Povežite se s nama

Novosti

Mala poduzeća prevladavaju i uspješnija su

Objavljeno:

- dana

Prva sjednica županijskog Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju

Poduzetnici Varaždinske županije lani su ostvarili ukupne prihode u vrijednosti od 20,9 milijarde kuna. Tim su rezultatom zauzeli sedmo mjesto ukupnih županijskih  prihoda. Najveća dobit  ostvarena je u prerađivačkoj industrije, dok su graditeljstvo i proizvodnja odjeće zabilježili najgore poslovne rezultate. U lipnju je u Županiji bilo 14,6 posto nezaposlenih dok je državni prosjek 17,5 posto.

S takvim rezultatima Županija prati državne trendove, no ipak ju te brojke svrstavaju u sam vrh Republike Hrvatske. Barem je tako rekla Marina Klačmer Čalopa na prvoj sjednici Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske Županije, na prvoj sjednici tek ustrojenog savjeta. Također je rečeno da je , prema detaljno obrađenim podacima, u Županiji zaposleno 4,3 posto ukupnog broja zaposlenih u domaćem gospodarstvu, s prosjećnom plaćom od 3. 719 kuna. Tradicionalno najniža prosječna plaća zarađuje se u prerađivačkoj industriji. Naglašeno je da mala poduzeća brojčano prevladavaju te da ostvaruju veći udjel u dobiti od srednjih i velikih poduzeća.

Obrazovanje i gospodarstvo ne idu jedno bez drugoga

Predsjednica Savjeta Marina Klačmer Čalopa iskazala je nadu da će Savjet potaknuti pozitivne promjene u ovakvim gospodarskim trendovima Varaždinske županije.
– Članovi Savjeta dolaze iz redova predstavnika Županijske skupštine, obrazovnih i ostalih institucija, nevladinih udruga, nezavisnih stručnjaka, predstavnika gospodarstva te drugih osoba koje mogu pridonijeti radu Savjeta. Veseli me sprega obrazovanja i gospodarstva, jer jedno bez drugoga ne ide.-kazala je Marina Klačmer Čalopa .
Kada je riječ o međuregionalnoj suradnji, Varaždinska županija surađuje sa Županijom Zala iz Mađarske, Regijom Podravje iz Slovenije, Bratislavskim samoupravnim krajem, Kargastanskom  i Almatskom oblasti iz Republike Kazahstan te Khorasan razavi iz Islamske Republike Iran. Suradnja sa  Zadarsko-kninskom, Dubrovačko-neretvanskom, Vukovarsko-srijemskom Županijom uspostavljena je 1996. godine, a  sa Krapinsko-zagorskom 2009. godine. Varaždinska je županija članica Skupštine europskih regija, Instituta europskih regija,  CETC-Inicijative te Saveza Alpe-Jadran.

Savjet za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju nastavak je Savjeta za europske integracije, koji je aktivno djelovao od 2000. godine, na inicijativu tadašnjeg Ministarstva europskih integracija Republike Hrvatske. Savjet će pratiti stanje na području gospodarstva, predlagati mjere i aktivnosti za stvaranje poticajnog poslovnog okruženja na području Županije te mjere za povećanje direktnih stranih ulaganja i izvoza.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje