Povežite se s nama

Život i društvo

Mala škola za velike uspjehe: učenici V. osnovne škole Varaždin izvrsni na raznim natjecanjima!

Objavljeno:

- dana

Učenici V. osnovne škole Varaždin u ovoj su školskoj godini ostvarili izvrsne uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima u znanju i sportu.

Natjecatelje su s ponosom istaknuli u holu „Varaždinske građanske garde“ kako bi bili uzor i motivacija ostalim učenicima i na ponos svojih roditelja.

Potvrda je to i rada učitelja i učiteljica koji usmjeravaju učenike i to ne samo na nastavi, već i na ostalim aktivnostima, čime su u uspjehe učenika utkane i njihove niti znanja i vještina.

Na natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje sudjelovali su ovi učenici:

Domagoj Belić: učenik 7. a razreda osvojio je prva mjesta na županijskim natjecanjima iz biologije i kemije te time stekao pravo sudjelovanja na državnim natjecanjima. Na Državnom natjecanju iz kemije održanom u Splitu od 14. do 17. travnja u jakoj konkurenciji od 115 učenika zauzeo je odlično sedmo mjesto. Na Državnom natjecanju iz biologije održanom u Podgori od 12. do 15. svibnja osvojio je zapaženo 13. mjesto. Njegova je mentorica Gordana Križanić.

Anamarija Mrkonjić: učenica 8. a razreda na Županijskom natjecanju iz tehničke kulture u kategoriji modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina osvojila je prvo mjesto. Sudjelovala je na Državnom natjecanju u Poreču od 25. do 28. ožujka te zauzela 10. mjesto. Na Državnom natjecanju u istoj kategoriji sudjelovala je i 2017. godine te je osvojila deveto mjesto.

Lucija Šavor: učenica 7. a razreda na županijskom natjecanju iz tehničke kulture u kategoriji strojarske konstrukcije osvojila je drugo mjesto. Pozvana je na Državno natjecanje u Poreču od 25. do 28. ožujka i zauzela 16. mjesto. Sudjelovala je i 2018. na Državnom natjecanju u kategoriji graditeljstvo te je osvojila sedmo mjesto. Mentorica joj je bila Ines Brckan.

Sudjelujući u natjecanju mladih tehničara učenici već u osnovnoj školi stječu ozbiljna iskustva iz područja tehnike i tehnologije, što ih može motivirati za izbor budućega inženjerskog zvanja ili nastavak karijere u tehničkom području.

Na taj se način učenici usmjeravaju u STEM području, što se ostvaruje rukovanjem različitim strojevima, alatima i priborom, izborom i obradom materijala, sastavljanjem i programiranjem sklopovlja, pri čemu učenici izrađuje tehničku tvorevinu prema zadanoj dokumentaciji.

Josip Slatki: učenik je 7.a razreda te se ističe velikim interesom za geografiju i geografske teme. Snažnu unutarnju motivaciju za usvajanje geografskih sadržaja i razvijanje kartografske pismenosti pretočio je u odlične rezultate osvojivši već drugu godinu za redom prvo mjesto na županijskoj razini natjecanja iz geografije osnovnih škola Varaždinske županije.

Premda se tijekom godina susreo s različitim preprekama, one ga nisu nimalo omele na „geografskom putu“, čime je „hodajući Google Maps“ pokazao da nije samo pravi geografski znalac već i čvrst karakter.

U razgovoru s Josipom Slatkim možete saznati sve o ozljedama koje je zadobio uoči natjecanja, što misli o zbrajanju i oduzimanju kao osnovnim matematičkim operacijama te zašto mu pogled na crne kemijske izaziva stres. Zanimljivo je i to da ćete Josipa rijetko uspješno uhvatiti kamerom, osim u iznimnim situacijama kada su mu misli usredotočene na nešto važnije.

Njegova je mentorica Ivana Ivković.

Teodor Belaj – učenik 5. b razreda sudjelovao je na Županijskom natjecanju iz informatike i osvojio treće mjesto. Natjecanje se odvijalo u kategorijama Logo, Primjena algoritama, Digitalne kompetencije, Osnove informatike i Razvoj softvera. U odnosu na prošle godine, uvedena je nova kategorija digitalne kompetencije za učenike petih i šestih razreda kojima je od školske godine informatika obavezan predmet.

Nikola Sajko: učenik 5. b razreda također je sudjelovao na županijskom natjecanju iz informatike i osvojio drugo mjesto. Mentor mu je Zdravko Lacković.

Odbojkaška ekipa ŠSD V.OŠ Varaždin u sastavu Tibor Kovačić, Vinko Horvatić, Patrik Brezovec, Borna Šopar,  Ivan Mihalj, Matej Roginić, Lino Mežnarić, Borna Tuk, Roko Kovačić, Borna Pahor i Dino Šestak osvojila je na Županijskom natjecanju Školskih sportskih društava osnovnih škola u odbojci prvo mjesto i time se plasirala na Državno prvenstvo u Poreču od 25. do 27. ožujka. Tamo su zauzeli deveto mjesto.

Košarkaška ekipa V. osnovne škole u sastavu Tibor Kovačić, Vinko Horvatić, Patrik Brezovec, Borna Šopar,  Ivan Mihalj, Matej Roginić, Lino Mežnarić, Borna Tuk i Luka Kovačićek na Županijskom natjecanju Školskih sportskih društava osnovnih škola u košarci osvojila je prvo mjesto i time se plasirala na Državno prvenstvo u Poreču od 6. do 8. svibnja. Učenici su osvojili deveto mjesto od ukupno 24 osnovne škole.

– Učenici su se natjecali i u atletskim disciplinama: Matej Roginić – 100m/štafeta, Karlo Keretić – 300m/štafeta, Luka Kovačićek – skok u dalj, Borna Šopar – skok u vis, Patrik Brezovec – kugla, Ivan Mihalj – vortex, Borna Tuk – štafeta, Daniel Hukić – štafeta, Tibor Kovačić – 800m.

Na županijskom natjecanju osnovnih škola u atletici, učenici su osvojili prvo mjesto i time se plasirali na Državno prvenstvo u Splitu od 20. do 21. svibnja. Od 21 osnovne škole osvojili su deveto mjesto.

Na svim natjecanjima učenici su pokazali zavidne motoričke i kognitivne sposobnosti, timski rad i određenu dozu zrelosti i snalaženja u novonastalim situacijama. Njihova je mentorica Lovorka Maruševec.

Fran Marčec: učenik 3. a razreda i polaznik Centra izvrsnosti, sudjelovao je na Državnom Festivalu matematike u Puli održanom 6. svibnja. U kategoriji Piko (3. i 4. razredi) sa svojom ekipom (Ivan Goričanac, Iskra Županić i Nino Petek) osvojio drugo mjesto u konkurenciji 33 ekipe. Fran je uključen u dodatnu nastavu iz matematike u V. OŠ, a redovito polazi nastavu matematike u Centru izvrsnosti svake subote ujutro dok još većina njegovih prijatelja spava. Svaki trud se isplati, a to je Fran još jednom dokazao. Njegova je mentorica Sanda Rajn.

Stela Kukec i Anamarija Mrkonjić: učenice 8. a razreda sudjelovale su na županijskoj razini „Modelarske lige“ u organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin i osvojile prvo mjesto. Ovim uspjehom pozvane su na Državnu razinu natjecanja od 31. svibnja. do 2. lipnja u Kraljevici te su zauzele zapaženi rezultat.

Stela je i prijašnjih godina sudjelovala na državnim natjecanjima, a 2017. godine na Državnom natjecanju iz tehničke kulture u kategoriji maketarstvo i modelarstvo osvojila je treće mjesto. Mentorica im je Ines Brckan.

Bela Mitrović: učenica 4. b razreda sudjelovala je na 7. Međunarodnom festivalu „Djeca pjevaju“ održanom 29. ožujka u Varaždinu u dvorani Graberje. Osvojila je prvu nagradu stručnog žirija u mlađoj kategoriji (od 6 do 10 godina). Bela je otpjevala autorsku pjesmu „Ana i Braco“ uz odličnu pratnju plesačica Ele Martak, Dragane Oršuš i Une Horvat. Mentor joj je Mladen Fotak.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati