentu sigurnosti.

Sistematizacija PU međimurske dozvoljava zapošljavanje 40 interventnih policajaca

– Postoje dva aspekta koji se ne mogu riješiti preko noći. Naime, Hrvatska ima zakone i oni bi se trebali poštovati. Ako svaki građanin plaća porez, vodu, struju, plin, onda treba poštivati i obaveze koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti javnog reda i mira. Sigurnost ne određuju općina, grad ili županija. Imamo službe koje se time moraju baviti. U svim razgovorima protekle četiri godine isticao sam da sistematizacija dozvoljava da se u PU međimurskoj može zaposliti od 30 do 40 interventnih policajaca – naglasio je župan, dodavši kako smatra da bi se različite naknade socijalne pomoći ne bi trebale davati u gotovu novcu. Rješenje vidi u izdavanju vaučera, ali uz strogu kontrolu tog davanja, što je u nadležnosti Centra za socijalni rad.

– Dakle, sinergija policije, pravosuđa te socijalnog rada uz naše preventivno djelovanje, jedina može uroditi plodom – rekao je Posavec.
Inače, u jednom od intenzivnijih dnevnih redova dosad, koji je zbog brojnih izvješća sadržavao 31 točku, vijećnici Županijske skupštine su tijekom dvosatnog zasjedanja zaokružili svoj četverogodišnji mandat. 

Objašnjavajući ih, župan Posavec je naglasio da je Međimurska županija pred potpisivanjem triju vrijednih ugovora za privlačenje europskih sredstava – Županijske bolnice Čakovec vrijedan 65 milijuna kuna, projekt revitalizacije palače Zrinski vrijedan 41 milijun kuna i projekt Attractour na prostoru bivše vojarne vrijedan oko četiri milijuna kuna.
– Upravo s tim projektima, zajedno s odlukom o decentraliziranim sredstvima u kojima je u obrazovnom i zdravstvenom segmentu preko 25 milijuna kuna investicija, pokreće se još jedan investicijski ciklus vrijedan preko 120 milijuna kuna. To je samo dokaz da u ovome trenutku Međimurska županija ima najveći investicijski ciklus u proteklih 25 godina. On zajedno sa svim projektima koji se u ovom trenutku odvijaju, za koje su potpisani ili će se uskoro potpisati ugovori, iznosi preko milijardu i 142 milijuna kuna – zaključio je.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Policijske kamere u Međimurju su čudo tehnike, prepoznaju i neregistrirana vozila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Na području Međimurske županije u cilju povećanja prometne sigurnosti postavljeno je ukupno 19 kućišta u koja se mogu instalirati uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila (GATSO RT4), objavila je PU međimurska.

Policijska uprava međimurska trenutno raspolaže s četiri kamere, koje se prema sigurnosnoj procjeni sele iz jedne lokacije na drugu, dok prazna kućišta imaju preventivnu funkciju.

– Radi se o iznimno preciznim uređajima (kamerama) koji mogu istodobno mjeriti brzinu kretanja 32 vozila u istom kadru, danju ili noću, te u uvjetima smanjene vidljivosti. Osim nadzora brzine, kamere detektiraju i druge prekršaje poput nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog korištenja mobitela i drugih prekršaja. Nadogradnjom sustava, kamere sada imaju mogućnost automatskog prepoznavanja neregistriranih vozila, odnosno vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, neovisno o brzini njegovog kretanja – objavila je policija.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana te ako imaju važeću prometnu dozvolu. Za vozače koji upravljaju motornim ili priključnim vozilom koje nije registrirano ili kojem je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana propisana je novčana kazna od 2000 kuna.

Nadalje, vlasnik vozila dužan je odjaviti vozilo ukoliko ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka. Za vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole više od 12 mjeseci, rješenjem nadležnog tijela ukinut će se registarske pločice, dok je za počinitelja tog prekršaja propisana novčana kazna od 700 kuna.

Lokacije na kojima su postavljena kućišta za kamere na području Međimurske županije su u:

 • Nedelišću – ulicama Vladimira Nazora i Varaždinska,
 • Gornjem Hrašćanu – Čakovečkoj ulici,
 • Pušćinama – Čakovečkoj ulici,
 • Strahonincu – Dravskoj ulici (Poleve),
 • Kuršancu – Glavnoj ulici,
 • Savskoj Vesi – Ulici Josipa Bajkovca,
 • Prelogu – ulicama Zrinskih i Čakovečkoj,
 • Donjem Kraljevcu – Kolodvorskoj ulici,
 • Maloj Subotici – Glavnoj ulici,
 • Čakovcu – ulicama Zrinsko-Frankopanskoj i Južnoj obilaznici,
 • Šenkovcu – Ulici Maršala Tita,
 • Brezju (cesta za Lopatinec),
 • Štrukovcu (cesta za Mursko Središće),
 • Murskom Središću – ulicama Josipa Broza Tita i Martinskoj.

Nastavite čitati

Međimurje

Početak tjedna u Međimurju uz četiri nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 27. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 438 osoba te su evidentirana 4 pozitivna nalaza, što je 0,9% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 135.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 19 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, otpušten je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje