Povežite se s nama

Život i društvo

Mala škola za velike uspjehe: učenici V. osnovne škole Varaždin izvrsni na raznim natjecanjima!

Objavljeno:

- dana

Učenici V. osnovne škole Varaždin u ovoj su školskoj godini ostvarili izvrsne uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima u znanju i sportu.

Natjecatelje su s ponosom istaknuli u holu „Varaždinske građanske garde“ kako bi bili uzor i motivacija ostalim učenicima i na ponos svojih roditelja.

Potvrda je to i rada učitelja i učiteljica koji usmjeravaju učenike i to ne samo na nastavi, već i na ostalim aktivnostima, čime su u uspjehe učenika utkane i njihove niti znanja i vještina.

Na natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje sudjelovali su ovi učenici:

Domagoj Belić: učenik 7. a razreda osvojio je prva mjesta na županijskim natjecanjima iz biologije i kemije te time stekao pravo sudjelovanja na državnim natjecanjima. Na Državnom natjecanju iz kemije održanom u Splitu od 14. do 17. travnja u jakoj konkurenciji od 115 učenika zauzeo je odlično sedmo mjesto. Na Državnom natjecanju iz biologije održanom u Podgori od 12. do 15. svibnja osvojio je zapaženo 13. mjesto. Njegova je mentorica Gordana Križanić.

Anamarija Mrkonjić: učenica 8. a razreda na Županijskom natjecanju iz tehničke kulture u kategoriji modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina osvojila je prvo mjesto. Sudjelovala je na Državnom natjecanju u Poreču od 25. do 28. ožujka te zauzela 10. mjesto. Na Državnom natjecanju u istoj kategoriji sudjelovala je i 2017. godine te je osvojila deveto mjesto.

Lucija Šavor: učenica 7. a razreda na županijskom natjecanju iz tehničke kulture u kategoriji strojarske konstrukcije osvojila je drugo mjesto. Pozvana je na Državno natjecanje u Poreču od 25. do 28. ožujka i zauzela 16. mjesto. Sudjelovala je i 2018. na Državnom natjecanju u kategoriji graditeljstvo te je osvojila sedmo mjesto. Mentorica joj je bila Ines Brckan.

Sudjelujući u natjecanju mladih tehničara učenici već u osnovnoj školi stječu ozbiljna iskustva iz područja tehnike i tehnologije, što ih može motivirati za izbor budućega inženjerskog zvanja ili nastavak karijere u tehničkom području.

Na taj se način učenici usmjeravaju u STEM području, što se ostvaruje rukovanjem različitim strojevima, alatima i priborom, izborom i obradom materijala, sastavljanjem i programiranjem sklopovlja, pri čemu učenici izrađuje tehničku tvorevinu prema zadanoj dokumentaciji.

Josip Slatki: učenik je 7.a razreda te se ističe velikim interesom za geografiju i geografske teme. Snažnu unutarnju motivaciju za usvajanje geografskih sadržaja i razvijanje kartografske pismenosti pretočio je u odlične rezultate osvojivši već drugu godinu za redom prvo mjesto na županijskoj razini natjecanja iz geografije osnovnih škola Varaždinske županije.

Premda se tijekom godina susreo s različitim preprekama, one ga nisu nimalo omele na „geografskom putu“, čime je „hodajući Google Maps“ pokazao da nije samo pravi geografski znalac već i čvrst karakter.

U razgovoru s Josipom Slatkim možete saznati sve o ozljedama koje je zadobio uoči natjecanja, što misli o zbrajanju i oduzimanju kao osnovnim matematičkim operacijama te zašto mu pogled na crne kemijske izaziva stres. Zanimljivo je i to da ćete Josipa rijetko uspješno uhvatiti kamerom, osim u iznimnim situacijama kada su mu misli usredotočene na nešto važnije.

Njegova je mentorica Ivana Ivković.

Teodor Belaj – učenik 5. b razreda sudjelovao je na Županijskom natjecanju iz informatike i osvojio treće mjesto. Natjecanje se odvijalo u kategorijama Logo, Primjena algoritama, Digitalne kompetencije, Osnove informatike i Razvoj softvera. U odnosu na prošle godine, uvedena je nova kategorija digitalne kompetencije za učenike petih i šestih razreda kojima je od školske godine informatika obavezan predmet.

Nikola Sajko: učenik 5. b razreda također je sudjelovao na županijskom natjecanju iz informatike i osvojio drugo mjesto. Mentor mu je Zdravko Lacković.

Odbojkaška ekipa ŠSD V.OŠ Varaždin u sastavu Tibor Kovačić, Vinko Horvatić, Patrik Brezovec, Borna Šopar,  Ivan Mihalj, Matej Roginić, Lino Mežnarić, Borna Tuk, Roko Kovačić, Borna Pahor i Dino Šestak osvojila je na Županijskom natjecanju Školskih sportskih društava osnovnih škola u odbojci prvo mjesto i time se plasirala na Državno prvenstvo u Poreču od 25. do 27. ožujka. Tamo su zauzeli deveto mjesto.

Košarkaška ekipa V. osnovne škole u sastavu Tibor Kovačić, Vinko Horvatić, Patrik Brezovec, Borna Šopar,  Ivan Mihalj, Matej Roginić, Lino Mežnarić, Borna Tuk i Luka Kovačićek na Županijskom natjecanju Školskih sportskih društava osnovnih škola u košarci osvojila je prvo mjesto i time se plasirala na Državno prvenstvo u Poreču od 6. do 8. svibnja. Učenici su osvojili deveto mjesto od ukupno 24 osnovne škole.

– Učenici su se natjecali i u atletskim disciplinama: Matej Roginić – 100m/štafeta, Karlo Keretić – 300m/štafeta, Luka Kovačićek – skok u dalj, Borna Šopar – skok u vis, Patrik Brezovec – kugla, Ivan Mihalj – vortex, Borna Tuk – štafeta, Daniel Hukić – štafeta, Tibor Kovačić – 800m.

Na županijskom natjecanju osnovnih škola u atletici, učenici su osvojili prvo mjesto i time se plasirali na Državno prvenstvo u Splitu od 20. do 21. svibnja. Od 21 osnovne škole osvojili su deveto mjesto.

Na svim natjecanjima učenici su pokazali zavidne motoričke i kognitivne sposobnosti, timski rad i određenu dozu zrelosti i snalaženja u novonastalim situacijama. Njihova je mentorica Lovorka Maruševec.

Fran Marčec: učenik 3. a razreda i polaznik Centra izvrsnosti, sudjelovao je na Državnom Festivalu matematike u Puli održanom 6. svibnja. U kategoriji Piko (3. i 4. razredi) sa svojom ekipom (Ivan Goričanac, Iskra Županić i Nino Petek) osvojio drugo mjesto u konkurenciji 33 ekipe. Fran je uključen u dodatnu nastavu iz matematike u V. OŠ, a redovito polazi nastavu matematike u Centru izvrsnosti svake subote ujutro dok još većina njegovih prijatelja spava. Svaki trud se isplati, a to je Fran još jednom dokazao. Njegova je mentorica Sanda Rajn.

Stela Kukec i Anamarija Mrkonjić: učenice 8. a razreda sudjelovale su na županijskoj razini „Modelarske lige“ u organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin i osvojile prvo mjesto. Ovim uspjehom pozvane su na Državnu razinu natjecanja od 31. svibnja. do 2. lipnja u Kraljevici te su zauzele zapaženi rezultat.

Stela je i prijašnjih godina sudjelovala na državnim natjecanjima, a 2017. godine na Državnom natjecanju iz tehničke kulture u kategoriji maketarstvo i modelarstvo osvojila je treće mjesto. Mentorica im je Ines Brckan.

Bela Mitrović: učenica 4. b razreda sudjelovala je na 7. Međunarodnom festivalu „Djeca pjevaju“ održanom 29. ožujka u Varaždinu u dvorani Graberje. Osvojila je prvu nagradu stručnog žirija u mlađoj kategoriji (od 6 do 10 godina). Bela je otpjevala autorsku pjesmu „Ana i Braco“ uz odličnu pratnju plesačica Ele Martak, Dragane Oršuš i Une Horvat. Mentor joj je Mladen Fotak.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje