Povežite se s nama

Međimurje

Mala Subotica: Povelja Međimurske županije u rukama vatrogasca Ivana Horvata

Objavljeno:

- dana

Na prijedlog Vatrogasne zajednice Međimurske županije i Kluba vatrogasnih veterana Vatrogasne zajednice Međimurske županije, Skupština Međimurske županije dodijelila je Povelju Ivanu Horvatu, članu DVD-a Držimurec-Strelec.

Nagrada je uručena u znak priznanja i zahvalnosti zbog zasluga i izvanrednog doprinosa u razvoju i unaprjeđenju vatrogastva na području Međimurske županije, a u ime Ivana Horvata nagradu je preuzeo sin Dejan Horvat.

Ivan Horvat rođen je 16. srpnja 1949. godine u Držimurcu, gdje i danas živi. U vatrogasnu organizaciju uključuje se davne 1970. godine kao mladić iz vatrogasne obitelji. Odmah po prijemu u društvo uključuje se u rad s najmlađim članovima, a po stjecanju potrebnih godina i u operativno članstvo. Kao mladi vatrogasac uključuje se u obrazovanje za vatrogasna zvanja: vatrogasac 1980.-1981. godine, vatrogasac I klase 1981.-1985., dočasnik 1985.-1987., dočasnik I klase 1987.-1988., časnik 1988.-1999., dok je 1999. godine od Hrvatske vatrogasne zajednice stekao zvanje Višega počasnog vatrogasnog časnika.

Temeljem njegova izvanrednog zalaganja u radu DVD-a Držimurec–Strelec više puta je bio biran za najodgovornije dužnosti. Tako je od 1976. do 1984. godine bio tajnik DVD-a, od 1984. do 2004. godine predsjednik društva, a od 2005. godine uživa u tituli počasnog predsjednika DVD-a Držimurec-Strelec. Bio je predsjednik SIZ-a (1982-1993.), VZPO-a Belica – Mala Subotica – Orehovica (1993.-2005.), Vatrogasnog saveza Općine Čakovec (1988.-1993.), počasni predsjednik VZPO Belica-Mala Subotica-Orehovica od 2005. godine, kao i zamjenik predsjednika VZMŽ od 1996. do 2005. godine.

U dugogodišnjem dobrovoljnom radu pod njegovim rukovodstvom Društvo postiže zapažene rezultate, koji se u najvećoj mjeri oslikavaju na izgradnji vatrogasnih domova i drugih objekata, nabavi vatrogasne opreme, prijmu mladih članova u vatrogasne organizacije na području cijele Međimurske županije.

Posebno se isticao u aktivnostima u provođenju operativnih zadaća, odnosno u provođenju preventivnih mjera i samim akcijama gašenja požara.

– Nažalost, prilikom gašenja požara u naselju Piškorovec došlo je do ozljede uslijed ugriza psa, od čega je teško obolio i bio u smrtnoj opasnosti. Usprkos naporima liječnika i svojoj osobnoj upornosti, kao i podršci obitelji, danas je pokretan, no nesreća je ipak ostavila vidljive posljedice. Samim time ne može obnašati svoje omiljene operativne i organizacijske poslove te zadaće dobrovoljnog vatrogasca – rekli su Ivanovi prijatelji iz vatrogasne zajednice.

Svoje vatrogasno iskustvo prenio je na sina Dejana, koji danas obnaša dužnost predsjednika DVD-a Držimurec-Strelec. Još uvijek, koliko mu zdravlje dopušta, daje mu potporu.  Za svoj pedesetogodišnji uzoran rad u vatrogastvu primio je brojna vatrogasna odlikovanja i priznanja: brončanu vatrogasnu medalju (1985.), Zlatnu plamen zvijezda – VSO Zabok (1990.), srebrnu vatrogasnu medalju (1995.), Spomenicu Domovinskog rata (1996.), Spomenicu HVZ-a (2001. i 2006.), zlatnu vatrogasnu medalju (2005.), Odlikovanje za posebne zasluge (2005.), Povelju i plaketu s likom Mirka Kolarića od HVZ-a (2006.) i Vatrogasne spomenice za 10, 20, 30, 40 i 50 godina djelovanja, kao i veteransku spomenicu.

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!