Povežite se s nama

Međimurje

Mala Subotica: Povelja Međimurske županije u rukama vatrogasca Ivana Horvata

Objavljeno:

- dana

Na prijedlog Vatrogasne zajednice Međimurske županije i Kluba vatrogasnih veterana Vatrogasne zajednice Međimurske županije, Skupština Međimurske županije dodijelila je Povelju Ivanu Horvatu, članu DVD-a Držimurec-Strelec.

Nagrada je uručena u znak priznanja i zahvalnosti zbog zasluga i izvanrednog doprinosa u razvoju i unaprjeđenju vatrogastva na području Međimurske županije, a u ime Ivana Horvata nagradu je preuzeo sin Dejan Horvat.

Ivan Horvat rođen je 16. srpnja 1949. godine u Držimurcu, gdje i danas živi. U vatrogasnu organizaciju uključuje se davne 1970. godine kao mladić iz vatrogasne obitelji. Odmah po prijemu u društvo uključuje se u rad s najmlađim članovima, a po stjecanju potrebnih godina i u operativno članstvo. Kao mladi vatrogasac uključuje se u obrazovanje za vatrogasna zvanja: vatrogasac 1980.-1981. godine, vatrogasac I klase 1981.-1985., dočasnik 1985.-1987., dočasnik I klase 1987.-1988., časnik 1988.-1999., dok je 1999. godine od Hrvatske vatrogasne zajednice stekao zvanje Višega počasnog vatrogasnog časnika.

Temeljem njegova izvanrednog zalaganja u radu DVD-a Držimurec–Strelec više puta je bio biran za najodgovornije dužnosti. Tako je od 1976. do 1984. godine bio tajnik DVD-a, od 1984. do 2004. godine predsjednik društva, a od 2005. godine uživa u tituli počasnog predsjednika DVD-a Držimurec-Strelec. Bio je predsjednik SIZ-a (1982-1993.), VZPO-a Belica – Mala Subotica – Orehovica (1993.-2005.), Vatrogasnog saveza Općine Čakovec (1988.-1993.), počasni predsjednik VZPO Belica-Mala Subotica-Orehovica od 2005. godine, kao i zamjenik predsjednika VZMŽ od 1996. do 2005. godine.

U dugogodišnjem dobrovoljnom radu pod njegovim rukovodstvom Društvo postiže zapažene rezultate, koji se u najvećoj mjeri oslikavaju na izgradnji vatrogasnih domova i drugih objekata, nabavi vatrogasne opreme, prijmu mladih članova u vatrogasne organizacije na području cijele Međimurske županije.

Posebno se isticao u aktivnostima u provođenju operativnih zadaća, odnosno u provođenju preventivnih mjera i samim akcijama gašenja požara.

– Nažalost, prilikom gašenja požara u naselju Piškorovec došlo je do ozljede uslijed ugriza psa, od čega je teško obolio i bio u smrtnoj opasnosti. Usprkos naporima liječnika i svojoj osobnoj upornosti, kao i podršci obitelji, danas je pokretan, no nesreća je ipak ostavila vidljive posljedice. Samim time ne može obnašati svoje omiljene operativne i organizacijske poslove te zadaće dobrovoljnog vatrogasca – rekli su Ivanovi prijatelji iz vatrogasne zajednice.

Svoje vatrogasno iskustvo prenio je na sina Dejana, koji danas obnaša dužnost predsjednika DVD-a Držimurec-Strelec. Još uvijek, koliko mu zdravlje dopušta, daje mu potporu.  Za svoj pedesetogodišnji uzoran rad u vatrogastvu primio je brojna vatrogasna odlikovanja i priznanja: brončanu vatrogasnu medalju (1985.), Zlatnu plamen zvijezda – VSO Zabok (1990.), srebrnu vatrogasnu medalju (1995.), Spomenicu Domovinskog rata (1996.), Spomenicu HVZ-a (2001. i 2006.), zlatnu vatrogasnu medalju (2005.), Odlikovanje za posebne zasluge (2005.), Povelju i plaketu s likom Mirka Kolarića od HVZ-a (2006.) i Vatrogasne spomenice za 10, 20, 30, 40 i 50 godina djelovanja, kao i veteransku spomenicu.

Međimurje

FOTO O celijakiji i prehrani bez glutena na zanimljiv način učilo 132-oje vrtićaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske realizirala je projekt „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojim se povećala razina znanja i svijesti o celijakiji, alergiji i netoleranciji na gluten kod djece predškolske dobi i djelatnika dječjih vrtića uključenih u projekt.

U prvom dijelu projekta 24. svibnja u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su dva stručna predavanja o celijakiji.

Prvo predavanje pod nazivom „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ održao je dr. med., spec. pedijatrije i supspec. dječje gastroenterologije Igor Šegović, dok je drugo održala mag. psihologije i pedagogije Tihana Đumić na temu „Psihološke poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“.

Predavanjima su prisustvovali djelatnici predškolskih ustanova na području Grada Čakovca – odgojitelji predškolske djece koji rade poslove njege, skrbi, odgoja i naobrazbe djece, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu.

Drugi dio projekta provodio se u dječjim vrtićima na području Grada Čakovca. Na poziv Udruge u projekt su se uključili Dječji vrtić „Cvrčak“ sa svojim područnim odjelima – DV „Stonoga“, DV „Krijesnice“, DV „Maslačak“ i DV „Pčelice“.

Sudjelovalo je ukupno 132-oje djece, a aktivnosti su provedene na način prilagođen djeci predškolskog uzrasta radi što boljeg razumijevanja pojma celijakije i bezglutenske prehrane.

Svako dijete ponijelo je kući brošuru „Sigurno bez glutena“ te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 132 obitelji. Edukaciju su provodile članice Udruge uz odgojitelje skupina.

Slikovnica i zakuska

Na „Satu o celijakiji i prehrani bez glutena“ čitala se slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“.

Budući da je pojam celijakije apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena.

Mališani su također proučavali brošuru „Sigurno bez glutena“ koja se nadovezuje na slikovnicu te su se upoznali s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.

Zatim su izrađivali plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtali crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku i rješavali labirint na papiru, a održana je i bezglutenska zakuska.

Vrtićarci su tako mogli kušati bezglutenske proizvode i shvatiti da hrana bez glutena nije toliko drukčija i ništa manje ukusna od njihove te da je mogu konzumirati svi. Upravo bezglutensku zakusku djeca su izuzetno pozitivno doživjela.

Osim toga, putem slikovnice o celijakiji i brošure educiralo se djecu se o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko „drukčije“ hrani.

Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultirao je interesom djece i boljim razumijevanjem „različitosti“ djeteta s celijakijom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšao uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi.

Projekt sufinancira Grad Čakovec, a voditeljica projekta je Marija Goričanec.

– Zahvaljujemo Dječjem vrtiću „Cvrčak“ na uključenju u projektne aktivnosti, na prekrasnom prijmu i odličnoj suradnji koja će se, nadamo se, nastaviti i ubuduće – poručili su iz Udruge.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje