Povežite se s nama

Međimurje

“Mali francuski bistro” uz croissant i baquett

Objavljeno:

- dana

ERASMUS +

Srednja škola Prelog u sklopu ERASMUS+ projekata vezanih za mobilnosti učenika u strukovnom obrazovanju domaćin je desetorici francuskih učenika koji se školuju za kuhare i konobare te njihovim nastavnicima.

Gosti iz Francuske u Prelogu su sve do 15. travnja, a tijekom svog petotjednog boravka u Međimurju obavljaju stručnu praksu u Hotelu Panorama u Prelogu i Hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu.

Puno delicija

U sklopu svog boravka u Međimurju učenici usvajaju stručne vještine i posebnosti gastronomske ponude u Međimurju, a stečena iskustva primijenit će u budućem pozivu kuhara i konobara. Tijekom boravka u Međimurju obilježili su Međunarodni dan frankofonije i to prigodnim francuskim specijalitetima koje su zajedno pripremali međimurski i francuski učenici u sklopu manifestacije “Mali francuski bistro”.

U svibnju šestorica preloških učenika s mentoricom odlazi na praksu u Bergerac

Francuska je poznata kao zemlja s izvrsnom gastronomijom, pa se tako u učeničkoj kuhinji pekao pravi francuski croissant i baquet, najprepoznatljiviji simboli Francuske. No, bilo je tu i ostalih delicija: mousse od bijele i crne čokolade, ekleri, quiche Lorraine, juha od luka i povrtni složenac ratatoille. Budući kuhari i konobari gostima su poslužili i nekoliko vrsta francuskih sireva i koktela, a cijeli događaj upotpunila je francuska glazba. Na ovom prigodnom druženju bio je i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje Branko Sušec, voditeljica Odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak i voditelj TZ grada Preloga Ivan Gradečak. Nakon posjete francuskih učenika, u svibnju šestorica učenika Srednje škole Prelog s mentoricom odlazi u Bergerac. Glavni cilj takvih razmjena je stjecanje novih strukovnih vještina i znanja u inozemstvu, a pored toga učenici postaju samostalniji i tolerantniji, otvoreniji prema novim izazovima i iskustvima i motivirani za nastavak školovanja i cjeloživotnog učenja.

Stigli upoznati Čakovec i Varaždin

Učenici i njihovi profesori iz Francuske tijekom boravka u Prelogu imali su priliku upoznati i kulturne znamenitosti Čakovca i Varaždina. Tako su učenici prošetali starom jezgrom Varaždina te posjetili muzej u Starom gradu, dok su u upoznali slavnu prošlost obitelji Zrinski te povijesne značajke glavnog grada Međimurske županije. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Advent u Općini Donji Kraljevec bogat je sadržajima za djecu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lijepo će biti blagdansko vrijeme u Donjem Kraljevcu.

Naime, od 2. prosinca do Božića traje Advent u Općini Donji Kraljevec.

Program je fokusiran na sadržaje za najmlađe.

Nastavite čitati

Međimurje

U Pribislavcu će se održati 2. Božićni sajam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec organizira 2. Božićni sajam, koji će se održati 17. prosinca na prostoru ispred Općine Pribislavec s početkom u 14 sati.

– Ovim putem pozivamo zainteresirane izlagače da rezerviraju svoj štand za izlaganje na sajmu te da iskoriste priliku za promociju svojih proizvoda i usluga. Rok za podnošenje prijava za rezervaciju štanda je 8. prosinca 2023. godine – ističu iz Općine Pribislavec.

Prijave (Zahtjev za korištenje javne površine) se podnose osobno u Jedinstveni upravni odjel Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec ili putem e-maila: [email protected].

Zahtjev za korištenje javne površine nalazi se na službenoj web stranici Općine Pribislavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje