Povežite se s nama

Kultura

“Mala princeza” u režiji Julije Klier danas premijerno u HNK Varaždin

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVA ZA MLADE

Na Sceni Zvonimira Rogoza u varaždinskom HNK danas u 19 sati premijerno će biti izvedena predstava za mlade “Mala princeza” po motivima romana “Mali princ” Antoinea de Saint Exuperyja.

Režiju ove predstave potpisuje mlada redateljica Julia Klier čiji je dokumentarni film prošle godine u kategoriji studentskog filma osvojio glavnu nagradu na Sarajevo Film Festivalu.

Lisica, Zmija, Bijedni Cvjetić, Oholica i Pijanac

“Mala princeza” je predstava za mlade prema motivima romana “Mali princ”. Istražujući dijete u sebi, promijenila je Malog princa u Malu princezu. Priča se događa danas i ovdje, a kroz različite likove progovara se o manama i problemima društva.

Mala princeza, pametna i znatiželjna, no životno neiskusna djevojčica s asteroida B 612, zatekla se u velegradu na Zemlji gdje poznaje tinejdžere Zmiju, Lisicu i Bijednog Cvjetića te s njima kreće u avanturu. Na putu susreću Pijanca, Kraljicu, Oholicu i još mnoge odrasle kroz koje uči o apsurdnosti ozbiljnog, pobrkanim vrijednostima i nerazumijevanju.

Predstava je nastala u suradnji s Kazališnim studijom mladih HNK u Varaždinu, Prvom i Drugom gimnazijom Varaždin te Akademijom likovnih umjetnosti Zagreb.

Tekst i režiju potpisuje Julia Klier, dramaturginja je Emina Omerović, kostimografkinja je Žarka Krpan, a za scenografiju je zaslužna Eva Vučković. Skladanjem i dizajnom zvuka bavio se Vid Novak Kralj, za koreografiju je zaslužna Davorka Čorko Rodeš, dok su asistenti režije Dražen Krešić i Jelena Jambrošić Barnjak.

U predstavi likove utjelovljuju Janja Šestak (Mala princeza), Karla Aračić (Lisica), Jura Ruža (Zmija), Jelena Jambrošić Barnjak (Bijedni cvjetić), Ljiljana Bogojević (Kraljica), Ozren Opačić (Poslovni čovjek), Ivana Zanjko (Trgovkinja), Barbara Rocco (Znanstvenica), Darko Plovanić (Noćobdija), Zdenko Brlek (Skretničar), Nikša Eldan (Oholica) i Zvonko Zečević (Pijanac).

Predstavu možete pogledati ove subote i nedjelje, 15. i 16. listopada, u 19 sati na Sceni Zvonimira Rogoza ili 17., 19. i 21. listopada u jutarnjem terminu. Cijena ulaznice je 30 kuna, a sve informacije o predstavi možete pratiti na istoimenoj Facebook stranici.

U sklopu priprema za predstavu, u varaždinskoj su sinagogi 8. i 9. listopada četiri mlade umjetnice – Elena Štrok, Sara Grubić, Laura Sajko i Eva Vučković, studentice na Akademiji likovnih umjetnosti, oslikavale platna koja će se u predstavi koristiti kao elementi scenografije.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Kultura

U ponedjeljak u Galeriji HDLU otvorenje Godišnje skupne izložbe članova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 6. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje skupne izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin pod nazivom „HDLU recent“.

– Čast nam je pozvati Vas u Galeriju HDLU nakon skoro točno šest godina od prve izložbe koja je otvorena 10. prosinca 2015. – poručili su iz HDLU-a Varaždin.

Ova izložba dodatno je posvećena građanima Varaždina povodom Dana grada.

Sudjeluju 22 autora s 40-ak radova, a oni su: Ljiljana Belavić Kliček, Branko Bobić, Dražen Eisenbeisser, Vladimir Gašparić Gapa, Sandra Horvat, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopanec, Nedjeljko Klarić, Željko Lesar, Krunoslav Martinović, Valentina Meštrić, Jurica Mihinjač , Ivan Mladenović, Rajko Novak, Nenad Opačić, Dražen Pavlović, Davor Petak, Mateja Rusak, Damir Širola, Živko Toplak, Sunčanica Tuk i  Nedjeljko Krčar.

S obzirom na okolnosti, organizatori mole sve posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Nastavite čitati

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje