Povežite se s nama

Život i društvo

Mala stabilna općina koja ima pozitivnu budućnost

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

– Općina Klenovnik kroz mnoge je napore i reforme koje provodi u zadnje dvije godine postigla očekivanu stabilnost i iz letargije, stagnacije i besperspektivnosti izašla je i sada se uzdiže, što je vidljivo u svakom pogledu – istaknuo je Martin Oreški, načelnik Općine Klenovnik, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u povodu Dana Općine i 771. obljetnice prvog spominjanja Klenovnika u petak u dvorani OŠ Klenovnik.

Na sjednici su se okupili brojni uzvanici, među kojima je bio varaždinski župan Predrag Štromar, njegov zamjenik Alan Košić, gradonačelnik Ivanca i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, saborski zastupnik Mario Habek, mons. Nedjeljko Pintarić, župnik Josip Jagarčec i mnogi načelnici te ravnatelji tvrtki s područja Varaždinske županije.

Radimo poštenije

Da je pred Klenovnikom svijetla budućnost najbolje govori niz projekata koji su uspješno realizirani u proteklih godinu dana, ali i brojni novi koje si je jasno zacrtala općinska vlast na čelu s načelnikom Oreškim.

– Prije godinu dana glavni naglasak stavljao sam na funkcionalnost. Želio sam Općinu Klenovnik postaviti u funkciju današnje uređenosti prema normama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i postizanja rezultata koji se od nje očekuju. Danas mogu sa zadovoljstvom konstatirati da je ta misija pri samom kraju te da danas radimo puno transparentnije i poštenije za dobrobit svih mještana. Još nam je malo potrebno da zatabamo napravljene staze koje vode mirnom i stabilnom funkcioniranju jedne male jedinice lokalne samouprave – istaknuo je načelnik.

U proteklih godinu dana dovršen je projekt IPARD-a “Čardak – Lukavski”, proveden i dovršen projekt modernizacije javne rasvjete za centralni dio naselja Klenovnik, a dovršen je i projekt izgradnje nogostupa i odvodnje otpadnih voda zapadno prema Lepoglavi.

– Proveden je i dovršen projekt obnove energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, no prava je šteta što se za sufinanciranje nije prijavilo više domaćinstava – istaknuo je načelnik Općine Klenovnik i najavio mnoge nove projekte.

– U tijeku je provedba Strategije razvoja Općine Klenovnik za razdoblje od 2015. do 2020., projekt izgradnje širokopojasnog interneta, kao i međunarodni projekt prekogranične suradnje “De-park”, koji se odnosi na očuvanje kulturne baštine. No, među najznačajnijim projektima je rekonstrukcija i opremanje Vatrogasnog doma, koji je u pripremi – istaknuo je Oreški.

Također, napravljene su sve pretpostavke i glavni izvedbeni projekti asfaltiranja nerazvrstanih cesta na području Općine Klenovnik, a trenutno se prikuplja i izrađuje projektna dokumentacija za rekonstrukciju i opremanje grobne kuće, u sklopu koje bi se asfaltiralo parkiralište za groblje i izradila nova ograda.

Suradnja za pet

Uz realizaciju brojnih projekata Općina Klenovnik uspješno je surađivala s Ministarstvom zaštite okoliša i prostornog uređenja, Ministarstvom gospodarstva i Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja.

Ministarstvo gospodarstva dalo je 400.000 kuna za projekt javne rasvjete

– Možemo se pohvaliti da smo tijekom ove godine iz Ministarstva gospodarstva dobili 400.000 kuna bespovratnih sredstava, što je dovoljno da se na cijelom području Općine provede projekt učinkovite i moderne javne rasvjete – rekao je Oreški.

Općina Klenovnik je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja bespovratno dobila 40.000 kuna za nabavku rider traktora za uređenje zelenih površina. U pozitivnom smjeru Općina Klenovnik namjerava ići i dalje. U 2016. u planu je realizacija projekata koji su još u pripremi za prijavu prema Fondu za ruralni razvoj, a u planu su i neki manji projekti oko izgradnje komunalne infrastrukture.

– Poznavajući situaciju u nekim jedinicama lokalne samouprave gdje je punjenje proračuna u velikom minusu, u Općini Klenovnik možemo se pohvaliti da je na polugodišnjoj razini iznos planiranih prihoda proračuna pogođen skoro s indeksom 100 posto. Posebno veseli iznos izvornih prihoda proračuna – zadovoljan je načelnik Oreški.

Hrabro dalje!

I sam župan Štromar pohvalio je način na koji se radi u Općini Klenovnik, koja ima mnogo potencijala za daljnji razvoj.
– Jasno se vidi da se ovdje radi i da ste izašli iz kriznih vremena. Općinsko vijeće zajedno s načelnikom dogovara koji će se projekti realizirati i to je izuzetno važno jer jedino na taj način oni se mogu uspješno ostvariti. Iskoristili ste i sredstva iz ministarstava, a koristite i EU fondove, što se vidi na standardu mještana i Općine, a nisu zanemariva ni ulaganja u Bolnicu, koja bilježi nova zapošljavanja. Vidi se da Klenovnik raste, da je dosta pesimizma i da imate pozitivnu budućnost – istaknuo je Štromar. Potpredsjednik Sabora Batinić istaknuo je da je Općina Klenovnik primjer da male općine mogu egzistirati samostalno.

U pripremi je projekt rekonstrukcije i opremanja Vatrogasnog doma

– Puno je bilo govora da se ukinu ili spoje male općine, no Općina Klenovnik za mene je općina koja s racionalnom upravom, ciljem i strategijom te realizacijom projekata ide naprijed. Nastavite na ovakav način i ne zaboravite: dobre ideje dolaze od mještana – poručio je Batinić.

Za Vukovoj novci iz EU

Zahvaljujući suradnji s HEP-om završeno je postavljanje javne rasvjete u selu Lipica i Tomišaki, a uz potporu ŽUC-u asfaltirano je nekoliko cesta na području Općine Klenovnik. U planu je rješavanje vodoopsrkbe u Gorancu, za koju je Ivkom d.d. pripremio svu potrebnu dokumentaciju, a pripremljena je i sva potrebna dokumentacija za projekt drugog dijela visoke zone i opskrbe vodom za Vukovoj, koji je pod nadležnosti Varkoma.Varaždinska komunalna tvrtka planira novce za taj projekt dobiti iz EU fondova, pa se očekuje da bi se s gradnjom moglo početi 2017. 

PROJEKT “DE-PARK”

Obilježavanje Dana Općine poklopilo se s europskim projektom “De-park”, u kojem sudjeluje Općina Klenovnik. Riječ je o projektu kojem je cilj očuvanje i oživljavanje kulturne baštine. U projekt je uključeno ukupno devet partnera iz Hrvatske i Slovenije koji tijekom trajanja projekta na svom području moraju realizirati vlastite programe usmjerene očuvanju tradicije svog kraja. Tako je u sklopu Dana Općine u Klenovniku održan Sajam starih zanata i događaja iz srednjeg vijeka, na kojem su predstavljeni zanati karakteristični za klenovnički kraj, a to su licitari, lončari i kovači. Posebno atraktivna za sve mještane i njihove goste bila je vožnja kočijom u subotu popodne, koju nije uspjela pokvariti ni kiša, a u kojoj su se provozali i sam grof i grofica Drašković.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Iva Olivari i Tomislav Pacak dolaze u Sveti Petar, govorit će o uspjehu nogometne reprezentacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iva Olivari, team menadžerica Hrvatske nogometne reprezentacije, i Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza, povodom proslave Dana Općine Mali Bukovec dolaze u Društveni dom Sveti Petar.

Dvojac je to koji godinama prati Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na svim njezinim velikim podvizima i osigurava da sve ono izvan terena, nama navijačima često nevidljivo, teče besprijekorno. Nakon osvajanja tri velike medalje u samo nekoliko godina – srebra i bronce na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. te srebrne medalje u Ligi nacija 2023. godine – pod vodstvom Zlatka Dalića Hrvatska je prošli tjedan osvojila i ACUD CUP.

Dok smo mi navijači stvarali atmosferu na tribinama, slavili pred TV prijemnicima kod prijatelja ili kod kuće, Iva Olivari i Tomislav Pacak bili su dio zbivanja u samom njegovom centru. Oni znaju što znači da je HNS #obitelj, koliko se naporan rad na kraju isplati i kako svatko u timu ima svoje mjesto. Sada nam nude jedinstvenu priliku da sve to i još više saznamo i mi. Predavanje pod nazivom “Tajne uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije” održat će u petak,26.4.2024. u 18 sati u Društvenom domu Sveti Petar.

-Pozivamo sve mještane Općine Mali Bukovec da dođu čuti priču o Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji izbliza i da Ivi Olivari i Tomislavu Pacaku pokažu koliko nam Reprezentacija znači! – stoji u pozivu Općine Mali Bukovec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje